Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen Matrassen slaaptips

SLAPEN MET GEVOELIGE HEUP: WAT KAN JE HET BESTE DOEN?

Personen met een gevoelige heup, hebben vaak de gewoonte om een ‘halve buikslaper’ te zijn. Doordat je ter hoogte van de heup te veel druk ervaart, bestaat vaak de neiging om licht (half) op de buik te draaien.
Hiermee verminder je de druk op je heup, maar daarmee verhoog je de druk op je onderrug (lordose). En doordat je hoofd hierdoor meestal ook gedraaid ligt naar links of naar rechts, zet je ook onnodig spanning op je nekwervels (cervicale). Als je last hebt van een gevoelige heup is het beter om op je rug te slapen.

ADVIES BIJ EEN GEVOELIGE HEUP

Als je last hebt van een gevoelige heup is het van belang een matras te kiezen die de druk wegneemt ter hoogte van de heup. Want als je minder druk op je heup ervaart, is de kans groot dat je minder snel op je buik draait.
Zeer geschikte matrassen hiervoor zijn natuurlatex matrassen (tenminste 85%) en visco elastische matrassen. En niet te vergeten een waterbed. Dit is namelijk ook een zeer druk verlagende slaapoplossing die de klachten zal verminderen.
Nu is natuurlijk niet iedereen direct te vinden voor een waterbed, maar het is zeker het overwegen waard. En weet dat een nieuwe matras op een 20 jaar oude lattenbodem, is als soep eten met een vork. We bieden daarom speciale lattenbodems aan voor mensen met een gevoelige heup. Dit zijn lattenbodems waarbij het mogelijk is om de latten ter hoogte van de heup en taille een paar centimeter te verlagen.

WEET JIJ WAT EEN SLIJMBEURSONTSTEKING IS?

Heupklachten kan verschillende oorzaken hebben. De pijn hangt vaak samen met het heupgewricht en/of het omringende weefsel. Meestal wordt pijn in de heupen veroorzaakt door een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking lijkt in beginsel op spierpijn, maar wordt vaak steeds heviger. Op den duur wordt het een zeurende, uitstralende pijn.

Hoe frequenter en intenser je je heupgewricht belast, des te groter de kans op een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking gaat zelden volledig over. Als je te maken hebt gehad met een slijmbeursontsteking zal een goede matras en dito lattenbodem of boxspring veel verlichting brengen.

ANDERE OORZAKEN VAN EEN GEVOELIGE HEUP

Ook artrose kan pijn in de heupen veroorzaken. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door slijtage van het heupgewricht. Artrose wordt gekenmerkt door hevige, zeurende en vaak terugkerende pijn die (helaas) erger wordt bij bewegen. Artrose pijn beïnvloedt je houding, je bewegingen en met name je lopen. Andere oorzaken van een gevoelig heup kunnen zijn instabiliteit of een lichte afwijking van de heup. Ook blessures, infecties en breuken uit het verleden kunnen een rol spelen.

HOE NU VERDER?

Voor alle oorzaken geldt min of meer dezelfde aanpak. Het is belangrijk dat je kiest voor een matras met goede drukverlagende eigenschappen en een lattenbodem waarvan je de latten in de heupzone kunt verlagen. Hoe minder druk je op de heupen ervaart in zijligging hoe prettiger dit is.
Wij behalen vooral goede resultaten met visco elastische matrassen van Tempur en Mline, maar ook de boxsprings van Carpe Diem of Viking zijn hiervoor zeer geschikt. Onze noorderburen slapen graag zacht en cosy wat bijvoorbeeld bij artrose vaak een uitkomst is. Ook de topmatrassen van Carpe Diem met wol en katoen zijn heel aangenaam om op te liggen als je een gevoelige heup hebt. Ook de doordachte matrassen en boxsprings van Kreamat zijn aan te bevelen bij een gevoelige heup.

DUS WAT MOET JE ONTHOUDEN?

  • Kies een matras die drukverlagend is, denk hierbij aan natuurlatex matrassen, visco elastische matrassen of een waterbed (deze laatste is de beste optie)
  • Is je huidige lattenbodem versleten? Een goede lattenbodem gaat circa 10 jaar mee en kijk vooral naar een lattenbodem waarvan het heup en taille zone individueel instelbaar is
  • Deze tips gelden ook voor personen die een slijmbeursontsteking hebben of hebben gehad: kies voor een goede instelbare lattenbodem in de heupzone en een drukverlagende matras
avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak