Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen

Koudschuim matras kopen? 5 praktische tips


Ik krijg elke dag vragen over koudschuim matrassen. Logisch, want het is een heel mooi drukverlagend materiaal voor matrassen. Tijd dus om een overzicht te maken van de voordelen én nadelen van een koudschuim matras. Je leest er alles over in deze blog post met 5 praktische tips voor de aankoop van je koudschuim matras.

Kies een koudschuim matras met een open celstructuur

Het is erg belangrijk dat het koudschuim van je matras een open celstructuur heeft. Dat zorgt namelijk voor een betere verluchting. Doordat de lucht door je matras wordt geblazen, wordt je transpiratievocht door die lucht mee afgevoerd. Sommige koudschuim matrassen bevatten zelfs een verkoelende gel die mee in de structuur verwerkt zit. Zo heb je een bijkomend verkoelend effect!

Let erop dat je koudschuim matras voldoende densiteit heeft

De densiteit van je matras geeft aan hoeveel materiaal er voor je matras werd gebruikt op een bepaalde oppervlakte. Het is de materiaaldichtheid van je matras. En die densiteit bepaalt de elasticiteit en dus ook het herstelvermogen van je matras. Een hoge densiteit staat garant voor een goed herstelvermogen en een lange levensduur van je matras. Zo gaat een hoge densiteit koudschuim matras makkelijk 10 jaar mee. Je mag rekenen dat tussen de 55 en 70kg/m2 synoniem staat voor een hoge materiaaldichtheid. Dat is meteen ook het grootste nadeel van goedkope koudschuim matrassen. Die hebben een densiteit die amper rond de 25kg ligt waardoor je na amper een jaar of anderhalf jaar in een kuiltje ligt; niet bepaald ideaal voor een gezonde slaaphouding!
[sleeptest_button]

Wat zijn de gebruikte materialen?

Sommige koudschuim matrassen zijn vervaardigd uit ecologisch geteelde soja schuim. Zo’n matrasschuim bevat olie van de sojaplant. Dat levert een natuurlijk product om op te slapen. Hetzelfde geldt voor matrassen die geschuimd wordt uit zonnepitolie. Dergelijke koudschuim matrassen hebben een goede elasticiteit en een mooie open celstructuur. Bovendien is het slapen op een matras die bestaat uit natuurlijk materialen altijd aan te raden. Je ligt namelijk makkelijk 8 uur op je bed en dan wil je niet op een ondergrond gaan liggen die schadelijke stoffen zoals aardolie bevat.

Koop een matras met een hoogwaardige hoes

Een matras met een kwalitatieve hoes is dan misschien wel wat duurder, je krijgt er een pak voordelen voor terug. Een goede hoes is mooi elastisch. De hoes van je matras moet zich netjes mee vormen met het materiaal van je matras. Zo wordt je matras niet gehinderd in haar ondersteunende en drukverlagende functie en geniet je van een optimaal comfort. Ook hier geef je best de voorkeur aan een hoes die bestaat uit natuurlijke materialen. Die zijn namelijk veel beter ventilerend dan een synthetische hoes. Is je hoes ook afneembaar of afritsbaar? Dan heb je het voordeel dat je je hoes kan wassen. Perfect voor als je het graag hygiënisch en fris houdt!
[sleeptest_button]

Kies voor een matras met minimum 7 ligzones

Ga niet voor minder dan 7 zones in je koudschuim matras. Dat is de beste garantie dat je matras zich optimaal naar je lichaam vormt. Je hoofd moet op een andere manier ondersteund worden dan je schouderzone, die best wat dieper mag wegzakken. Een matras met 7 ligzones biedt een aangepaste ondersteuning voor je hele lichaam.
Ga je een koudschuim matras kopen? Maak dan niet een van de meest gemaakte fouten bij de aankoop van een matras. Vermijd een miskoop en download mijn gratis E-book waarin ik alle tips voor de aankoop van een matras netjes heb opgelijst. Kijk ook eens naar de vlog over dit onderwerp. Daar krijg je overigens te zien hoe die verkoelende gel in een matras eruitziet. En deel gerust dit artikel, want iedereen wil graag goed slapen! 🙂
Misschien vind je dit ook interessant:
Synthetisch dekbed kopen? Zweten als een gek?
Is een waterbed wel goed voor je gezondheid?
Bron: Koudschuim matras kopen? 5 praktische tips

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak