Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
eten en slapen slaapkwaliteit

Laat mij maar ff (Je reflux probleem oplossen)

WAT IS REFLUX EIGENLIJK?

Als we eten en voedsel doorslikken, dan gaat ons voedsel via de slokdarm naar de maag. Aan het einde van de slokdarm zit een sluitspier (sfincter), die zich kortstondig opent als we slikken en daarna (als het goed is) weer braaf sluit.

Deze sluitspier voorkomt dat ons voedsel ‘terugkomt’ en zorgt er bovendien voor dat ons maagzuur niet in contact komt met de slokdarm. De slokdarm is namelijk niet goed bestand tegen dit bijtende zuur.

Af en toe vloeit er toch wat maaginhoud terug naar de slokdarm, bij een overvolle maag bijvoorbeeld. Zo’n zure oprisping of zuurbrand is op zich niet erg. Het wordt pas hinderlijk wanneer je frequent last hebt van ‘terugvloeiend’ maagzuur. Dit wordt gastro-esofagaal reflux genoemd, afgekort GERD.

 “Door de herhaaldelijke inwerking van het maagzuur op de slokdarmwand kan de slokdarm na verloop van tijd een ontstekingsachtige irritatie vertonen: dan spreekt je van reflux-esofagitis”

HET WORDT PAS ECHT VERVELEND ALS JE HIER TIJDENS HET SLAPEN LAST VAN HEBT

Stel je voor je ligt te slapen en voortdurend komt je maagzuur terug in je slokdarm. Dit is geen prettig idee en het is zeker niet bevorderlijk voor je nachtrust.

Het oplossen van reflux verschilt van persoon tot persoon. Observeer goed wanneer het probleem van reflux zich voordoet. En welke factoren reflux uitlokken. Als je last hebt van reflux bij het slapen, dan is dit in de regel vrij eenvoudig op te lossen.

WAT KAN JE DOEN?

HIER ENKELE TIPS OM REFLUX BIJ HET SLAPEN ONDER CONTROLE TE KRIJGEN:

  • Plaats aan het hoofdeinde van je bed hogere pootjes dan aan het voeteinde en zorg dat het verschil tussen hoofd- en voeteneinde (afschot) ca 15 cm is
  • Een andere mogelijkheid is om een spie (zeg maar een taartpunt) van koudschuim of latex aan het hoofdeinde onder je matras te leggen
  • Doe je een powernap na de maaltijd, doe dit dan in zithouding
  • Vermijd een stijging van de druk in de buikholte (intra abdominale drukstijging), denk hierbij vooral aan strak zittende kleding, opspannen van de buikspieren ed.
  • Eet ’s avonds niet te laat, het beste is om 3 uur voor het slapen gaan niets meer te eten

 “Wist je dat je door je hoofd hoger te leggen met bijvoorbeeld een extra hoofdkussen, je de kans op reflux vergroot”

Eet- en drinkgewoontes hebben ook invloed op het onder controle krijgen van reflux.

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak