HET WATERBED IS DOOD? LANG LEVE HET WATERBED!
In de jaren 70 en 80 kende het waterbed in België en Nederland een toppunt van succes. Vandaag is dat anders. Het is ondertussen voor veel mensen letterlijk ‘ver van hun bed’ om te kiezen voor een waterbed. Dat komt door het negatieve imago dat het waterbed meedraagt de laatste jaren. Het lijkt voor een aantal mensen niet hygiënisch om op ‘een zak met water’ te slapen. Zal de vloer het gewicht van het waterbed wel goed dragen? En hoe moet het met de conditioners die regelmatig in de waterzakken moeten? Je zal maar een lek hebben. Je hele slaapkamer loopt dan toch onder? Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Het lijkt alsof het slapen op een waterbed enkel is weggelegd voor de ‘handige Harry’s’ onder ons of diegene die geen angst hebben om iets nieuws te proberen.
Toch is het waterbed geen nieuwkomer. Reeds de Perzen beseften, meer dan 3.600 jaar geleden, dat slapen op water heerlijk is. Ze vulden daarvoor geitenhuiden met water en voelden dat het water alle drukpunten van het lichaam in zich opneemt. In de jaren zestig komt het waterbed, de Halcyon, in de USA op het toneel. Hier bij ons begint het verhaal van het waterbed in 1973. Het waterbed is dan een nieuw concept binnen het bestaande aanbod van bedden, matrassen, lattenbodems en boxsprings. Het waterbed is in die jaren het toppunt van luxe. Heb je er een, dan ben je hip, cool en ondernemend. Het is goed voor je rug, het is makkelijk te onderhouden en met zekerheid goed voor een bruisend seksleven. Het waterbed boomt en vele bedrijven starten met de verkoop van dit nieuwe revolutionaire bed. Maar hoe loopt het vandaag met de verkoop van waterbedden?
Natascha Wouterson: ‘Ik denk dat we kunnen stellen dat het vandaag loopt zoals het ooit begonnen is. Het waterbed werd in de beginjaren verkocht aan een “niche publiek” dat voldoende middelen had om de toen hogere prijs te betalen. Na een periode van massaverkoop waarin de prijzen enorm daalden -en samen met de prijs ook vaak de kwaliteit- komen we vandaag opnieuw uit bij een kleine groep mensen die kiezen voor het waterbed. De prijs is vandaag uiteraard lager dan in de beginjaren. Een goed waterbed heb je vanaf € 2.600,00. Dat het gaat om een klein publiek heeft wellicht te maken met het feit dat het waterbed minder “gehyped” wordt. Er wordt minder reclame gemaakt en vermoedelijk kiezen ook minder winkeliers om het product te verdelen. Het installeren van een waterbed is dan ook best een arbeidsintensieve dienstverlening. Ook als mensen verhuizen, is het aangewezen dat het bed door professionals verhuisd wordt. Winkeliers kiezen vaak voor andere soorten slaapcomfort waarbij het uitleveren en service na verkoop minder intensief moet opgevolgd worden. Zo worden potentiële klanten ook minder warm gemaakt voor deze zalige manier van slapen.
Het is deze heerlijke manier van slapen die wij toch even in de verf willen zetten. Slapen op een waterbed geeft heel veel comfort. Wij kiezen bij House of Sleep voor de waterbedden van Poseidon. Voor ons blijft het waterbed garant staan voor een uniek slaapervaring. Het water glooit zich rond de contouren van je lichaam. Ieder lichaamsdeel wordt daarbij perfect ondersteunt. Het verwarmingselement zorgt voor een unieke temperatuurbeleving, helemaal volgens jouw persoonlijke voorkeur. Je voelt koelte in je bed tijdens warme zomermaanden. In de koude wintermaanden voelt het behaaglijk warm aan. Onderhoud je het bed goed, dan slaap je op een hygiënisch oppervlak. Huidschilfers, transpiratievocht en huisstofmijt maken geen kans. De matras neemt die onzuiverheden niet op maar wel de bovenste, wasbare tijk. De vinyl van de matras houd je soepel met een vinyl crème die je aanbrengt met een doekje.
Wij raden het waterbed ook vaak aan voor mensen die last hebben van allergieën. Het vooroordeel dat wanneer je partner uit bed stapt, je zelf uit het bed “gekatapulteerd” wordt, doet ons glimlachen omwille van het beeld. Maar het is helemaal niet waar. Schommelende waterbedden waarin je deining voelt, zijn volledig verleden tijd. Je kiest voor een meer of minder gestabiliseerd waterbed, ook helemaal op jouw persoonlijke maat ingesteld. Zo is er de Ultramax Plus Lumbar van Poseidon. Dit waterbed heeft een meervoudig stabilisatiesysteem. Op 1 seconde lig je stabiel op de matras en toch voel je duidelijk dat je op water ligt.
Het enige negatieve punt van een waterbed dat we zouden kunnen aanhalen is dat de elektrische verwarming energie kost. Iets wat bij eender welk ander bed natuurlijk niet bestaat. Wat brengt de toekomst? Bij House of Sleep verkopen we regelmatig waterbedden. De terugval van de verkoop is bij ons relatief klein. Onze klanten zijn dan ook stuk voor stuk dol op hun waterbed. We werden in 2011 verkozen tot dealer van het jaar door Poseidon waterbedden.
Wat ons betreft, zullen we onze klanten steeds vanuit onze expertise steeds het beste advies geven over eender welke slaapcombinatie en dus ook over het waterbed. Ongeacht of het waterbed nu ‘in’ of ‘passé” is. Slapen op een waterbed is hoe dan ook een comfortabele en hygiënische keuze is. Een revival voor het waterbed? Ook in de mode -en interieurwereld zie je trends komen en gaan. Mensen zullen volgens mij steeds geïnteresseerd blijven in wat goed is voor hun lichaam. Door te slapen op water voel je geen storende drukpunten. Het lijkt alsof je zwevend slaapt en in de ochtend wordt je wakker met ontspannen spieren. Het is werkelijk een deugd voor je lichaam.’