Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen waterbedden

Temperatuur van je waterbed essentieel voor goede nachtrust

Wat is het verband tussen een goede nachtrust en temperatuur? Waterbed slapers zijn er zich niet altijd van bewust, maar de juiste temperatuur van je waterbed is essentieel voor een goede nachtrust. Ik leg je in dit artikel uit waarom dat belangrijk is en waar je moet op letten.

Temperatuur van je waterbed: 25°C is écht het minimum!

Het is erg belangrijk dat de temperatuur van je waterbed nooit onder de 25°C zakt. Is je waterbed kouder dan 25°C, dan wordt je vinyl hard. Dat komt doordat vinyl lekker soepel blijft door op warmte te reageren. Als het vinyl zijn soepelheid verliest en hard wordt, zullen alle vouwtjes die ontstaan doordat de waterzak zich aan je lichaam aanpast, als het ware kraken. Dat is een van de voornaamste oorzaken van lekken in een waterbed. Wil je een lekkend waterbed voorkomen, hanteer dan als regel dat de waterbed temperatuur minstens 25°C moet bedragen. Dat is overigens ook in de zomer nog lekker koel, want een paar graden minder dan de oppervlaktetemperatuur van je huid.

Een te koud waterbed kost je energie

Je zou denken: minder verwarmen is energie besparen. Maar ik heb het hier over de relatie tussen jouw energie en temperatuur. Waterbed slapers zijn het erover eens: het feit dat je de temperatuur van je waterbed individueel kan instellen is een van de grote voordelen van een waterbed. Je hebt het lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer. Maar er is een verschil tussen heerlijk koel en ronduit te koud. Een waterbed temperatuur lager dan 25°C is niet alleen slecht voor het vinyl van de waterzak, maar ook voor jouw slaapkwaliteit. Je lichaam moet namelijk veel te veel energie stoppen in warm blijven. Zoals gezegd, net iets koeler dan de oppervlaktetemperatuur van je huid is prima. En die temperatuur is 27°C. Een te koud waterbed onttrekt warmte aan je lichaam. Je lichaam probeert dat van nature te corrigeren en gaat dus aan de slag. Dat kost je energie én creëert een risico op transpireren. Ja echt, ondanks het feit dat je het in principe te koud hebt, ga je transpireren door de inspanning die je lichaam levert om je warm te houden. 🙁

Een verhoogd risico op schimmels in je waterbed

Niet alleen jij hebt last van dat nachtelijk transpireren. Als de temperatuur van je waterbed te koud is, gaat je transpiratievocht ook niet verdampen. Zo creëer je een omgeving met een verhoogd risico op schimmels. Dat is onhygiënisch, ongezond én laat zwarte vlekjes na op je tijk die je nooit meer weg krijgt.
De ideale waterbed temperatuur bestaat niet. Tenslotte is het vooral een zaak van persoonlijke voorkeur. Maar toch adviseer ik om je waterbed nooit op minder dan 25°C in te stellen om problemen met je waterbed te vermijden én om een optimaal slaapklimaat te creëren. Warmer mag, dat hangt van je gevoel af.
Benieuwd naar wat ik nog allemaal over waterbedden te vertellen heb? Je leest alles wat je moet weten over waterbedden in mijn gratis E-book dat je hier kan downloaden. Wil je de voordelen van waterbedden aan den lijve komen testen? Kom dan langs bij Sleepwise, we helpen je graag verder met persoonlijk slaapadvies. En kijk zeker ook eens naar de vlog waarop dit artikel gebaseerd is. Je zal merken dat ons YouTube-kanaal een onuitputtelijke bron van slaapadvies is! 🙂
Misschien vind je dit ook interessant:
Donsdekens, dit moet je weten
Een hoofdkussen kan je leven veranderen. Echt waar.
Bron: Temperatuur waterbed essentieel voor goede nachtrust

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak