Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
lattenbodems Matrassen

Swissflex matrassen en lattenbodems


Swissflex is de expert op het gebied van hoogwaardige lattenbodems en matrassen. Zowel hun productiemethoden als de innovatieve designs worden al zestig jaar lang erkend als een van de beste ter wereld. De meest bekroonde uitvinding van Swissflex is de Bridge-technologie van hun lattenbodems. Deze zorgt voor een nauwkeurige gewichtsverdeling over de lengte van het matras, voor optimale steun aan het gehele lichaam.


Ook op het gebied van matrassen is Swissflex een uitblinker. Het topmodel is de Versa 24, die voor tenminste 85% uit natuurlatex bestaat. Daarnaast zijn vooral de GELTEX-matrassen populair. Dit door Swissflex gepatenteerde materiaal zorgt voor een optimale drukverlaging en een comfortabele temperatuur. Bovendien zijn de lattenbodems en matrassen speciaal voor elkaar ontworpen, zodat zij perfect op elkaar aansluiten en een maximaal slaapcomfort bieden voor ieder lichaamstype.

Swissflex maakt dus niet zomaar bedden: door hun innovatieve aanpak zorgt Swissflex al meer dan een halve eeuw voor merkbare vooruitgang in ons slaapcomfort. Elk product is een combinatie van jarenlange verbetering en nauwkeurig vakwerk. Zo worden de lattenbodems met de hand gemaakt en afzonderlijk afgesteld. Zo ontstaat kwaliteit: een intelligent ontwerp dat tot stand komt met zeer nauwkeurig vakwerk.

ONZE ERVARING MET SWISSFLEX

Ook wij hebben al jarenlang uitstekende ervaringen met Swissflex, die naar onze mening de absolute topper is onder de lattenbodems. Graag leggen we je uit wat we zo bijzonder vinden aan dit Zwitserse kwaliteitsmerk.

PERFECTE SAMENWERKING TUSSEN LATTENBODEM EN MATRAS

Weinig merken hebben het effect van de lattenbodem op het slaapcomfort zo goed begrepen als Swissflex. Hierin is Swissflex altijd de specialist geweest. De UNI 20 lattenbodem is zelfs uitgegroeid tot een legende onder de lattenbodems: Swissflex introduceerde hiermee een geheel nieuw ontwerp waarbij de lattenbodems niet zijn ingekaderd, maar via een zwevende constructie op een middenbalk steunen. Nog steeds zijn deze UNI 20-modellen zeer gewild, maar inmiddels is er de nieuwe generatie lattenbodems die zelfs nog slimmer ontworpen is. Hiermee introduceerde Swissflex namelijk de Bridge-technologie, die de latten met zeer fijne veermodules over de lengte aan elkaar verbindt.  Het design klinkt en oogt simpel, maar is het resultaat van jarenlange verfijning.

Het geheim achter het succes van hun bedden is dan ook het Synchro Plus-ontwerp. Dat betekent dat voor elke Swissflex-matras, een specifieke lattenbodem wordt ontworpen. Daardoor vullen zij elkaar aan om samen het gewicht en elke beweging optimaal te absorberen. De topper onder de Swissflex-matrassen is de Versa 24, gemaakt van natuurlatex dat comfort biedt door de optimale ventilatie en hoge elasticiteit. Dit matras is ontworpen om perfect aan te sluiten op de traditionele UNI 20-lattenbodems. Daarnaast biedt Swissflex ook Geltex matrassen in verschillende diktes, die juist weer zijn geoptimaliseerd voor de Bridge-lattenbodems. Beide onderdelen van het bed werken zo perfect samen voor optimale steun.

VOORDELEN SWISSFLEX MATRASSEN EN DE HIEROP AFGESTELDE BRIDGE EN UNI 20 LATTENBODEMS:

 • Extra steun op de plaatsen waar het lichaam hier het meest om vraagt, zoals schouders en onderrug
 • Draagvlak dat zich gelijkmatig uitstrekt tot de randen van het matras
 • Geen storende verharding in het midden van een tweepersoonsmatras, dankzij de ruime veerweg van de lattenbodems
 • Lattenbodems zijn In te bouwen in elk willekeurig bedkader
 • Zeer veel keuzemogelijkheid doordat de lattenbodems precies zijn in te stellen
 • Schouders worden beter in het matras opgenomen dankzij de SEP-technologie, die met extra elastische banden de schouderzone soepeler maakt.
 • Lange levensduur gegarandeerd door de gebruikte materialen
 • Tweepersoonsmatrassen van Swissflex worden niet in het midden verlijmd (zoals bij goedkopere natuurlatex matrassen), maar uit 1 mal gemaakt. Dit is een duurdere productietechniek, die echter tot veel meer comfort leidt.

OOK IN HUN PRODUCTIEMETHODE VERSTAAT SWISSFLEX ZIJN VAK. DE FABRIKANT IS MEERDERE MALEN BEKROOND VOOR HUN COMBINATIE VAN MODERNE MACHINES EN OUDERWETS HANDWERK:

 • Elke lat is met de hand afgesteld om de juiste steun op de juiste plaats te bieden
 • Duurzame materialen en nauwkeurige afwerking garanderen een slijtvast product met een lange levensduur
 • Nauwkeurige productie zorgt dat alle Swissflex-producten onderling op elkaar aansluiten, waardoor alle accessoires met elkaar te combineren zijn

EEN KEUZE VOOR SWISSFLEX BRENGT ECHTER OOK ENKELE NADELEN MET ZICH MEE:

 • Om de pluspunten echt volledig te ervaren, is het aan te raden om samen met een nieuw Swissflex matras ook een nieuwe Swissflex lattenbodem aan te schaffen. De aanschafprijs ligt daardoor iets hoger, maar het geboden comfort maakt de investering het dubbel en dwars waard.
 • Waar je bijvoorbeeld MLine-matrassen op elke willekeurige bodem of boxspring kunt leggen, biedt Swissflex (en ook Tempur) pas een optimaal resultaat in combinatie met de bijpassende latten- of schotelbodem.
 • De garantievoorwaarden zijn lager dan bij Tempur en MLine. De kwaliteit is echter zo hoog dat er in de praktijk zelden gebruik gemaakt wordt van de garantie.
 • Swissflex matrassen dienen elk seizoen gedraaid te worden. Dit is bij Tempur en Mline niet nodig

ALTERNATIEVEN VOOR SWISSFLEX MATRASSEN EN LATTENBODEMS

Vooral met de Versa 24 matrassen van natuurlatex kan Swissflex zich meten aan andere topmerken. De bedcombinaties van Swissflex lijken vooral aantrekkelijk bij de aanschaf van een geheel nieuw bed, want de ideale combinatie is natuurlijk een Swissflex bodem met een bijbehorend matras. Je kunt echter prima een Swissflex lattenbodem aanschaffen voor een andere matras, of een matras van Swissflex op je bestaande lattenbodem plaatsen (mits deze niet ouder dan tien jaar is). Beide zijn immers slimme designs van hoogwaardige materialen, die ook afzonderlijk een flinke stap vooruit in comfort opleveren.

Zo heeft MLine een matras speciaal ontworpen voor de buikslaper: de Mline Slow Motion VI heeft ter hoogte van de buik en lendenen extra schokdempers in het matras. Daarmee wordt de buik beter ondersteund, wat de belasting op de onderrug verlaagt wanneer je op je buik ligt. In plaats van GELTEX of natuurlatex gebruikt MLine traagschuim en pocketveren voor de toprange matrassen. Tempur gebruikt vooral traagschuim. Beide zijn hoogwaardige materialen die een vergelijkbaar comfort en kwaliteit bieden als Swissflex. Net als de meeste merken biedt ook Swissflex een keuze voor harde of zachte uitvoeringen van elke matras.

Voor liefhebbers van latex is Swissflex een van de interessantste merken. De matrassen uit hun bovenste kwaliteitsreeks zijn gemaakt van zeer hoogwaardig natuurlatex en gepatenteerde materialen die de hygiënische voordelen van latex combineren met optimale steun. In tegenstelling tot andere natuurlatex aanbieders, garandeert Swissflex dat matrassen voor minstens 85% uit natuurlatex bestaan, met een zeer hoog soortelijk gewicht van 84 kilo per vierkante meter. Andere fabrikanten kunnen zich dan ook niet meten met de duurzaamheid, drukverdeling en drukverlaging van Swissflex.

NIET UITGERUST WAKKER GEWORDEN? LEES DIT DAN EVEN…

Wanneer je ‘s nachts niet comfortabel slaapt, kan het verleidelijk zijn om direct te gaan zoeken naar een nieuw bed. Maar het is goed mogelijk dat het bed prima in orde is, maar de nachtrust wordt verstoord door een verkeerd of verouderd hoofdkussen. Het kussen is immers minstens zo belangrijk voor een goede slaaphouding. Net als het matras, dient het hoofdkussen perfect aan te sluiten op je persoonlijke slaaphouding en lichaamsbouw. Het juiste kussen vinden vereist dan ook een persoonlijke zoektocht, waarbij deze tips je kunnen helpen.

 • Een kussen heeft gemiddeld een optimale levensduur van drie jaar.
 • Je herkent een geschikt kussen doordat het de rugwervels in een rechte en natuurlijke (en dus ontspannen) houding brengt.
 • De keuze voor een kussen hangt vooral af van je slaaphouding. De buikslaper wil graag slapen op een zo dun mogelijk kussen, of wellicht zonder hoofdkussen (met eventueel een kussentje onder de buik om de rug te rechten). De rugslaper vindt de meeste ondersteuning aan het hoofd op een taps toelopend kussen. Voor de zijslaper dient het kussen de ruimte tussen hals en schouders op te vullen.
 • Ook lichaamsbouw bepaalt wat een geschikt kussen is. Bredere schouders dienen meer ruimte te krijgen; een lange nek vereist een langer kussen dat geleidelijk oploopt.
 • Kussens zijn in vele verschillende materialen verkrijgbaar, van dons en katoen tot latex of koudschuim. Elk kussen voelt en reageert anders, dus het is de moeite om uit te proberen welk materiaal je voorkeur heeft.
 • Kussen en matras functioneren samen als 1 geheel. Dat betekent dat een kussen alleen is uit te proberen in combinatie met het bijbehorende matras. Bijvoorbeeld: in een zachter matras zakken de schouders meer in, wat vraagt om een lager kussen dan op een hard matras.
 • Kussens zijn net als schoenen: er zijn betere en slechtere, maar de kunst is om er een te vinden die perfect past. Een kussen aanschaffen zonder vooraf uit te proberen, is dan ook geen goed idee.

NATASCHA, HET SCHIJNT DAT JE OP SWISSFLEX HEERLIJK KUNT SLAPEN. LIG JE ZELF OOK ELKE NACHT BOVENOP EEN HANDGEMAAKTE LATTENBODEM UIT ZWITSERLAND?

Ja, deze vraag had ik wel verwacht en ook klanten stellen mij vaak deze vraag. Ondanks dat deze Zwitsers heerlijke bedden maken, slaap ik er zelf momenteel niet op. Momenteel val ik elke nacht in slaap op een waterbed, maar wel om dezelfde redenen waarom ik zou kiezen voor Swissflex, MLine of Tempur: de zeer goede drukverlagende en drukverdelende eigenschappen. Hierdoor slaap ik veel rustiger.

Het belangrijkste voordeel van een waterbed tegenover Swissflex, MLine of Tempur, is dat mijn waterbed verwarmd is. Aangenaam warm in de winter en koel in de zomer. Dit voordeel wil ik liever niet missen, dus vandaar dat ik elke nacht op een waterbed slaap.

WAT MOET JE NOG MEER WETEN OVER SWISSFLEX?

Het aanschaffen van een nieuw bed is altijd een persoonlijke keuze. Niet ieder bed is immers voor iedereen even comfortabel. Zelfs de intelligente ontwerpen van Swissflex zullen wellicht niet aan iedereen precies de gewenste slaapbeleving bieden.

Swissflex biedt overigens een garantieperiode van tien jaar op alle matrassen en lattenbodems. In de eerste twee jaar herstellen zij gratis alle beschadigingen die het gevolg zijn van materiaal- of fabricagefouten. Deze zogenaamde reclamaties komen echter zelden voor bij Swissflex, omdat fabricagefouten simpelweg niet voorkomen bij deze Zwitserse vaklui.

Meer informatie over de garantievoorwaarden vind je op de website van Swissflex.

CERTIFICATEN EN AWARDS

Swissflex heeft door de jaren heen de nodige certificaten en onderscheidingen verkregen, zowel voor de innovaties op productgebied als het hoge niveau van productiemethodes. Zo beschikt Swissflex over een LGA-certificering. Dat biedt de zekerheid dat alle producten voldoen aan alle veiligheidseisen en geen schadelijke stoffen bevatten, volgens de strenge Duitse wet- en regelgeving. Een onafhankelijke instantie ziet toe op de afgifte en kwaliteitsbewaking, onder andere met regelmatige testprocedures.

De producten van Swissflex zijn ook regelmatig in de prijzen gevallen:
De Red Dot Award wordt al sinds 1954 uitgereikt aan bedrijven die zich wereldwijd hebben onderscheiden met hun design en business. Swissflex is winnaar van de Red Dot 2014 in de categorie productdesign, voor de Uni 22 Bridge-lattenbodem. Twee jaar eerder mocht Swissflex ook de IF Design Award 2012 ontvangen, destijds voor de voorganger: de uni 21 Bridge. Binnen de interieursector geldt de Interior Innovation Award als een van de meest prestigieuze en felbegeerde awards. In 2011 werden de lattenbodems Swissflex benoemd tot belangrijkste productinnovatie in alle productgebieden van de interieurbranche.

Ook heeft de Belangengroep voor Rugzorginstructeurs (IGR) de ergonomische kwaliteiten van Swissflex bedden erkend. Deze belangengroep spant zich in voor mensen met rugproblemen en adviseert welke producten hun gezondheid kunnen bevorderen. Na een reeks intensieve tests geven zij hun officiële goedkeuring aan alle bridge-lattenbodems en de versa 22 GELTEX-matrassen. Het IGR-certificaat bevestigt dat Swissflex niet alleen geschikt is voor mensen met rugklachten, maar ook ter preventie hiervan.
 

MEER DAN MATRASSEN EN LATTENBODEMS

Hoewel Swissflex de absolute specialist is in lattenbodems en een van de toppers onder de matrasfabrikanten, is het productaanbod breed genoeg om de gehele slaapkamer te kunnen vullen. Ook de kussens profiteren van dezelfde gepatenteerde topmaterialen. Daarnaast levert Swissflex bedomrandingen, hoofdborden, en een reeks zeer stijlvolle accessoires en toebehoren.

PRODUCTVERGELIJKING

De website van Swissflex biedt een overzichtelijk beeld van de volledige productreeks. Ook lees je daar meer over de verschillende materialen en bijzondere productietechnieken van het bedrijf.

MAXIMALE FLEXIBILITEIT BIJ HET SAMENSTELLEN VAN JE EIGEN BED

Een andere eigenschap die Swissflex uniek maakt, is dat alle onderdelen in hun assortiment onderling te combineren zijn. Waar veel merken enkel losse matrassen of volledige bedcombinaties aanbieden, kun je deze naar Swissflex geheel naar eigen voorkeur samenstellen. De lattenbodem en het matras dienen uiteraard op elkaar aan te sluiten. Maar verder is het bed compleet te maken met alle mogelijke ledikanten, hoofdborden en nachttafels. Ook voor extra sfeerelementen, zoals vloerverlichting of een ingebouwde muziekinstallatie biedt Swissflex alle mogelijkheden.
Kenmerkend voor deze producten blijft dezelfde hoogwaardige afwerking en materiaalkeuze.

Het nauwkeurige vakwerk van Swissflex zorgt ervoor dat alle onderdelen naadloos op elkaar aansluiten. Bij het aanschaffen van een nieuw bed of het inrichten van een gehele slaapkamer, is Swissflex daarmee een van de meest flexibele van alle topmerken. Een notenhouten bed met twee GELTEX-matrassen van verschillende diktes (die dankzij de lattenbodems toch op gelijke hoogte liggen), ergonomische kussens en aan beide kanten een glazen nachttafel? Swissflex laat de uiteindelijke samenstelling geheel over aan je eigen persoonlijke smaak.


 
 
 
 

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak