Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
Art bedden nieuws over slapen

Het bed is…

KUNST? OF JE HET WIL GELOVEN OF NIET

Hier een opmerkelijk verhaal over ‘My Bed’ van de kunstenares Tracey Emin. Het is een shockerend, pervers en eigenlijk echt goor kunstwerk. Enim wil met ‘My Bed’ aantonen dat een bed van een volwassene nooit onschuldig is. Volgens haar is het bed het aller intiemste meubel, dat je fantasie op hol doet slaan. Het kunstwerk is een ‘statement’ van haar relatiebreuk in 1998.

VERKOCHT VOOR 3,1 MILJOEN EURO

Je gelooft het of niet, maar ‘My Bed’ werd in 2014 geveild voor 3,1 miljoen euro bij Christie’s. Tracey zelf was in eerste instantie niet gelukkig met de verkoop van ‘My Bed’, omdat ze het werk liever zag in een museum. De nieuwe eigenaar, die tot voor kort nog onbekend was, blijkt de Duitse industrieel graaf Christian Dürckheim-Ketelhodt.

Hij heeft nu met de Tate-groep van musea afgesproken dat hij het omstreden werk van een onopgemaakt bed in langdurig bruikleen geeft aan Tate Britain. Het bed is hier vanaf april 2015 te bezichtigen. Dus hiermee is de wens van Tracy in vervulling gegaan.

WAT MAAKT EEN BED ZO CONTROVERSIEEL?

Het is een smerig, onopgemaakt bed met besmeurde lakens. Je kunt gerust zeggen dat ‘My Bed’ het allerberoemdste bed van de hedendaagse kunst is. ‘My bed’ is een monument van haar relatiebreuk in 1998, waarna de kunstenares van ellende vier dagen in bed bleef.

Het was haar eigen bed, doordrongen van lichaamssappen, bezaaid met bloedvlekken, gebruikte condooms, vies onderbroeken en halflege flessen alcohol.
 
 

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak