New: 7 valuable ebooks to instantly improve your sleep Now temporarily available for free download '

Author: Natascha Wouterson
buikslapen goed slapen hoofdkussens hygiëne en slapen nieuws over slapen Tempur Uncategorized

Neem na drie jaar afscheid van je slaapkussen?

Na 3 jaar trouwe dienst en degelijke ondersteuning is jouw slaapkussen aan vervanging toe. Dat klinkt misschien hard want veel mensen zijn gehecht aan hun hoofdkussen. Sommigen nemen het zelfs mee op reis.

HOE VUIL EN VIES IS JOUW HOOFDKUSSEN?

Jouw lievelingskussen is na 3 jaar wel degelijk aan vervanging toe. Na die tijd geeft je kussen minder steun en ook om hygiënische redenen raden wij je aan om het te vervangen. Een mens verliest per nacht zo’n een halve liter vocht. Enerzijds transpireer je ’s nachts en anderzijds bevat je adem ook heel veel vocht. Die komt onvermijdelijk in je kussen terecht. Een hoofdkussen is ook een perfecte broedplaats voor huisstofmijt, schimmels en al je dode huidcellen. In alle soorten kussens huizen deze minuscule ‘bewoners’ graag. Zeker voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma en sinusitis, is dit nefast.

HOE KIES JE EEN GOED KUSSEN?

Koop een hoofdkussen niet op afstand of laat je niet verleiden om een kussen snel even mee uit de rekken van een grootwarenhuis mee te pikken. Een slaapkussen moet je kunnen uittesten.  Ieder mens heeft een uniek lichaam en daar past een uniek kussen bij.

  • Hoe zijn je slaapgewoontes? Slaap je op je buik? Slaap je op je rug of op je zij? Slaap je op een harde of een zachte matras? Hou rekeningen met al deze vragen. Deze slaapposities gaan bepalen welk soort hoofdkussen je nodig hebt. Tijdens je slaap moet het hoofdkussen er mee voor zorgen dat je wervelkolom recht en in een natuurlijke houding ligt. Anders moeten je spieren allerlei toeren uithalen om je slechte slaaphouding te corrigeren met als gevolg dat je ’s nachts wakker wordt of dat je ’s morgens rug, nek of schouderpijn hebt.
  • Welk kussen je best neemt, hangt ook samen met de hardheid van je matras. Slaap je zacht, dan test je ook je nieuwe kussen op een zachte matras uit. Neemt bijvoorbeeld de matras de schouder van een zijslaper goed op, dan heeft die een minder dik kussen nodig.
  • Want slaap je op je zij, dan moet het kussen de afstand tussen de schouder en de hals opvullen. Slaap je op je rug dan moet het kussen je nekwervels goed ondersteunen.
  • Ga jij beter voor een latex of een synthetisch kussen, voor een donzen of een traagschuim kussen?  Dons en synthetische kussens zijn het meest kneedbaar en opschudbaar. Een visco elastisch of traagschuim kussen neemt volledig de vorm van je nek en hoofd aan. Denk maar aan de kussens van Tempur.
  • Heb je last van veel zweten of allergieën? Laat je ook dan zeker goed adviseren door een kenner. Een kussen met een speciale anti-huisstofmijt hoes biedt dan mogelijk de oplossing.
  • Je kan kiezen voor de gangbare 60×60 kussens. Of voor een rechthoekig kussen van 60×40 cm. Let hier wel op dat je een aangepaste kussensloop koopt.  Er zijn ook voorgevormde kussens zoals de Tempur kussens. Tempur heeft zelfs een speciaal model voor buikslapers, de Tempur Ombracio

Je leest het. Deskundig advies is zeker aan de orde om het juiste kussen te kiezen. Bij House of Sleep kan je dan ook bepaalde kussens testen in de winkel maar ook thuis. Je koopt dan enkel een hoesje van €17. Gedurende een week probeer je het kussen thuis gewoon uit. House of Sleep nodigt je graag uit in haar kussenstudio met keuze uit meer dan 60 verschillende hoofdkussens. We praten samen over jouw slaapprofiel en kiezen dan het beste kussen voor je uit!

Tot gauw!
House of Sleep
Natascha Wouterson.

avatar About the author

Natascha Wouterson

As a sleep expert, I have been advising people throughout Belgium and the Netherlands on sleeping comfort and better rest for more than 20 years. By phone or through a personal consultation in one of our stores. Because I believe that everyone has the right to a good and healthy night's sleep. That's why in this section I am happy to share much of my knowledge about sleep, health and lifestyle.

Need help? Please feel free to contact us.

You might also like this one

sleep tips Sleep Performance

The influence of breathing on your daytime energy level

Read more
Not part of a category

Thanks to these simple nutrition tips, you'll get a good night's sleep

Read more
sleep tips Sleep Performance

Crucial exercise tips for better sleep

Read more

You are one click away from that deep restorative sleep.

Or call +32 (0) 3 385 31 21

Make an appointment