Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen hygiëne en slapen Matrassen

Wanneer is mijn matras versleten?


Dit is vaak een heikel onderwerp. Zeker voor de meeste mannen. Zij slapen zogenaamd ´overal` goed. “Onze matras is nog prima.” Vrouwen weten wel beter. Zij hebben last van inslapende handen, ochtendstijfheid bij het opstaan of hebben duidelijk het gevoel in een kuil te liggen. Wat doet dit met je humeur? Je levenskwaliteit?

Geen prettige gedachte als je weet dat je gemiddeld 8 uur per dag of 1/3 van je leven in bed doorbrengt. Het is een dilemma dat alleen kan worden opgelost als je weet wat je mist. In het algemeen is een goede matras versleten na 10 à 12 jaar. ´s Nachts verliezen we circa een liter vocht door onze ademhaling en zweten. Uit hygiëne oogpunt is het daarom aan te raden om een matras om de 10 jaar te vervangen. We gebruiken medicijnen, drinken wel eens een glaasje alcohol, huidschilfertjes, … Dit vindt na verloop van tijd allemaal zijn weg naar het binnenste van de matras.
Een goed hoofdkussen heeft een levensduur van 3 à 4 jaar. Voor lattenbodems en onderstellen van boxsprings kan je uitgaan van een levensduur van circa 15 jaar.

Autobanden dienen na elke 50.000 km te worden vervangen. Winterbanden zijn bij een temperatuur beneden de 10°C vaak geen overbodige luxe. Waarom zou je dan op een versleten matras slapen?

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak