Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen hoofdkussens

Een hoofdkussen kan je leven veranderen. Echt waar!

Nog niet zo lang geleden schreef ik een blog over waar je moet op letten als je een nieuw hoofdkussen gaat kopen. Verschillende lezers namen contact op met de vraag hen meer informatie te verstrekken over de verschillende soorten hoofdkussens. Het toeval wil dat die informatie beschikbaar is in een gedetailleerd E-book. Maar omdat je niet altijd direct tijd hebt om daar doorheen te ploegen, krijg je in dit artikel een handige samenvatting.

ZIE DE ZAKEN ALS EEN GEHEEL

Je hoofdkussen is – net als je matras en je lattenbodem – essentieel voor de kwaliteit van je slaap. Bekijk het als een pakket. Een hoofdkussen is met een prijs van tussen de 45 en 200 EURO zeker niet het duurste slaapcomfort product, maar toch kan je voor dat bedrag je leven veranderen. Tenminste, zo verwoordde een klant het toen hij het juiste hoofdkussen had gevonden en eindelijk van de ultieme nachtrust kon genieten. 🙂

WELK HOOFDKUSSEN IS GESCHIKT VOOR JOU?

Zoals je het ongetwijfeld in mijn eerdere blog hebt gelezen, hangt het optimale hoofdkussen vinden af van verschillende zaken. Welke factoren zijn van belang?

 • Het matras waar je nu op slaapt
 • Hoe je slaapt – Je voorkeurslighouding
 • Persoonlijke voorkeur voor vorm en hardheid van het hoofdkussen
 • Eventuele bestaande klachten
 • Hygiëne en allergieën

Jouw ideale hoofdkussen is met andere woorden het perfecte compromis tussen alle bovenstaande factoren. Om je te helpen, bespreek ik hieronder de verschillende hoofdkussens met als uitgangspunt je voorkeurlighouding. Waarom? Omdat dit – naast eventuele bestaande klachten – het moeilijkst aan te passen is. Je slaaphouding maakt als het ware een beetje deel uit van wie je bent. Hier gaan we.

HOOFDKUSSENS VOOR RUGSLAPERS

 • Tempur Millenium: De reden waarom dit hoofdkussen zo goed aanvoelt als je op je rug slaapt, is eenvoudig: Het kussen heeft een naar voren hellende rand, die je nek opvangt. Je geniet van een ergonomische ondersteuning en je hebt de keuze uit 3 verschillende hoogtes.
 • Athletic: Dit kussen heeft een uitsparing die de oordruk vermindert en geeft je – met zijn hoge en lage zijde – een perfecte ondersteuning in de nek. Je slaapt ontspannen dankzij het revolutionair visco-materiaal en geniet van een uitstekende hygiëne met een wasbare 3D-hoes.
 • Kreamat Supporter: Een enorm veerkrachtig en soepel kussen dat voor 85% uit natuurlatex bestaat, brengt evenwicht in het verschil in contactdruk tussen hoofd en hals bij rugligging.
 • Natulin Ergo: Naast het feit dat dit kussen uit 100% natuurlijke soja volledig ecologisch is, biedt het ook een perfecte ondersteuning van jouw hoofd en nek. Het werd namelijk ontwikkeld in samenwerking met fysiotherapeuten.

HOOFDKUSSENS VOOR RUG- EN ZIJSLAPERS

 • Butterfly: Dit kussen – met een kern uit natuurlatex – heeft een hoofdgedeelte dat los van het nekgedeelte functioneert omdat er automatisch een onafhankelijke nekrol wordt gevormd.
 • Butterfly Twin: Dit hoofdkussen bestaat uit 2 onafhankelijke delen met kernen uit natuurlatex. De aparte kussens werken op zo’n manier samen dat er een minimum aan drukpunten ontstaat waardoor nek-, rug en hoofdpijnklachten verleden tijd zijn.
 • Melody: Een antiallergisch en huisstofmijtvrij hoofdkussen vervaardigd uit druk verlagende latex. Extra bijzonder: De hoes met ‘dri release label’ droogt sneller dan de meeste textielsoorten en zelfs vier keer sneller dan katoen!
 • Down Surround: Een driekamerkussen gevuld met 80% ganzendons en een uitstekende steunfunctie. Verkrijgbaar in soft, medium, firm en extra firm.
 • Glamour: Pure luxe om heerlijk in weg te dromen. Ook een driekamerkussen gevuld met 90 % ganzendons, waarvan de binnenste kamer een ‘kussen in het kussen’ is. Eveneens beschikbaar in 4 hardheden.
 • Life Style: Een wasbaar driekamerkussen dat dons en visco-elastisch schuim combineert voor een anatomische perfecte ondersteuning. Wassen kan, mits je de visco kern verwijdert.
 • Support: Dit kussen staat al meer dan 30 jaar aan de top van de rangschikking met beste hoofdkussens. Het bestaat in erg veel versies; van extra zacht tot extra stevig, maar ook in een extra smal model voor erg lange mensen.
 • Smash: Een stevig hoofdkussen waarvan de hoogte instelbaar is. Het is gevuld met Comforel eCO2 en heeft een buitenkant van 100% katoen.
 • Game: Een kussen met een unieke schouderinkeping en perfecte anatomische ondersteuning dat wasbaar is op 95°C. Comfort en hygiëne ten top!
 • Rebound: Dit hoofdkussen van Silvana is gevuld met Comforel Soft, het zachtste en meest ondersteunende synthetische vezelbolletje. Door de nekinkeping met schoudercontour lig je altijd in de goede houding.
 • Flexiform: De synthetische, drukverlagende holle vezel van dit hoofdkussen heeft de eigenschappen van traagschuim en past zich aan jouw lichaamshouding aan. Je kan makkelijk extra vulling bijvoegen of wegnemen als het kussen te zacht of te hard is.
 • Relax Soft: Een heel zacht kussen met ingebouwde neksteun die ervoor zorgt dat de nekwervels goed worden ondersteund.
 • Natulin: Beschikbaar in 4 uitvoeringen met elk een eigen vorm voor individuele ondersteuning. Je hoofd en nek worden perfect ondersteund door dit ecologische hoofdkussen.
 • Leticia Pillow: Dit hoofdkussen is een gepatenteerde uitvinding die bestaat uit 10 verschillende modules voor de ultieme personalisatie. Stel zelf de hoogte, hardheidsgraad en zelfs de hellingshoek individueel in.
 • Symphony: Een ontwerp met twee kussens ineen. Een kant stelt waar je je schouder tegen het kussen kan zetten en een kant met licht gebogen zijkanten om je hoofd en nek optimaal te ondersteunen.
 • Sonata: Een kussen dat je hoofd permanent ondersteunt wanneer je van de ene kant op de andere rolt tijdens de nacht. Houd bij de aanschaf van dit kussen rekening met de breedte van je schouders en de hardheid van je matras.
 • Classic: Een ideaal kussen met afgeronde hoeken voor zijslapers dat verkrijgbaar is in diverse breedtes. Je geniet van ergonomische ondersteuning voor je hoofd, nek en schouders.
 • Traditional Pillow: Dit klassiek gevormd kussen is gemaakt van soft Tempur-materiaal en biedt je een perfect comfort en ondersteuning.
 • Traditional Breeze: Dit kussen vervaardigd uit Tempur Climate heeft een open structuur en aan de zijkant zitten ventilatiegaten voor een optimaal microklimaat rond je hoofd of nek.
 • Traditional EasyClean: Een traditioneel gevormd hoofdkussen dat een perfecte ondersteuning voor je nek en schouders biedt, verkrijgbaar in zacht, medium en stevig. Dit kussen kan compleet in de wasmachine en in de droger.
 • Comfort Original & Comfort Sensation: Ontzettend comfortabele kussens met talloze Tempur microkussentjes voor nog meer ontspanning en ondersteuning.
 • Comfort Cloud: Dit opschudbare kussen is gemaakt van extra zacht Tempur-materiaal en voelt zijdezacht aan terwijl het je hoofd en nek een heerlijk zachte comfort biedt.

HOOFDKUSSENS VOOR BUIKSLAPERS

 • Start: Dit kussen met een Comforel Soft vulling biedt een hele aangename zachte ondersteuning, ook voor kinderen. De buitenkant is schimmel-, bacterie- en huisstofmijt werend, waardoor je altijd fris en hygiënisch slaapt.
 • Ombracio: Dit hoofdkussen heeft inkepingen aan de zijkant, die het bovenlichaam een stukje opheffen waardoor ademhalen een stuk makkelijker wordt. Belangrijk is dat je rekening dient te houden met de breedte van je schouders.
 • Escade: Dit kussen is zo gemaakt dat de hals- en borstwervels tijdens de slaap hun natuurlijke vorm houden waardoor klachten als nek-, rug- en hoofdpijn verleden tijd zijn. Het heeft een kern van latex en een onafhankelijke hoofd- en nekondersteuning en schouderuitsparing.
 • Butterfly: Dit kussen – met een gepatenteerde kern uit natuurlatex – vormt automatisch een onafhankelijke nekrol en heeft daarom een hoofdgedeelte dat los van het nekgedeelte functioneert voor een perfecte ondersteuning.

Een hele waslijst aan hoofdkussens, maar je haalt er ongetwijfeld al snel een aantal uit die je wat meer aanspreken.
Nog een laatste tip: ga niet over 1 nachtje ijs en bespreek je wensen grondig met je slaapspeciaalszaak. Een slaapspecialist helpt je wensen te vertalen naar een hoofdkussen dat perfect bij je past en houdt rekening met je lichaamsbouw, je voorkeurlighouding, maar ook met je matras en lattenbodem én je persoonlijke voorkeur. Denk aan de woorden van mijn klant: Een hoofdkussen kan écht je leven veranderen. 🙂 Help nu al het leven van je vrienden te veranderen en deel dit artikel.Bron:  Hoe je hoofdkussen kiezen?
 
 

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak