Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen slaapkwaliteit slaaptekort

Snurk jij ook zo lekker? (En nog 5 tips om meer plezier te hebben in bed)

WAT STAAT ER OP NUMMER 1 ALS JE NIET GOED SLAAPT?

Inderdaad, een partner die snurkt. Het komt geregeld voor dat partners elkaar tijdens de slaap storen. Veel woelen, nachtmerries, geregeld naar het toilet. Of werken in ‘shifts’ waardoor je partner veel vroeger moet opstaan dan jijzelf. Maar snurken is de absolute nummer 1 stoorzender als je niet goed kunt slapen of doorslapen.

De beste oplossing is vaak om in een andere kamer te gaan slapen, maar dit wordt vaak door koppels gezien als ongezellig en niet sociaal. Slapen doe je nou eenmaal samen in 1 bed. Een beetje hetzelfde als slapen onder 1 dekbed in plaats van 2 aparte dekbedden.

IS ER DAN NIKS TE DOEN AAN SNURKEN?

Hoewel snurken vrij onschuldig lijkt, is het zeer zinvol dit nauwkeuriger te bekijken. Bij snurken kan er ook sprake zijn van het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS). Een medisch woord dat aangeeft dat mensen met dit syndroom ernstige gezondheidsrisico’s lopen. Vooral de complicaties op lange termijn zijn niet gezellig.

HET KAN TELLEN, HET LEIDT TOT:

 • vermoeidheid
 • verkeersongevallen
 • obesitas
 • hoge bloeddruk
 • verminderd libido
 • hart- en vaatziekten
 • hartaanvallen
 • herseninfarcten

Het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) is een ‘aandoening’ waarbij de slaper – die vaak ook snurkt – tijdens de slaap af en toe korte tijd (max. 10 sec) stopt met ademen, waardoor zijn slaap verstoord wordt. Daarbij wordt de luchttoevoer volledig afgesneden ! Het bloed krijgt minder zuurstof en dit leidt tot een slechte doorbloeding van de hersenen. Je kunt dus niet echt spreken van een verhoogde levenskwaliteit.

EN WE ZIJN NOG NIET KLAAR HOOR…

De slaper-snurker blijft in een lichte slaap, waardoor hij niet kan ‘recupereren’ tijdens de slaap en ’s morgens suf opstaat. Dus naast het veroorzaken van gezondheidsklachten, heeft snurken invloed op je functioneren overdag en op je relatie.

SNURK JIJ OOK ZO LEKKER? EN NOG 5 ANDERE TIPS OM MEER PLEZIER TE HEBBEN IN BED

Het is duidelijk dat snurken niet lollig is en een grote impact heeft op je levenskwaliteit. Welke tips kan je nog geven om meer plezier te hebben in bed?

BEN JE ER KLAAR VOOR?

 • als je snurkt niet naar een arts gaan omdat je denkt dat er toch niks aan te doen is
 • kort voor het slapen gaan nog een flinke slok alcohol drinken
 • lekker vet en zwaar tafelen
 • niet op je gewicht letten
 • en als slaapmutjes een lekkere slaappil nemen

Het is duidelijk dat je vooral het tegenovergestelde zou moeten doen. Als je deze tips in je leven integreert, dan zijn veel snurk problemen als sneeuw voor de zon verdwenen. Zo simpel is het.

LAAT JE NIET FOPPEN

Er zijn veel kwakzalfmiddeltjes tegen snurken bedacht. Keelsprays, kinbanden die je om je mond snoert (hoe zal dat eruit zien?), pleisters die je neus openhouden, een tennisbal in de rug van je pyjama om te voorkomen dat je op je rug gaat liggen of een elektrisch apparaatje dat stroomstootjes doorgeeft zodra je begint te snurken. Je wordt hier dus niet beter van en het kost ook nog geld.

In een volgende blog zal ik aandacht besteden aan mandibulaire repositie apparaten. Deze worden meer en meer ingezet voor de behandeling van snurken en het obstructief slaapapneu syndroom.


avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak