New: 7 valuable ebooks to instantly improve your sleep Now temporarily available for free download '

Author: Natascha Wouterson
goed slapen slaaponderzoek slaaptekort

Wat is belangrijker: je GSM of je partner?

EN HEEFT EEN GSM NOG MEER INVLOED OP HET DAGELIJKS LEVEN?

Een Brits onderzoek van O2 onder 2.000 Britten heeft aangetoond dat we onze GSM dagelijks zo’n 119 minuten gebruiken, terwijl we gemiddeld maar 97 minuten in het gezelschap van onze partner doorbrengen. Dat is bijna een derde minder. Had je niet gedacht hé? Dat je GSM qua tijdsbesteding belangrijker is dan je partner.

EN WAT IS DE INVLOED VAN JE GSM OP JE SLAAP?

Dat de slaap van veel mensen verstoord wordt, is het gevolg van kunstlicht volgens professor Charles Czeisler. Denk hierbij vooral aan smartphone, tablet en labtop. Czeisler is verboden aan de universiteit van Harvard.

“Kunstlicht voorkomt dat slaapwekkende neuronen in het brein aangemaakt worden en stoort de nachtelijke vrijmaking van het hormoon melatonine, wat de slaap stimuleert, terwijl het de neuronen activeert die alert maken”

Tussen 1950 en 2000 verviervoudigde de blootstelling aan kunstlicht bij de gemiddelde Brit. Dat staat in direct verband met het feit dat steeds meer mensen te weinig slapen. Kunstlicht van smartphone, tablet of laptop brengt de hersenen in de war door de zogenaamde ‘tweede heropleving’ van het brein. Naar de avond toe zou de hersenactiviteit normaal gesproken moeten vertragen.

MODERNE TIJD

De moderne tijd begon onder andere met de uitvinding van het kunstlicht. Vooral om de mensen in de namiddag meer energie tegen geven voor zonsondergang. Mensen lezen nu nog laat hun e-mails, maken hun huiswerk op de computer of kijken nog televisie tot na middernacht, zonder écht te beseffen dat het eigenlijk al nacht is.

WIST JE DAT…

  • 30% van alle werkende volwassenen in de Verenigde Staten en 44% van de nachtwerkers slapen gemiddeld minder dan 6 uur per nacht. Vijftig jaar geleden was dat nog slechts 3%. Shocking niet?
  • Over de hele wereld rusten kinderen op een schoolavond gemiddeld 1,2 uur minder per nacht dan een eeuw geleden

“Doordat mensen minder slapen drinken ze ‘s ochtends (veel) meer cafeïne om langer wakker te blijven. Wat het slaappatroon nog meer in de war stuurt.”

Er zijn heel wat redenen waarom mensen niet voldoende slapen. Vaak komt dit door school of werk, lange pendeltijden, stress in je relatie tot een hoge consumptie van cafeïnerijk voedsel en drinken. Maar licht is vaak een onderschatte factor.

IS ER EEN VERSCHIL TUSSEN LICHT VAN TABLETS, SMARTPHONES EN GEWOON LICHT?

Nou en of. Alle het elektrisch licht treft de biologische klok van mensen maar nachtelijke bloodstelling aan LED licht, smartphones, labtops, computer, etc. storen nog meer dan ‘standaard lampen’.

SCHOKKENDE INVLOED VAN ARTIFICIEEL LICHT OP MODERNE SLAAPPATRONEN

HET VERGROOT HET RISICO OP:

  • obesitas
  • diabetes
  • hartziekten
  • depressies
  • beroerten bij volwassenen
  • concentratieproblemen bij kinderen

Dat de afname van de hoeveelheid nachtrust de publieke gezondheid treft, is wel duidelijk. Een goed idee is om je smartphone niet op je nachtkastje te leggen of te gebruiken als wekker. Kijk ook naar de invloed van een DECT telefoon of je WiFi netwerk. Zet het WiFi netwerk bijvoorbeeld ‘s avond uit en zet je smartphone op vliegtuig modus. En een DECT telefoon hoort al helemaal niet in de slaapkamer!

Goed slapen begint met je te verheugen op je bed. Met heerlijk fris gewassen lakens en zonder elektro smog in je slaapkamer.

avatar About the author

Natascha Wouterson

As a sleep expert, I have been advising people throughout Belgium and the Netherlands on sleeping comfort and better rest for more than 20 years. By phone or through a personal consultation in one of our stores. Because I believe that everyone has the right to a good and healthy night's sleep. That's why in this section I am happy to share much of my knowledge about sleep, health and lifestyle.

Need help? Please feel free to contact us.

You might also like this one

sleep tips Sleep Performance

The influence of breathing on your daytime energy level

Read more
Not part of a category

Thanks to these simple nutrition tips, you'll get a good night's sleep

Read more
sleep tips Sleep Performance

Crucial exercise tips for better sleep

Read more

You are one click away from that deep restorative sleep.

Or call +32 (0) 3 385 31 21

Make an appointment