Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen hygiëne en slapen nieuws over slapen

Slecht slapen maakt je dik.

WEINIG SLAAP? WAT GEBEURT ER MET JE GEWICHT?

‘Slecht slapen maakt je dik’ is geen fabel. Dat blijkt uit verschillende studies. Mensen die weinig slapen, zouden wel eens meer dan 5 kilo op een jaar kunnen verdikken. Ook al veranderen ze hun eetgewoonten en hoeveelheid lichaamsbeweging niet.

Het metabolisme van mensen die weinig slapen daalt. Daardoor verbruiken ze minder energie, waardoor zij in gewicht toenemen. Dat blijkt uit de resultaten van de Wisconsin Sleep Cohort Study aan de universiteiten van Stanford en Wisconsin.

GHRELINE EN LEPTINE GERAKEN IN DE WAR

Wanneer je minder dan 5 uur slaapt, heeft dit een invloed op de concentratie van de twee hormonen, ghreline en leptine. Deze twee hormonen hebben een invloed op de eetlust. Ghreline wekt de eetlust op en leptine zwakt de eetlust af. Als je te weinig slaapt, dan wordt het evenwicht tussen deze twee hormonen verstoord. Bovendien bleek ook uit onderzoek dat mensen die het meest van hun slaap beroofd zijn hun metabolisme daalt. Daardoor verbruiken ze minder energie, waardoor zij in gewicht toenemen. Dat blijkt uit de resultaten van de Wisconsin Sleep Cohort Study.

KORTSLAPEN EN LANGSLAPEN SLECHT VOOR DE LIJN

Maar een nog recentere Canadese studie wijst nog andere conclusies aan.  Zo zouden de uren die in je in bed doorbrengt meer invloed hebben op je gewicht dan de uren die je doorbrengt in de Fitness. Kortslapen kan dus meer kans geven op zwaarlijvigheid. Maar ook langslapen heeft een effect op het gewicht van mensen. Zij die negen en tien uur slapen, hebben een grotere kans dat hun gewicht toeneemt. Een verklaring kan zijn dat de kwaliteit van de slaap bij langslapers niet optimaal is. Ze liggen dan wel langer in bed maar eigenlijk dragen deze uren slaap niet veel bij.  Zo worden zij eigenlijk kortslapers en dus daalt het metabolisme weer.

GA VOOR REGELMAAT

Wij raden je aan om vooral regelmaat te creëren in je slaappatroon. Probeer zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en ook rond steeds dezelfde tijd op te staan. Drink niet te veel alcohol of cafeïne voor dat je gaat slapen. Zeker tijdens de komende feestdagen zijn we hier best een beetje alert voor. Ban ook de computer en televisie uit je slaapkamer. Zo hou je je slaapkwaliteit op een hoog peil en ook je gewicht!

Wij wensen je alleszins prettige feestdagen en een gezond 2014 boordevol slaapgenot!
Natascha Wouterson
Verbeter je slaap voor ongekend veel levensenergie!

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak