Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen hoofdkussens slaapkwaliteit slaaptips

SLAPEN MET NEK- EN SCHOUDERKLACHTEN, WAT KAN JE HET BESTE DOEN?

Nek- en/of schouderklachten zijn met behulp van een goed hoofdkussen en aangepaste matras vaak goed op te lossen. De meeste nek- en schouderklachten komen voor bij zijslapers. Personen die een te harde matras hebben, maken vaak hun hoofdkussen dikker of gaan op meerdere kussens tegelijk slapen om hiermee hun schouder te ‘ontlasten’. Maar door de schouder te ‘ontlasten’, verleg je het probleem van de schouder naar de nekwervels (zie foto). Je nekwervels komen hierdoor in een soort ‘knik’ te liggen. Als jij je in deze gewoonte herkent, dan is je huidige matras in 9 van de 10 gevallen te hard of versleten. En is een goed hoofdkussen geen overbodige luxe. Hoe je het juiste hoofdkussen kiest, leg ik uit in deze video.

Als je matras te hard is en minder dan 7 jaar oud, dan is het écht zinvol om een topmatras op je huidige matras te leggen om deze ‘zachter’ te maken (red. een topmatras is een dun matrasje van ca. 6cm dat je bovenop je bestaande matras legt). Belangrijk is wel dat deze topmatras niet te dik is en tevens goede ventilerende eigenschappen heeft.
Als je dit combineert met het juiste hoofdkussen, zullen veel nek- en schouderklachten tot het verleden behoren. Naast onze comfortabele matrassen, hebben wij meer dan 60 verschillende hoofdkussens, waardoor we zeer individueel een oplossing kunnen vinden voor jouw nek- en/of schouderklachten. In deze video geef ik extra kussentips bij nek- en schouderpijn.

MOE, FUTLOOS EN OVERLEVEN OP KOFFIE

Nek- en/of schouderklachten kunnen vervelende gevolgen hebben. We brengen circa ⅓ van onze leven door in bed en deze ⅓ heeft een grote invloed op de andere ⅔ van ons leven.

Als we namelijk niet goed hebben geslapen als gevolg van nek- en/of schouderklachten, dan functioneren we overdag niet goed. Bij alles wat wij doen geloven we dan ook in het verbeteren van jouw levenskwaliteit. Tijd is het meest waardevolle bezit dat we hebben, we kunnen het helaas niet sparen, verzamelen of opbergen om later weer te gebruiken. Dus elke slechte nacht is er een teveel !

HET GOEDE NIEUWS IS DAT VEEL NEK- EN/OF SCHOUDERKLACHTEN GOED ZIJN OP TE LOSSEN

Om te beginnen is het belangrijk te kijken naar de hardheid van je matras en de aanpasbaarheid van jouw slaapsysteem. Veel zijslapers (75% van de bevolking) hebben vaak last van hun nek en/of schouder omdat ze een te harde of versleten matras hebben. Maar wat is dan een goede matras en hoe kan dit helpen bij mijn nek- en schouderklachten?

Een andere oorzaak is vaak een te dik, versleten of ongeschikt hoofdkussen. Een goed begin om nek- en/of schouderklachten op te lossen, is door goed naar het hoofdkussen te kijken. Wij hebben een zeer ruime keuze hoofdkussens (keuze uit 60 verschillende hoofdkussens), omdat iedereen verschillend is, maar ook omdat de aard van de klachten meestal verschillend zijn. Iemand met een whiplash heeft vaak een ander hoofdkussen nodig, dan iemand met bijvoorbeeld een nekhernia of spanningshoofdpijn.

ADVIES BIJ NEK- EN SCHOUDERKLACHTEN

Het matras moet een hoge aanpasbaarheid kennen vooral in de schouderzone. Maar ook hier werkt het matras nauw samen met de bedbodem. Zo hebben we bedbodems in ons assortiment met een unieke ergonomische schouder zone. Deze bedbodem heeft ter hoogte van de schouder een speciale inkeping, waardoor de schouder nog beter kan ‘indrukken’. Hiermee verdwijnt de druk voor een groot deel van de schouder, wat voor veel personen vaak aangenaam is.

Dit in combinatie met een goede natuurlatex matras van Kreamat en Swissflex of een visco elastische matras van bijvoorbeeld Mline of Tempur kunnen nek- en schouder klachten sterk doen verminderen. En zoals reeds eerder gezegd, is een essentieel onderdeel ook het hoofdkussen, dit mag bij een goed advies niet vergeten worden.

WAT MOET JE ONTHOUDEN?

  • Bij rug- en nekklachten is het essentieel de hardheid van je huidige matras te checken. Wat veel mensen niet weten en jij wel zou moeten weten over de hardheid van een matras.
  • Is je matras versleten, laat je dan bij de keuze van een nieuwe matras en lattenbodem of boxspring goed adviseren door een slaapadviseur. Denk hierbij vooral aan drukverlagende matrassen en bedbodems die extra in te stellen zijn ter hoogte van de schouder
  • Besteedt speciale aandacht aan je hoofdkussen, deze speelt een essentiële rol bij het verminderen en vaak verhelpen van je nek- en schouderklachten
  • Kijk of het mogelijk is om je nieuwe hoofdkussen thuis uit te testen en dat je het binnen de week kunt ruilen.
avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak