Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedbodems bedden buikslapen dekbedden goed slapen hoofdkussens lattenbodems Matrassen slaapkwaliteit

Hard of zacht slapen?

HET BELANG VAN EEN DRUKVERLAGENDE MATRAS

Een goede matras is zowel drukverlagend als goed drukverdelend. Ons grootste orgaan is onze huid. Door onze huid lopen onze zenuwbanen en bloedvaten. Als een matras niet goed drukverlagend en -verdelend is, voel je meer drukpunten op je lichaam. Je woelt meer en slaapt fragmentarischer.

‘Vaak worden matrassen gekozen op basis van lichaamsgewicht, maar dit houdt geen rekening met je voorkeurslighouding.’

Iemand die hoofdzakelijk op zijn zij slaapt, heeft een ander type van comfort nodig dan iemand die vooral op zijn rug slaapt. Door enkel te kijken naar gewicht, kan je gemakkelijk de verkeerde keuze maken. Een te harde matras zorgt bijvoorbeeld voor inslapende handen, doordat zenuwbanen worden ingeklemd.

HARD EN ZACHT IS EEN GEVOELSBELEVING

Wat is te hard of te zacht? Dat is voor iedereen verschillend. Belangrijk is dat in de voorkeurslighouding de contouren van het lichaam worden gerespecteerd.

WAAROP MOET JE DAN LETTEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN MATRAS?

  • Zijslapers: hier is het belangrijk dat de heup ‘recht’ is en de schouder goed door de matras wordt opgenomen. Hier werken matras en bedbodem samen
  • Rugslapers: hier is het van belang dat de ‘lordose’ (holing van de onderrug) goed ondersteund wordt. Dat je niet gemakkelijk een hand onder je onderrug kan steken
  • Buikslaper: dit is een nefaste slaaphouding, waar je het beste van wegkomt. Op termijn leidt dit tot nekklachten en lage onderrug klachten

Besteed ook voldoende aandacht aan je hoofdkussen. Rugslapers hebben andere kussens nodig dan zijslapers. Bij een goed conform slaapsysteem, worden alle elementen goed op elkaar afgestemd. Ook het dekbed speelt hier een belangrijke rol.

“We brengen een derde van ons leven door in bed. Dit een derde beïnvloedt in sterke mate de andere twee derde van je leven”

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak