Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedden boxsprings Matrassen

Hoe psychologie je IQ verhoogt (En je toch het verkeerde bed koopt)

WANNEER WE EEN BEPAALDE WAARDE HEBBEN TOEGEKEND AAN EEN PERSOON OF ZAAK, VERANDERT DAT INGRIJPEND ONZE PERCEPTIE VAN ALLE INFORMATIE DIE VOLGT

Dit principe is zelfs zo sterk dat het ons beïnvloed wanneer de waarde volslagen willekeurig wordt toegekend. Vooral in sommige winkels wordt er gewerkt met (surrealistische) ‘van-voor’ prijzen. Bij merkartikelen zijn de prijzen goed te verifiëren, maar bij ‘no-name’ producten of ‘huismerken’ wordt dit al knap lastig.

HOE PSYCHOLOGIE JE IQ VERHOOGD (EN JE TOCH HET VERKEERDE BED KOOPT)

Om dit fenomeen te doorgronden steken we ons licht op bij een groep economen die een slim experiment uitvoerden met de SoBe Adrenaline Rush, een drankje dat zogenaamd de scherpzinnigheid zou bevorderen. Om de scherpzinnigheid te beoordelen ontwikkelde de onderzoekers een woordspelletje van 30 minuten, dat werd voorgelegd aan 3 groepen studenten.

3 GROEPEN STUDENTEN

  • 1e groep: controle groep, die het drankje niet drinken, maar wel mee doen aan de test
  • 2e groep: ‘High’ SoBe drinkers die $ 2,89 betalen voor een drankje
  • 3e groep: ‘Low’ Sobe drinkers die ‘slechts’ $ 89ct betalen voor een drankje

De 1e groep, een controle groep, deed de test zonder het SoBe drankje in te nemen. De 2e groep kreeg informatie te horen over de intelligentie verhogende eigenschappen van SoBe, nam het drankje in en moest naar een video kijken terwijl het drankje intussen zijn werk deed. Deze groep werd ook gevraagd een formulier te ondertekenen, dat de onderzoekers machtigde om $ 2,89 van hun rekening af te schrijven. Deze groep noemen we gemakshalve de ‘High SoBe drinkers’.

Ten slotte werd een 3e groep hetzelfde verhaal verteld over SoBe, maar zij kregen te horen dat de universiteit een korting had weten te bedingen en dat ze maar $ 89ct hoefden te betalen voor hun drankje. Deze groep noemen we gemakshalve de ‘Low SoBe drinkers’.

DE RESULTATEN VAN HET ONDERZOEK WAREN VERBAZINGWEKKEND

De groep die de ‘dure’ SoBe dronk, maakte de test iets beter dan de groep die helemaal geen SoBe kreeg. En nu komt het: de groep die de goedkope SoBe dronken, deden het veel slechter dan zowel de ‘High’ SoBe drinkers als de controle groep die helemaal geen SoBe had gedronken.

Gezien het feit dat beide SoBe groepen exact hetzelfde drankje hadden gekregen, kunnen we alleen maar concluderen dat het verschil in testscores te wijten was aan de waarde die de studenten toekenden aan de drank.

 ‘Hoe raar het ook klinkt: de dure SoBe maakt studenten slimmer terwijl de goedkope SoBe belemmerend werkt.’

HET EFFECT VAN KORTING

Wanneer je dus een product met korting krijgt, leidt dat tot minder hooggespannen verwachtingen. En wanneer we eenmaal een bepaalde waarde aan iets hebben toegekend, is het (vaak) moeilijk om het in een ander daglicht te zien.
Dit gaat ook op bij de aankoop van bedden, boxsprings en matrassen. In sommige winkels wordt er regelmatig gewerkt met surrealistische ‘van-voor’ prijzen. Prijzen die op hun beurt niet te verifiëren zijn, maar die je wel een ‘kunstmatig’ gevoel van een (hoge) waarde geven. Hiermee wordt je op het verkeerde been gezet en koop je impulsief en vooral ingegeven door de ‘gevoelde’ korting, helaas het verkeerde bed.+

Laat je niet foppen en kom langs voor een goed slaapadvies op maat. Bel 03 385 31 21 of maak hier een afspraak

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak