Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen Review slaap meetsysteem

De myZeo: een revolutionair slaapinstrument

myZeo: slaapinstrument

Natascha Wouterson: ‘Bij House of Sleep willen we de myZeo inzetten om een nog beter individueel slaapprofiel op te stellen.’

Een myZeo ziet eruit als een wekker maar het is veel meer dan dat. De myZeo helpt je om je slaapkwaliteit te verbeteren. Mensen die last hebben van slaapapneu of een andere slaapstoornis laten zich controleren op de afdeling polysomnografie van het ziekenhuis. De myZeo maakt het nu ook mogelijk om in thuissituaties de slaapkwaliteit te meten en te verbeteren.  Mensen die geen ziekenhuisbezoek overwegen maar die er toch op uit zijn om hun slaapkwaliteit te verbeteren, kunnen met een myZeo aan de slag. De myZeo registreert je slaapfases en beoordeelt je slaap.  Met behulp van een geavanceerd online ‘coachingprogramma’ en aan de hand van de registratie van jouw slaap geeft hij tips over hoe je je slaap kunt verbeteren. Daarnaast bepaalt myZeo voor jou het juiste moment om te ontwaken. Afhankelijk van de slaapfase waarin je bent, maakt de myZeo je wakker met aangename muziek zoals ‘rain forrest’ of ‘sunrise’.

EEN INDIVIDUEEL SLAAPPROFIEL

De meningen lopen nogal uiteen als het gaat over wat goed en slecht is bij de keuze van een bed of matras. Welk bed je best kiest, hangt vooral af van wie jij bent. Mannen en vrouwen hebben een andere lichaamsbouw.  Sommige mensen woelen veel in bed of hebben last van allergieën of transpireren veel. Doordat wij verschillende gerichte vragen stellen, kunnen we goed bepalen welk matras of bedcombinatie het best bij je past. Zo stellen wij jou persoonlijk slaapprofiel op. De myZeo kan hier een extra ondersteuning bieden.

HOE WERKT HET? DE ZQ VAN DE myZeo

De myZeo op je nachtkastje registreert jouw slaap en slaapgedrag. Je draagt daarvoor tijdens het slapen een hoofdband. Het toestel bepaald jouw ZQ. Dit is een getal dat jouw slaapkwaliteit samenvat. Het wordt berekend aan de hand van de totale tijd dat je slaapt (Total Z), de hoeveelheid herstellende of REM slaap en de momenten van lichte slaap tijdens de nacht. Het systeem geeft punten aan de hoeveelheid diepe slaap en aan de hoeveelheid REM slaap. Die worden dan bij je Total Z opgeteld. Het systeem trekt ook weer punten af voor de hoeveelheid lichte slaap en de momenten dat je wakker was. Deze berekening resulteert in een getal op jouw maat: jouw ZQ, die bepaalt hoe goed je geslapen hebt.

WAT IS JOUW IDEALE ZQ?

Er bestaat niet zoiets als een ideale ZQ. Een ZQ bekijk je best zoals een ideaal gewicht, een persoonsgebonden getal afhankelijk van leeftijd, lengte, lichaamsbouw enz. Maar eens je jouw getal kent, kan je ermee werken. Jouw ZQ is jouw startpunt en van dan af kan je gaan meten en een slaapdoel gaan bepalen. Online heb je een myZeo account. Via een USB stick kan je jouw geregistreerde gegevens opslaan in het online slaapdagboek. Dit doe je best na 7 dagen. Dan heb je de gegevens van 7 slaapdata. Zit jouw ZQ niet in de typische range voor jouw leeftijd?  Ga dan na welke unieke factoren jouw slaap beïnvloeden. De oorzaak -en gevolg tool in jouw myZeo account gaat je dan helpen om de ZQ te bereiken waar jij je het beste bij voelt. Niet alleen meet dit toestel je slaap maar ook je dagelijkse energie, je stemming en je focus. Door een myZeo te gebruiken ga je veel bewuster om met je slaap en je slaapgedrag. Dat is een voordeel en het is ook leuk om jouw resultaten te kennen.

JOUW NACHT IN EEN GRAFIEK

Op de display zie je elke dag een staafdiagram van jouw slaapgedrag van die nacht. Die geregistreerde cijfers sla je ook op in je computer ongeveer een keer in de week. Het systeem geeft dan in overzichtelijke grafieken weer hoe jouw nachten verlopen zijn. Hoelang en wanneer je diep of licht geslapen hebt, hoeveel keer je wakker was en wanneer en hoe lang je in je REM slaap was. Jouw nachten  worden zo gevisualiseerd op een grafiek. Vanaf dan ga je op zoek naar de factoren die jouw slaap verstoren: door te veel koffie tijdens de dag lag je lang wakker bij het inslapen, een snurkende echtgenoot maakte je wakker om 2 uur ’s nachts en om 6 uur ’s morgens werd je wakker door het ochtendlicht. Deze factoren moet je dan zien te verbeteren. Nieuwe metingen bevestigen dan of je de juiste storende factoren uit je leven bant of niet. Om je nog extra te ondersteunen, volg je een online coaching programma. Het Sleep Fitness programma is opgebouwd in 7 stappen. Het geeft je aanbevelingen en actieplannen om je slaap te verbeteren. Via email ontvang je persoonlijke coaching met concrete en eenvoudig uit te voeren taken om je slaapgewoonten en levensstijl aan te passen.

Natascha Wouterson: ‘Bij House of Sleep zetten we dit toestel in voor het opstellen van een nog beter individueel slaapprofiel.  We gaan er mee aan de slag om nog meer te weten te komen over het slaapgedrag. Hiervoor zoeken we mensen die de myZeo willen testen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op deze site. Helaas werkt dit toestel momenteel enkel in het Engels. De nieuwe generatie myZeo’s die in het najaar worden gelanceerd, zijn perfect te integreren met een domotica systeem en  worden aangestuurd via een smartphone of iPad. Dan zullen er gelukkig ook meer talen beschikbaar zijn. We willen dit toestel zeker gebruiken om nog meer te weten te komen over het slaapgedrag van onze klanten zodat we onze kennis nog sterker kunnen verruimen.

Hoewel we overtuigd zijn dat de gegevens van een myZeo een hulp kunnen zijn, beseffen we natuurlijk ook dat ‘goed slapen’ met nog veel meer andere factoren in je leven te maken heeft. Vrolijk in het leven staan en stressfactoren die je mentale sterkte beïnvloeden uitschakelen, is natuurlijk ook een voorwaarde om goede nachtrust te garanderen. Wij helpen onze klanten graag met onze kennis over gezond slapen. De mentale gezondheid is (helaas) moeilijk te vatten in een goed slaapadvies. De Romeinse dichter Juvenal zei hierover: “Mens sana in corpore sano”. Oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam. Een goed geadviseerd bed kan hier een bijdrage aan leveren. Naast een goede nachtrust is, voldoende beweging, de juiste voeding en in balans zijn met jezelf van wezenlijk belang voor een gezonde geest en lichaam. Het aangepaste muziekje van de myZeo is in ieder geval al een goede start voor de nieuwe dag.’

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak