Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Floris Wouterson
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Voeding heeft een enorme invloed op je slaap. Besteed je meer (en de juiste) aandacht aan je voeding, dan slaap je beter. In dit blog leggen we je uit waarom voeding zo belangrijk is voor een goede nachtrust – en vertellen we welke voeding jou precies kan helpen om beter te slapen. Deze informatie kan nog wel eens een eyeopener voor je zijn, dus let goed op!

Wist je dat goed slapen en voeding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? De juiste voeding zorgt ervoor dat je beter, dieper en vooral vaster slaapt, terwijl ongezonde voedingsmiddelen je juist uit je slaap kunnen houden. Daarbij heeft een goede nachtrust ook weer invloed op je eetgewoontes: slaap je minder, dan is het moeilijker om gezond te blijven eten. 

Je hongerhormonen worden tijdens je slaap gereguleerd. Een onjuist eetpatroon kan hierdoor de oorzaak zijn van je slaapproblemen. Daarbij presteer je ook een stuk beter als je een goed eetpatroon hebt. Eet je niet goed, dan voel je je overdag minder fit en soms zelfs down. 

Het start allemaal op je bord

We kunnen dus wel stellen dat goed slapen begint met wat er op je bord ligt. Eet jij gezonde, gevarieerde voeding van hoge kwaliteit, dan zul je zien dat je slaapkwaliteit verbetert. Maar wát moet je dan precies eten? En wat niet? 

Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen positieve en negatieve effecten op jouw slaap. Het is onmogelijk om van elk product exact te weten wat de effecten precies zijn. Toch kun je door een paar (eenvoudige) aanpassingen in je dieet zorgen dat je, dankzij betere voeding, beter gaat slapen.

Kies voor ‘echte’ voeding

Eén van de belangrijkste stappen is om je voedingkeuzes altijd serieus te nemen. Dit doe je door te kiezen voor ‘echte voeding’. Hiermee bedoelen we vooral biologische voeding, die het liefst rechtstreeks uit de natuur komt. Deze voeding is doorgaans geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. 

Daarnaast is biologische voeding geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Geef voorkeur aan lokaal geteelde biologische voeding, want dan eet je vanuit het seizoen. Hierdoor heeft je voeding een veel hogere voedingswaarde. Bovendien is dit beter voor het milieu en de lokale gemeenschap. 

‘Echte’ voeding bevat veel meer voedingsstoffen dan bewerkte voeding, maar ook meer mineralen en ‘spoorelementen’ zoals potassium, selenium of magnesium. Deze elementen heb je nodig om goed te kunnen slapen. Enkel deze verandering zal je nachtrust al ten goede komen!

Waarom light producten slecht zijn

Een ander belangrijk punt – naast je slaap – waarom je beter voor echt voedsel kunt kiezen, is dat de voedselindustrie regelmatig valse beloftes doet. Door bijvoorbeeld ‘gezond’ of ‘bewust’ op een etiket te vermelden, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Neem als voorbeeld light-producten zoals Cola Zero of ‘light pindakaas’. 

Light pindakaas bevat dan misschien 30 procent minder vet, maar tegelijkertijd ook 450 procent meer suiker. Cola Zero bevat dan misschien geen suiker, maar wel aspartaam. Tik op Google maar eens in: ‘aspartaam ongezond’ en je zult schrikken van de resultaten. 

Wat jouw nachtrust betreft: aspartaam behoort tot de categorie neurotoxines en heeft een van de vele bijwerkingen dat je er een zenuwachtig gevoel van krijgt. Hierdoor val je moeilijker in slaap en is het ook lastiger om diep door te slapen. Laat lightproducten dus links liggen en ga voor echt voedsel. Dan loop je nooit het risico dat er rare stoffen aan toegevoegd zijn.

Kies de juiste eiwitten en aminozuren

Het eten van enkel ‘echt’ voedsel is een hele grote stap in de juiste richting. Daarnaast is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan eiwitten in je voedingspatroon. Het belang van de juiste eiwitten is voor veel mensen onbekend terrein, terwijl deze het fundament van een goede nachtrust vormen. Om goed te kunnen slapen, moet je namelijk voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Eiwitten zijn de grondstof voor bepaalde noodzakelijke hormonen. Hormonen zijn chemische stofjes die belangrijke functies uitoefenen in ons lichaam. Je zou hormonen ook wel de verkeersleiders in ons lichaam kunnen noemen. Ze zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor:

  • Het in stand houden van je lichaamstemperatuur
  • Het goed functioneren van je voortplantingsorganen
  • Het bepalen van je stemming
  • Je slaap! En om precies te zijn: je slaap-waakritme

Serotonine en melatonine

De twee belangrijkste hormonen die van invloed zijn op jouw slaap, zijn serotonine en melatonine. Deze hormonen worden door het lichaam gemaakt uit aminozuren. Eiwitten worden opgebouwd uit aminozuren – en dus is het eten van voldoende eiwitten belangrijk voor een goede nachtrust.

Eet jij voldoende eiwitten, dan zorg je ervoor dat je voldoende aminozuren binnenkrijgt en kan jouw lichaam genoeg (slaap)hormonen aanmaken voor een goede nachtrust. Slaap je slecht, dan kan het zijn dat jouw slaaphormonen niet naar behoren werken, of dat je van een bepaald slaaphormoon te weinig hebt. Dit ontstaat meestal door een verkeerd eetpatroon.

Essentieel aminozuur tryptofaan

Als je dieet niet op orde is, bijvoorbeeld omdat je te weinig varieert of te veel bewerkt voedsel eet, dan is de kans aanwezig dat je bijvoorbeeld onvoldoende van het essentiële aminozuur tryptofaan binnenkrijgt. Om weer terug te komen op de vorige tip: door altijd ‘echt’ voedsel te eten, weet je zeker dat je meer eiwitten en aminozuren binnenkrijgt dan als je veel bewerkt voedsel eet.

De juiste aminozuren als tryptofaan zitten vooral in dierlijke producten als rundvlees, vis en kaas. Tryptofaan kan niet aangemaakt worden door het lichaam zelf (je moet het dus via je voeding binnenkrijgen) en is essentieel voor de aanmaak van serotonine en melatonine. 

Als je vegetarisch bent, kun je ook tryptofaan binnen krijgen middels het eten van:

  • Spirulina
  • Cacao (85 procent of meer)
  • Soja
  • Sesamzaadjes
  • Spinazie
  • Zonnebloempitten
  • Raapstelen
  • Kikkererwten
  • Peterselie
  • Asperges
  • Champignons
  • Broccoli
  • Onbewerkte noten
  • Bananen

Eet je geregeld bovenstaande producten, dan kun je er vanuit gaan dat je voldoende tryptofaan binnenkrijgt en dat dit hormoon ook goed wordt opgenomen door je hersenen.

Experimenteer met supplementen

Tot slot kan het waardevol zijn om te experimenteren met het gebruik van supplementen. Sommige zullen goed werken, sommige een beetje en sommige totaal niet. Probeer het eens uit over een langere periode. Meestal is dit tien dagen of langer, om te kunnen beoordelen of een supplement een positief effect heeft op je slaap.

avatar Over de auteur

Floris Wouterson

Auteur van de bestseller Superslapen, het eerste Nederlandstalige boek met praktische lifestyle principes voor de beste nachtrust ooit.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak