Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
dekbedden goed slapen

Donsdeken, zeker niet geschikt voor iedereen!

Deze week is het tijd voor tip 4 in onze reeks met tips voor wie het snel te warm of te koud heeft in bed. In dit artikel ontkracht ik de mythe dat een donsdeken geschikt is voor iedereen.

DONS IS NIET VOOR IEDEREEN GOED

Dons is zo populair dat mensen weleens foutief denken dat dons voor iedereen goed is. Dat klopt niet. Een donsdeken is uiteraard heel erg geschikt voor veel mensen. En zeker als je het ’s nachts makkelijk koud hebt en graag onder iets lichts slaapt, zal je onder een dekbed van dons heerlijk slapen. Anders wordt het als je snel last hebt van nachtelijk transpireren.

GEEN DONS ALS JE ‘S NACHTS VEEL ZWEET

Transpireer je makkelijk? Dan is dons minder geschikt. Die reden hiervoor is te vinden in de natuur. De gans – waar het dons vandaan komt – maakt op haar borst en onder haar vleugels dons aan als ze haar eitjes moet uitbroeden. De functie van dat dons is ervoor te zorgen dat de warmte eronder constant blijft. Er mag geen vocht door en geen wind door. Datzelfde effect krijg je als je slaapt onder een donsdeken. Dons creëert een isolerende, broeierige warmte in een omgeving waar geen vocht wordt opgenomen of geen lucht door komt. Dat is goed voor ganzeneitjes die moeten uitgebroed worden, maar een probleem voor wie veel transpireert.

EEN ALTERNATIEF VOOR DONS

Als je weet dat 80% van je warmtegevoel in bed bepaald wordt door je dekbed en je hebt het vaak te warm onder je donsdeken, dan weet je nu dat het tijd is om aan een alternatief voor dons te gaan denken. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke opties die ik uitgebreid belicht in de volgende tips voor wie het snel te warm heeft in bed. Ongeduldig? Ik verklap je graag nu al dat je een hoogwaardige vervanger voor dons vindt met een:

  • Kasjmier dekbed
  • Kameelhaar dekbed
  • Zijde dekbed

Elk van deze natuurlijke dekbed-vullingen heeft unieke eigenschappen die ervoor zorgen dat je de ideale temperatuur in bed creëert, in sommige gevallen zelfs als je partner een andere warmtebeleving heeft.

IS EEN DONSDEKEN AF TE RADEN?

Helemaal niet! Er is een reden waarom dons zo populair is. Heel veel mensen slapen echt heerlijk onder een donsdeken. Een kwalitatief donsdeken isoleert prima en is vederlicht, logisch gezien de vulling. 🙂 Net zoals met alle slaapcomfort producten is het belangrijk om op zoek te gaan naar dat materiaal dat jou de beste slaapervaring bezorgt. Dat zal er namelijk meteen ook voor zorgen dat je fitter bent overdag. Onderzoek wijst uit dat wie het te warm heeft in bed erg onrustig – of zelfs helemaal niet – slaapt. Voor zo’n mensen is een donsdeken dus effectief een slecht idee.

Kortom, veel heeft te maken met je persoonlijke voorkeur en je slaapbehoefte. Uiteraard speelt je budget ook een rol bij de keuze voor een goed dekbed. Laat je goed adviseren en geef aan wat je belangrijk vindt in bed en hoe je slaapomgeving is ingericht. Slaap je met het raam open of niet? Staat de verwarming op? Heb je allergieën? Het zijn allemaal elementen die mee zullen helpen bepalen wat jouw ideale dekbed is. Je vindt alle tips voor wie het vaak te warm of te koud heeft in bed ook op ons YouTube kanaal. Begin met de vlog die de inspiratie vormde voor dit artikel. Help je mee deze mythe uit de wereld te helpen? Deel dit artikel!

Bron: Donsdeken, zeker niet geschikt voor iedereen!

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak