Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen slaapkwaliteit slaaponderzoek

Slaapadvies moet dat echt? (Geef mij maar een slaappil !)

DE WAARHEID IS TOCH EEN BEETJE ANDERS

Recent heeft TEST AANKOOP een onderzoek uitgevoerd onder artsen. En wat blijkt? De overgrote meerderheid van de artsen schrijft bij een eerste consultatie slaapmiddelen voor, terwijl een grondig onderzoek en het verlenen van slaapadvies vaak uitblijven.

GRAPPIG OM TE LEZEN

Test Aankoop stuurde (slechts) drie vrouwen tussen 52 en 62 jaar naar 100 artsen (dat kan tellen). Ze drukten uit dat ze niet ziek, depressief of angstig waren en geen medicatie namen, maar wel al drie weken slecht sliepen.

EN WAT GEBEURDE ER?

  • Een goede 68 procent van de artsen stelde voldoende vragen over onder meer slaappatroon, eet-, drink- en leefgewoonten en mogelijke oorzaken.
  • Slechts 11 procent gaf een goed slaapadvies
  • En 63 procent gaf helemaal geen advies

NOU DAAR BEN JE MOOI KLAAR MEE

Volgens gezondheidsexperts is het pas zinvol geneesmiddelen (in dit geval slaappillen) voor te schrijven als de zoektocht naar de oorzaak en het slaapadvies ontoereikend blijken te zijn. En dan nog voor een beperkte tijdsduur. Slaappillen hebben veel bijwerkingen en je kunt er bovendien tolerant voor worden. Niet zo handig dus.

Er zijn ook zoiets als wetenschappelijke richtlijnen, maar het wordt pas echt spannend als je ziet wat deze groep van 100 artsen heeft gedaan.

  • Maar slechts bij 6 artsen kregen de patiënten geen medicatie.
  • 18 procent hield het bij een plantaardig middel of schreef een hormoon voor
  • Liefst 59 procent koos voor een slaapmiddel
  • 10 procent gaf meerdere voorschriften voor een slaapmiddel of combineerde zo’n voorschrift met een antidepressivum (toe maar !)
  • 7 procent hield het enkel bij antidepressiva.

Het lijkt erop dat het bezoeken van een arts bij slaapproblemen niet zo’n goed idee is. Weet ook dat bijvoorbeeld de staat van je matras, bedbodem en hoofdkussen van invloed is op je slaapkwaliteit. Er is ook goede literatuur te vinden over het oplossen en aanpakken van slaapproblemen. Bijvoorbeeld van Gabriele Rossbach – Eindelijk goed slapen, holistische adviezen voor een goede nachtrust (ISBN 978-90-202-0457-5)

WAT DOET TESTAANKOOP?

Test-Aankoop roept de overheid en de bevoegde instanties hun verantwoordelijkheid op te nemen. Zo moeten de artsen de wetenschappelijke richtlijnen beter naleven, moet de overheid het voorschrijfgedrag beter monitoren en moeten er duidelijke kwaliteitsindicatoren ontwikkeld worden. Tot slot moeten de verpakkingen van geneesmiddelen beter afgestemd worden op de noden van patiënten.

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak