Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen

Natuurlatex matras kopen? Dit is wat ze je niet vertellen


Is het tijd voor een nieuwe matras en ga je een natuurlatex matras kopen? Dan wil je zeker weten wat de belangrijkste voor- en nadelen van zo’n latexmatras zijn. Ik zet ze graag even voor jou op een rijtje!

De voordelen van een échte natuurlatex matras

Het belangrijkste voordeel van een matras uit echte natuurlatex is de drukverlagende eigenschap. Een matras met 98% natuurlatex is enorm drukverlagend en past zich perfect aan je lichaam aan. Je draait en woelt minder, je slaapt rustiger en doorleeft veel beter je slaapfases. Je wordt niet alleen beter uitgerust wakker, je rug is ook totaal ontspannen na een nacht op een natuurlatex matras.

Natuurlatex: het toppunt van hygiëne

Een matras uit natuurlatex is uitermate hygiënisch en van nature uit antiallergisch. Huisstofmijten hebben een echte afkeer voor latex. Je zal die beestjes dus niet in je matras terugvinden. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je geen aparte en vaak onnatuurlijke behandeling nodig hebt om je tegen huisstofmijt te beschermen. Ook een speciale antiallergische hoes wordt zo overbodig.
[sleeptest_button]

Geen risico op zweten

Een goede natuurlatex matras is niet alleen aan de bovenkant geperforeerd, maar heeft naast deze standaard horizontale perforaties ook verticale perforaties. Zo heeft je latexmatras een optimale luchtcirculatie. Dat heeft als gevolg dat je geen risico hebt op overmatig transpireren ’s nachts.
Tip voor bij de aankoop van je natuurlatex matras: Check of de hoes die je erbij koopt voldoende elastisch is. Waarom is dat belangrijk? Omdat de hoes zich mee moet aanpassen aan de vorm van je lichaam. Een onvoldoende elastische hoes, werkt de werking van je matras tegen.

Nadelen van een latexmatras

Als je al die voordelen op een rijtje zet, hoe kan het dan dat er nog nadelen zijn aan een latexmatras? Wel, die nadelen vind je vooral terug bij matrassen die bestaan uit een mengeling van natuurlatex en synthetische latex. Pas hiermee op! Veel verkopers gebruiken nogal lichtzinnig het label natuurlatex. Wettelijk gezien mag je als verkoper namelijk al spreken van een natuurlatex matras van zodra een matras 15% natuurlatex bevat.

Te veel synthetisch materiaal en toch natuurlatex?

Een matras met een hoog aandeel natuurlatex wordt in een mal gegoten. Je kan het vergelijken met wafels bakken, alleen moeten de omstandigheden een pak optimaler zijn wil men vermijden dat de matras als een pudding in elkaar zakt. Een matras die niet in optimale omstandigheden en met de juiste verhouding natuurlatex en synthetisch materiaal wordt vervaardigd, heeft niet de juiste consistentie en biedt daarom ook geen hoogwaardig slaapcomfort.
[sleeptest_button]

Verlijmde schuimrubber matras met verzwakte ondersteuning

Latexmatrassen waar een groot aandeel synthetisch materiaal verwerkt zit kunnen niet in een mal vervaardigd worden. Om dat probleem te omzeilen worden verschillende stukken matras met elkaar verlijmd waarbij zachte en hardere stukken afwisselend worden gebruikt. Het spreekt voor zich dat zo’n matras nooit de ondersteuning, souplesse en drukverlagende eigenschappen zal hebben die een natuurlatex matras je kan bieden. Koop je een grote matras, dan loop je het risico dat je exemplaar krijgt met een dubbele verlijming daar waar 2 reeds eerder verlijmde matrassen aan elkaar gelijmd worden.

Zorg voor de juiste lattenbodem!

Een extra aandachtspunt bij de aankoop van een natuurlatex matras is de kwaliteit van je lattenbodem. Je matras is namelijk zo flexibel dat ze bij een lattenbodem waarvan de latten te ver uiteen liggen gedeeltelijk tussen de latten van je lattenbodem zakt. Het is met andere woorden belangrijk om je lattenbodem op je natuurlatex matras af te stemmen.
Wil je je graag wapenen tegen de meest gemaakte fouten bij de aankoop van een bed of een matras? Download dan mijn gratis E-book waarin ik alle kennis van mijn jarenlange ervaring als slaapconsulente heb gebundeld. En kijk zeker ook eens naar de vlog over deze blog. Daarin laat ik je onder andere zien hoe zo’n natuurlatex matras er vanbinnen uitziet.
Misschien vind je dit ook interessant:
Nieuw: Donzen dekbed volledig afgestemd op je lichaam
Slaapproblemen door huisstofmijtallergie?
Bron: Natuurlatex matras kopen? Dit is wat ze je niet vertellen

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak