Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
slaapkwaliteit slaaponderzoek

De 3 gevaren van snurken (Wat zeg je? OSAS diagnose? Nog nooit van gehoord)

MEESTAL WEET JE NIET DAT JE ADEMHALINGSSTOORNISSEN HEBT

In uitzonderlijke gevallen wordt je wakker al adem-happend of met een verstikkings- of verdrinkingsgevoel. Het zijn vooral de verhalen van de partner die de doorslag geven.

SNURKEN IS HET BELANGRIJKSTE SYMPTOOM VAN HET OBSTRUCTIEF SLAAPAPNEUSYNDROOM (OSAS)

Bijna iedereen met OSAS snurkt. Concreet wil dat zeggen dat elke persoon die snurkt het beste een slaaponderzoek laat uitvoeren. Dit om OSAS uit te sluiten. De lange termijn gevolgen van het obstructief slaapapneu syndroom, zijn niet van de poes. Door ademhalingsonderbrekingen ontstaat er een zuurstoftekort en volgt er telkens een ontwaakreflex. Bijvoorbeeld 30 maal een ademhalingsonderbreking per uur betekent ook 30 maar per uur een zuurstoftekort. Het gevolg is dat je ook zeer fragmentarisch slaapt en ‘s morgens nooit echt uitgerust bent.

HIER EEN AANTAL FEITEN OVER DE LANGE TERMIJN GEVOLGEN VAN OSAS:

  • Door het chronisch zuurstoftekort – nacht na nacht – wordt de motor van het lichaam, het hart en de bloedvaten zwaar belast en krijgt men een verhoogd risico op hartfalen
  • Een niet behandelde OSAS persoon heeft 7x meer kans om een hartinfarct te krijgen dan een persoon die een adquate OSAS behandeling krijgt
  • OSAS zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat het glucosemetabolisme wordt ontregeld, wat kan leiden tot diabetes

Gaandeweg is aangetoond, dat de gevolgen van OSAS – wat in eerste instantie op onschuldig snurken lijkt – tot allerlei chronische aandoeningen leidt. En nog een uitermate belangrijk symptoom is overdreven slaperigheid overdag.

HET BEHANDELEN VAN SNURKEN IS EEN HELE WETENSCHAP

Laat je niks wijs maken op het internet, dat je met een op maat gemaakte anti-snurkbeugel voor minder dan € 150,- en geleverd door de Post, de problemen kan oplossen. Dit is weggegooid geld. Als je je bijvoorbeeld laat behandelen in het UZA, dan zijn er maar liefst 5 verschillende afdelingen bij betrokken. Dit geeft wel aan hoe genuanceerd de behandeling van OSAS is.

Wacht niet langer en maak een afspraak bij de huisarts om je ‘onschuldig’ snurken te laten nakijken.

Als je beter ademt tijdens je slaap, gaat je levenskwaliteit er met sprongen op vooruit. Een derde van je leven breng je in bed door. Weet dat dit derde deel, de andere twee derden van je leven sterk beïnvloedt. Bij snurken en een diagnose van OSAS is dit wel heel duidelijk het geval.


avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak