Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
gadgets goed slapen nieuws over slapen slaaptips

Heeft slapen met oordoppen zin?

Het is een feit dat lawaai en geluiden vanaf een bepaald volume gemakkelijk slaapstoornissen kunnen veroorzaken. Zodra het geluid ophoudt, verdwijnen de slaapstoornissen meestal ook weer. Gabriele Rossbach schrijft in haar boek “Eindelijk lekker slapen:”

Je moet bij aanhoudend storend lawaai eigenlijk niet permanent oordoppen gebruiken.

Het gebruik ervan is desnoods gerechtvaardigd als fors lawaai, bijvoorbeeld van opstijgende en landende vliegtuigen, piepende trein- of tramrails of luidruchtig auto- en vrachtverkeer bij tankstations, een nadelige invloed op de slaap heeft. Belangrijk is om te weten dat je door het gebruik van oordoppen in feite gevoeliger voor geluid en scherper van gehoor wordt. Want als we slapen zijn onze hersenen nog steeds actief; ze houden de omgeving in de gaten om te zien over er ergens “gevaar” dreigt dat wakker worden noodzakelijk zou kunnen maken.

Het controle mechanisme dat eens van groot belang was om te overleven wordt nu door oordoppen belemmerd. Als gevolg daarvan moeten de hersenen zich meer inspannen en nog waakzamer en dus wakkerder te zijn. Onze gevoeligheid voor geluid neemt zodoende toe. Oordoppen leiden bij permanent gebruik daarom eerder tot een onrustigere slaap.

Oordoppen zijn vooral zinvol op lange intercontinentale vluchten. Een vliegtuig brengt een permanent ruisend geluid voort. Dit geluid maakt personen ongemerkt moe. Door oordoppen te gebruiken tijdens de vlucht, zul je minder moe worden en sneller van je jetleg of reis herstellen.

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak