Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen hoofdkussens Tempur

De zin en onzin van buikslapen, Tempur Ombracio hoofdkussen biedt uitkomst


Over buikslapen is al veel gezegd en geschreven. Wat moeten we er nou van geloven? Is buikslapen echt zo slecht? Wat doet het met je rug en nek en welke zijn de gevolgen op lange termijn?

Slapen op de buik wordt afgeraden omdat bij slapen op je buik je nek in een sterke draai ligt. Zolang je jong bent, vormt dit meestal geen probleem, maar op de lange termijn kan dit tot vervelende situaties leiden. Ook de kromming in de lenden vergroot, je ligt namelijk voortdurend met een holle (kypthose) rug. Vroeg of laat zal deze houding rug- en/of nekklachten geven. Net als bij zitten is variatie goed voor de rug. Rug- en zijliggers kunnen gerust zijn: ze bewegen ongemerkt tot 60 keer per nacht. Buikslapers hebben de neiging om in die houding te blijven liggen. Met andere woorden: buikslapen is niet goed. Het is verstandig om dit bij kinderen in een vroeg stadium goed  in de gaten te houden, zodat ze deze verkeerde slaaphouding zichzelf niet aanleren.

Het afleren van buikslapen is geen sinecure. De meeste personen die op hun buik slapen hebben grote moeilijkheden om deze gewoonte af te leren. Er zijn hiervoor een aantal hulpmiddelen. Uiteraard dient dit in overleg te gebeuren met een manueel therapeut of dokter:

  • neem een handverstelbare electrische bedbodem en zet zowel het voeteneinde als rugeinde tijdens het slapen ligtjes omhoog. Hierdoor lig je in een soort “banaanhouding“. Dit is als buikslaper zeer onprettig en als het goed is, draai je na verloop van tijd vanzelf op je zij
  • een waterbed is ook een uitkomst, het is namelijk niet fijn om op een waterbed op je buik te slapen

De firma Tempur heeft speciaal een hoofdkussen ontwikkeld voor buikslapers. Dit is natuurlijk niet de oplossing, maar het Ombracio kussen zorgt er wel voor dat de nek enigszins ontlast wordt tijdens het slapen. Het Tempur Ombracio kussen kan ook door iedere andere slaper gebruikt worden.
Overigens kan het slapen met de armen achter het hoofd, of het hoofd rustend op de armen aanleiding geven tot pijnlijke schouders of armen. Kijk voor meer informatie of Tempur hoofdkussens ook naar: Tempur hoofdkussens, welke moet ik kiezen?

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak