Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen slaapkwaliteit

Reden nummer 1 dat jij niet goed slaapt. Amazing!

Slaap jij soms niet goed? Je bent helaas niet de enige! Weet je wat de belangrijkste reden is dat veel mensen niet goed slapen? Ik durf te wedden van niet. 🙂 Maar ik ga je er alles over vertellen in deze blog én ik geef je ook een handige tip om er meteen iets aan te doen.

EEN ONSCHULDIG SLAAPWEL SMS’JE?

Het is echt een klassiek voorbeeld. Veel mensen gaan slapen met hun smartphone of tablet in de hand of leggen die op hun nachtkastje aan de lader. En dan is de verleiding groot om nog snel even de laatste mails te doorlopen en misschien zelfs te beantwoorden. Of je gaat op Facebook kijken wat je vrienden allemaal hebben uitgespookt die dag en zorgt voor de nodige likes en reacties. Kortom, het laatste wat je doet voor je gaat slapen is naar het scherm van je telefoon of tablet kijken. En dat is erg slecht voor de kwaliteit van je slaap.

BLAUW LICHT STUURT EEN VERKEERD SIGNAAL

Blauw licht? Jawel! De beeldschermen van de elektronische apparaten die je gebruikt geven een soort van blauw licht af. Dat zorgt ervoor dat je beeldscherm mooi helder is, maar helaas ook dat een belangrijk slaaphormoon niet wordt aangemaakt. Je fopt je hersenen een beetje met dat blauwe licht dat het effect heeft van daglicht. Het gevolg? Je geraakt moeilijk in slaap en slaapt onrustig.

ROOD LICHT ZET JE SMARTPHONE OF TABLET WEER OP GROEN

De producenten van tablets en smartphones zijn zich bewust van dit probleem en daarom is er ook gezocht naar een oplossing. Afhankelijk van de smartphone of tablet die je gebruikt, zit die ofwel ingebouwd, of je kan een app installeren die ervoor zorgt dat het blauwe licht van je beeldscherm omgezet wordt naar een roder licht. Daardoor wordt het slaaphormoon wel aangemaakt, ondanks het feit dat je ’s avonds laat je elektronica nog gebruikt.

GUN JE HERSENEN DE NODIGE RUST

Toch kan ook omschakelen naar roder licht nog voor een onrustige slaap zorgen. De reden hiervoor is eenvoudig: je stimuleert je hersenen te veel voordat je gaat slapen door het beantwoorden van mails of sms’jes. Zo kom je niet tot rust, iets wat belangrijk is in de aanloop naar een gezonde slaap. Aangewezen is om na 8 uur ’s avonds geen beeldschermactiviteiten meer te plannen en je hersenen en je lichaam tot rust te laten komen voordat je uiteindelijk gaat slapen. Dat is de beste garantie op een goede en rustige nacht.

Eenvoudig gesteld kan je zeggen dat de voorbereiding op een goede nachtrust even belangrijk is als de omgeving waarin je slaapt. Je kan van je lichaam niet verwachten dat het tot de laatste seconde tot het uiterste gaat om daarna binnen de minuut in een rustige slaap weg te zinken. De natuur heeft een aantal zaken zo geregeld dat we ons voorbereiden op de slaap. Maar het gebruik van bijvoorbeeld smartphones en tablets doet dat teniet. Na 8 uur ’s avonds geen beeldschermen meer gebruiken helpt om beter in te slapen en rustiger te slapen. Daarom raad ik ook aan om dit artikel voor 8 uur ’s avonds te delen om ook anderen beter te helpen slapen. 🙂 Ben je na een uitgeslapen nacht weer klaar voor je beeldscherm? Kijk dan eens naar de vlog die als inspiratie heeft gediend voor dit artikel.

Bron: Reden nummer 1 dat jij niet goed slaapt. Amazing!

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak