Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen nieuws over slapen

Slap of slaperig overdag? Boost your day (en wel een beetje snel)

HALLO! BEN JE ER NOG?

Ken je dat gevoel dat je bij een meeting je ogen niet meer kunt open houden?  Of tijdens een autorit dat je slaperig begint te worden?

Slaperig bij een meeting maakt meestal niet zo’n goede indruk. En slaperig  zijn tijdens een autorit is ronduit gevaarlijk (ook als de radio keihard staat).

HIERVOOR IS EEN GEWELDIGE OPLOSSING: DE POWERNAP OF SUPERSLAAP!

Het is een bijzonder korte manier van slapen. Met deze techniek is het mogelijk om binnen 5 minuten  een boost aan je dag te geven. In deze extreem korte slaapperiode van 5 minuten, is het mogelijk om 2 uur  aan nieuwe energie te tanken. Ideaal als je bij die ‘20-jaren durende’ vergaderingen een goede indruk wilt  maken bij je baas,  je tijdens de autorit wegdommelt of je partner de indruk wil geven dat je echt wel hebt  geluisterd, hoor…

HOE WERKT HET?

Om een lang verhaal kort te maken, bouw je tijdens het slapen enkel tijdens de droomfases (ernstige experts noemen dit de  REM-fase) slaap af. Niet tijdens de diepslaap of lichte slaapfase. Dus die droomfase, daar gaat het om.
Maar nu komt het: als je inslaapt (dus van wakker naar slaaptoestand) ben je al een 1ste keer heel kort (ca. 5 min) in de REM fase. In deze hele korte periode worden de indrukken van de afgelopen 24 uur met een grove borstel schoongemaakt, opnieuw gesorteerd en door de hersenen verwerkt. Door deze korte slaapfase wordt je in een zeer korte tijd buitengewoon mentaal opgefrist.


ALS IK OVERDAG EEN ‘TUKKIE’ DOE, DAN BEN IK NADIEN ZO DUF ALS EEN KONIJN (HOOR IK JE DENKEN). DAT KLOPT ALS JE HIER STOPT MET LEZEN
Je doorloopt verschillende slaapfasen van telkens ca. 90 min. Tijdens de overgang tussen de droomfase en de volgende slaapfase (in slapen voor dummies noemen ze dit de theta fase) gebeuren er een aantal bijzondere dingen in je lichaam:

  • Je spieren ontspannen zich
  • Je maakt slaaphormonen aan (die je zo lekker duf maken)
  • Je bent tijdens deze overgangsfase heel gevoelig voor omgevingsgeluid

EN NU KOMT HET…(DE GOUDEN TIP OM NIET ZO DUF ALS EEN KONIJN ROND TE LOPEN)
De ultieme powernap formule:

  • ga op een stoel zitten of op de bank liggen
  • neem een sleutelbos in je hand (of iets dat lawaai maakt als het op de grond valt)
  • ontspan je en dut eventjes in

Op het moment dat de spieren ontspannen, valt de sleutelbos op de grond. Doordat je op dit moment zeer gevoelig bent voor lawaai, ben je direct weer wakker. Je lichaam heeft niet de gelegenheid gehad om slaaphormonen aan te maken, waardoor je na deze nap zo fit bent als een hoen. In deze extreem kort tijd van slapen heb je 2 uur aan reserves opgebouwd en kun je weer buitengewoon productief zijn.


avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak