Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen

Volg een lichttherapie


Heeft u daar ook wel eens last van? Dat u zo futloos bent in de winter? En slecht kunt slapen? Volg dan een lichttherapie!

Slaapstoornissen worden soms veroorzaakt door een winterdepressie. Dit als gevolg van een gebrek aan licht (lees: het hormoon melatonine). Hierdoor worden sommige mensen verdrietig, terneergeslagen, … De slaap laat zich niet meer zien en komt pas terug als het mooi weer wordt. Hiervoor bestaat dus een oplossing: lichttherapie.


De winter duurt lang…´s Winters wanneer de dagen het kortst zijn, vallen sommige mensen ten prooi aan een depressie die zich soms uit in hypersomnie. Dit is iemand die de hele dag slaperig is. Het tegenovergestelde komt ook voor, insomnie: iemand die helemaal niet meer slaapt. De oorzaak moet gevonden worden in een verstoring van het bioritme dat op zijn beurt weer veroorzaakt wordt door een tekort aan licht.

Het is eenvoudig op te lossen door een lichttherapie te volgen. De behandeling is simpel: op vaststaande uren wordt je blootgesteld aan een zeer intens licht (tussen de 2500 en 10000 LUX). Dit is afhankelijk van de ernst van de klacht.  Dit kan variëren van een halfuur tot 6 uren per dag. De behandeling gebeurt dagelijks en kan tot 3 weken duren. Op verschillende plaatsen (meestal een ziekenhuis, maar ook bij een psychiater) wordt lichttherapie aangeboden. Er zijn ook speciale lampen te koop voor thuisgebruik.

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak