New: 7 valuable ebooks to instantly improve your sleep Now temporarily available for free download '

Author: Natascha Wouterson
goed slapen slaap meetsysteem

Goed slapen, meten-is-weten-gissen-is missen


Op de markt voor slaapcomfort zijn er allerhande meetsystemen voorhanden. De meeste systemen zijn veredelde koophulpen voor de verkopers in de slaapspeciaalzaak. Deze metingen zijn vaak niet onafhankelijk. Als het resultaat van de meting uit de computer rolt, staat dat toevallig ook net in de winkel. Toevallig? Nee dus, meestal zijn de systemen gelardeerd met een semi-wetenschappelijk sausje. Het wetenschappelijke sausje klopt meestal wel, maar betreft vaak slechts een klein onderdeel van de totale meting. Wees dus op uw hoede.

BEDMEET CENTER HASSELT

Zo is er in Hasselt het zogenaamde Bedmeet Center. Wie hier een bezoek brengt, moet zich instellen op een wat poezelig uitziende meetomgeving. Je wordt ontvangen door een dame die niet al te spraakzaam is. Je moet je bovenlijf ontbloten (in deze poezelige slecht verlichte omgeving) en op voorhand een vragenlijstje invullen. Denk aan: “heeft u klachten, waar slaapt u nu op of hoe oud is uw huidige matras?” Voorts staan er verschillende bed opstellingen waarop je willekeurig gelegd wordt naar de inschatting van de dame die de metingen uitvoert. Er lijkt hier weinig logica in te zitten. Pocketveren, een sojamatras, een waterbed, van alles en nog wat. Door het willekeurige karakter staat ook hier de onafhankelijkheid ter discussie. Dit is jammer, want het idee erachter is wel goed.

De metingen die worden uitgevoerd, zijn weinig transparant. Op geen enkele wijze wordt de klant inzichtelijk gemaakt hoe de meting in zijn werk gaat en wat er überhaupt gemeten wordt. Ook bij navraag, blijft dit zeer vaag en onduidelijk. Zouden ze iets te verbergen hebben, denk je dan.  Dit noemen we dus blind vertrouwen. Nadien krijg je een soort grafiekje te zien waarop de willekeurig gekozen matrassen staan weergegeven. Hoe hoger het getal op de grafiek, hoe beter de matras. De enige spontane reactie die boven komt zijn een hoop vraagtekens.

Vervolgens werkt het Bedmeet Center een offerte uit op basis van deze matras met een bijpassende lattenbodem of boxspring. Als je dan vervolgens het bed daar koopt, dan is de meting “gratis“. Als de beide partners een verschillende uitkomst hebben qua meting, dan is niet geheel duidelijk hoe ze een op elkaar afgestemd bed kunnen samenstellen. Matrassen hebben namelijk verschillende diktes. Het kan dus zo zijn dat de vrouw, op basis van de meting, een dikkere matras nodig heeft dan de man of omgekeerd. Hoe dit esthetisch op te lossen, is een raadsel. Volgens het Bedmeet Center is dat geen probleem. Ze passen de pootjes gewoon een beetje aan en klaar is Kees. Een boxspring in twee verschillende hoogtes is niet echt mooi te noemen in de slaapkamer.

Het Bedmeet Center in Hasselt is een goed initiatief. Alleen de wijze waarop het wordt uitgevoerd, kan nog veel worden verbeterd. Of de klanten ook echt beter slapen, is moeilijk om te controleren. Volgens het Center is dit natuurlijk wel het geval.

Een paar eenvoudige tips voor het Bedmeet Center uit Hasselt:

  • zorg voor betere verlichting
  • maak het meetsysteem transparant
  • zorg voor schone matrassen en hoeslakens
  • stel de klanten meer op hun gemak
avatar About the author

Natascha Wouterson

As a sleep expert, I have been advising people throughout Belgium and the Netherlands on sleeping comfort and better rest for more than 20 years. By phone or through a personal consultation in one of our stores. Because I believe that everyone has the right to a good and healthy night's sleep. That's why in this section I am happy to share much of my knowledge about sleep, health and lifestyle.

Need help? Please feel free to contact us.

You might also like this one

sleep tips Sleep Performance

The influence of breathing on your daytime energy level

Read more
Not part of a category

Thanks to these simple nutrition tips, you'll get a good night's sleep

Read more
sleep tips Sleep Performance

Crucial exercise tips for better sleep

Read more

You are one click away from that deep restorative sleep.

Or call +32 (0) 3 385 31 21

Make an appointment