Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedbodems bedden goed slapen hoofdkussens nieuws over slapen

Slechte nachten? Grijp jij ook naar slaapmiddellen?

Niets is zo zalig als ’s ochtends wakker worden met een uitgeslapen gevoel. Elke avond ga je in je bed en val je als een blok in slaap. De hele nacht vertoef je in dromenland zonder één onderbreking tot de wekker of het zonlicht je wakker maakt. Je rekt je uit en springt energiek uit je bed. Helemaal klaar om de dag te starten.

Dit scenario is aan weinig mensen gegeven. In deze drukke tijden kampen heel wat mensen met slaapproblemen. De oorzaken? Stress tijdens de dag op kantoor of in het gezin, te laat koffie of alcohol drinken. Of misschien heb je op een onchristelijk uur nog een zware maaltijd verorbert. Mogelijk nemen bepaalde zorgen je hele brein over zodra je midden in de nacht wakker wordt of slaag je er zelfs niet in om de slaap te vatten bij het begin van de nacht. Je partner snurkt of je hebt nog kleine kinderen die je uit je slaap halen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom jij niet kan genieten van ononderbroken nachtrust.

SLAAPPILLEN EN KALMERINGSMIDDELEN

Door slaapgebrek kom je in een vicieuze cirkel terecht. De stress die je tijdens de dag ervaart, verstoort je slaap. De onderbroken nachten zorgen er dan weer voor dat je vermoeid bent tijdens de dag en de stress al helemaal niet meer aankan. En zo blijf je in een cirkeltje ronddraaien.

Heel wat slechte slapers grijpen dan –al dan niet op aanraden van hun huisarts- naar slaapmiddelen. Maar is dat wel zo een goed idee? De aantallen slaapmiddelen die vandaag de dag geslikt worden is gigantisch. Nochtans is de vraag pertinent of die slaapmiddelen echt zinvol zijn. De bijwerkingen van de middelen zijn vaak lastig. Bovendien hebben sommige slaap -en kalmeringsmiddelen zelfs een verslavend effect.

JA DOKTER, NEE DOKTER.

Waar weinig mensen aan denken is dat heel wat ongemakken tijdens het slapen, je overkomen omdat je niet in het juiste bed ligt. En dat heeft wellicht nog geen enkele dokter je vertelt. Toch zijn wij van mening dat het van cruciaal belang is, als je kampt met slaapproblemen, om een analyse van de huidige staat van je bed te maken.

Slaap je moeilijk in omdat het matras waarop je ligt, te hard is? Kan je de slaap niet vatten omdat, als je goed voelt, je merkt dat je matras een kuil vormt? Kan het zijn dat je steevast op hetzelfde uur wakker wordt omdat je armen of benen tintelen? Is het niet zo dat je hoofdkussen te plat of te dik is zodat je onder de morgen wakker wordt met pijn in de nek.? Of is het je onderrug die je in het midden van de nacht wakker maakt?  Als je dan bovendien tijdens de dag gebukt gaat onder de stress, heeft je brein door het ontwaken de kans om die stressgedachten de vrije loop te laten tijdens de nacht. En dan is het hek van de dam. Dan begin je te piekeren en is je hele slaaproutine onderbroken. Het is dan moeilijk voor je lichaam om opnieuw in slaap te vallen.

JE WOELT NIET IN HET JUISTE BED.

Wees het woelen tijdens de nacht voor. Je lichaam voelt zich niet goed in het bed. Het zoekt voortdurend een betere positie. In plaats van rustig te worden, geraak je helemaal overspannen en kan je de slaap niet vatten. Zorg ervoor dat je lichaam geen pijn of druk ervaart tijdens het slapen. Zo word je niet vroegtijdig wakker. Als je lichaam zich wel goed voelt in het juiste bed, is er geen enkele reden om te ontwaken. Je zal dan meer kans maken om de verschillende slaapcyclussen zonder onderbrekingen door te brengen.

Elk lichaam is anders en heeft daarom recht om op het juiste matras te liggen. Elke lichaam heeft nood aan mentale rust, eerder dan volgepropt te worden met slaapmiddelen die nooit de basis van het slaapprobleem aanpakken maar slechts een tijdelijk ‘beter’ slaapeffect creëren.

De zorgen in je hoofd kunnen we waarschijnlijk niet wegtoveren. Maar het is onze specialiteit om een goed bed voor je te zoeken. Jouw bed moet een knusse en rustgevende plek zijn die jouw lichaam verwent. Vanaf dan is het enige moment waarop je wakker ligt in je bed, de start van een nieuwe dag!

Kom eens langs bij House of Sleep en ontdek samen met ons welk type bed voor jou in aanmerking komt!
Natascha Wouterson
Verbeter je slaap voor ongekend veel levensenergie!

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak