Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
boxsprings goed slapen Matrassen

Wat kan een boxspring en matras van Kreamat betekenen voor je nachtrust en de inrichting van je slaapkamer?

18 ZINVOLLE VRAGEN EN ANTWOORDEN OM EEN WELOVERWOGEN KEUZE TE MAKEN

Als je bedenkt dat we gemiddeld een derde van ons leven slapend doorbrengen, is de aanschaf van een nieuw bed een van de belangrijkste aankopen die je kunt doen. Net zoals de aanschaf van een nieuwe woning, is een investering in nachtrust simpelweg bepalend voor de kwaliteit van het leven. De keuze voor een bepaald bed bepaalt niet alleen of je de nacht comfortabel door kunt brengen, maar vooral met welk gevoel je ’s ochtends de nieuwe dag zal betreden. Begin je de dag met een energiek en uitgerust gevoel, of met het besef dat je ook ’s nachts niet de verdiende rust gevonden hebt? De keuze van het juiste bed kan zelfs direct de fysieke gezondheid bepalen. En niemand zit natuurlijk te wachten op pijn in de rug of een geïrriteerde huid.

De vraag of een bed past bij je wensen en behoeftes, bepaalt dan ook niet alleen het comfort in de slaapkamer. Een goed bed is een onmisbaar onderdeel om ook het maximale uit het wakkere leven te halen. Gemiddeld slapen mensen zo’n tien jaar lang in hetzelfde bed, elke dag opnieuw, voor zo’n zes tot tien uur lang. Kortom: er is geen enkel ander meubelstuk waarmee we zo’n intieme en langdurige relatie aangaan. Het kiezen van een bed dat vertrouwd, comfortabel en veilig voelt, verdient dan ook dezelfde afweging als het kiezen van een huis of levenspartner. Want hoe je de dagen ook doorbrengt; de mooiste momenten ontstaan wanneer je met het juiste been uit het juiste bed stapt.

WAT HEEFT KREAMAT TE BIEDEN AAN BOXSPINGS, MATRASSEN EN BEDDEN?

Het Belgische merk Kreamat is al jaren erg geliefd in België en Duitsland. In Nederland is deze Belgische fabrikant altijd wat onderbelicht gebleven, maar dat begint sinds kort eindelijk te veranderen. De bedden van het merk behoren tot de luxere klasse: ze zijn hoogwaardig en kwalitatief zeer sterk, wat dan ook zijn prijs heeft. Complete bedsystemen die een optimale nachtrust garanderen, zijn al beschikbaar vanaf ongeveer 1.800 Euro per ligplek.

De aantrekkelijke prijs is echter niet de voornaamste reden voor het succes van Kreamat. Dat is vooral de door en door persoonlijke benadering waarmee het merk zijn bedden, boxsprings en matrassen aanbiedt. Kreamat beseft dat slaapcomfort geen exacte wetenschap is, maar vooral een individuele zoektocht. Elk lichaam is immers anders, waardoor elk bed anders ervaren zal worden. Kreamat speelt daarop in door niet naar universeel comfort te streven, maar door elk bedontwerp te benaderen en te perfectioneren op basis van de individuele slaapbehoefte. De bedden van Kreamat worden dus in feite om uw lichaam getailleerd, zoals een kleermaker zorgt dat uw kleding als gegoten zit.

Een bed van Kreamat laat zich dus niet zomaar online bestellen. Om het maximale uit de bedden te halen, dienen de matrassen, kussens en andere combinaties ter plekke uitgeprobeerd te worden. Zo kunnen ze worden samengesteld en afgestemd op basis van de persoonlijke lichaamsbouw, lengte, wervelkolom, en eventuele speciale behoeftes. Hiervoor heeft Kreamat zelfs een uniek meetsysteem ontwikkeld, in samenwerking met de KU Leuven. Dit systeem berekent per lichaamszone hoeveel ondersteuning je nodig hebt, voor een wetenschappelijke onderbouwde keuze die optimale nachtrust garandeert. Door deze samenwerking loopt Kreamat ook voorop in het design van intelligente boxsprings die de slaaphouding verbeteren, ter voorkoming van rugklachten en andere fysieke kwalen.

Deze flexibele en persoonlijke benadering staat bekend als slapen à la carte. Doordat de matrassen uit drie afzonderlijke onderdelen bestaan, kunnen deze individueel vervangen worden om de slaapbeleving aan te passen. Wanneer bepaalde lichaamszones meer steun nodig hebben, bijvoorbeeld tijdens of na een zwangerschap of in de herstelperiode na een operationele ingreep, kan hier gemakkelijk voor gezorgd worden. Zo groeit een Kreamat na de aanschaf met je mee…

Kortom: een keuze voor Kreamat is een keuze voor een hoog niveau van persoonlijke aandacht, voor flexibiliteit in het vervullen van veranderende slaapwensen na de aanschaf, en voor een optimale nachtrust gebaseerd op wetenschappelijke kennis.

WAT BETEKEND KREAMAT VOOR DE INRICHTING VAN DE SLAAPKAMER?

Kreamat is vertegenwoordigd in ons assortiment van matrassen, hoofdkussens en boxsprings. Zoals gezegd, blinkt het merk vooral uit in het design van deze boxsprings. Niet alleen vanwege het persoonlijk afgestemde slaapcomfort dat ze in combinatie met het matras bieden, maar vooral omdat Kreamat daarnaast zeer veel aandacht in het design heeft gestoken. Het merk biedt bovendien aanvullende producten voor het slaapkamerinterieur, die hetzelfde strakke minimalistische design van deze boxsprings laat doorvloeien in de gehele kamer. Zo wordt het mogelijk de gehele slaapkamer in te richten, uiteraard met het bed als bindende middelpunt. Daarvoor biedt Kreamat vele bekledingen, hoofdborden en ook enkele meubels en fauteuils.

Vooral de elegante Kreamat Lyfos ‘headboard’ en de ‘zwevende constructie’ van de Kreamat Molto staan erg fraai in de slaapkamer. Het grootste pronkstuk is echter de Kreamat Sparta, die een matras van hoogwaardige pulse latex en superieure pocketvering combineert met een uniek en zeer vooruitstrevend design. Uiteraard beschikt ook het Sparta boxspring over de gepatenteerde schouderzone die de boxsprings van Kreamat zo comfortabel maken. Verderop in deze blog kun je daar meer over lezen. Toch zit de voornaamste keuze hem niet in een van deze types, maar in de precieze afstemming van de matras en de bijbehorende boxspring.

Kreamat is echter vooral bekend vanwege de ergonomische schouderzones in de boxsprings. De schouders kunnen gemakkelijker wegzakken in deze zones, waardoor je schouders en ruggenwervels in een natuurlijke houding komen te liggen. Dit gepatenteerde ontwerp biedt voor iedereen een aangenaam slaapcomfort, maar is vooral zeer prettig voor mensen met schouder- en nekklachten.

HOE STEL IK UIT DIT ASSORTIMENT DE IDEALE KREAMAT BOXSPRING SAMEN?

Zoals gezegd betekent de aanschaf van een Kreamat per definitie persoonlijk maatwerk. Voor een kant-en-klaar-oplossing bieden andere merken uitkomst, maar kiezen voor Kreamat betekent slapen à la carte: met meer dan vijftig mogelijke combinaties zijn alle onderdelen van de boxsprings volledig zelf samen te stellen. Het assortiment is dus te uitgebreid om volledig te bespreken. We beperken ons hier tot de belangrijkste selectie, anders zie je door de bomen het bos niet meer.

Ten eerste is er de Boxspring 2000, de mooi afgewerkte standaard boxspring in twee hoogtes (24 en 30 centimeter), die bovendien in zowel vlakke als elektrisch verstelbare uitvoering beschikbaar is. Daarna is de Boxspring 3000 vergelijkbaar met de 2000, maar dan met de gepatenteerde ergonomische schouderzones (zie ook vraag # 4)

Dan is er voor de veeleisende slaper de keuze voor het slapen à la carte, waarbij de standaard Boxspring 2000 met 50 instelmogelijkheden is af te stemmen (niet alleen voor de schouders, maar ook taille en lende).

Ook het Sparta assortiment biedt een ruime keuze aan verschillende mogelijkheden. In deze reeks vind je zeer fraaie boxsprings en matrassen, aangevuld met extra accessoires als hoofdborden, voetenbanken en voetborden. Zie hiervoor de website van Sparta.

Al deze boxsprings zijn te combineren met verschillende matrassen, afhankelijk van de wensen en behoeftes van de slaper. Er is keuze uit soft touch pocketveren (meer hierover lees je in onze blog), natuurlatex en pulse latex. Voor een nog hoger comfort heeft Kreamat een ruim assortiment van hoogwaardige topmatrassen in latex, verkoelend theta latex of visco.

Bijzonder is ook de mogelijkheid om verschillende matrashoezen te kiezen. Je kunt dus een speciale hoes kiezen als je bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde materialen of veel transpireert.

En tot slot moet gezegd worden dat Kreamat altijd voorop loopt in de stofkeuze en het afwerkingsniveau. Ook om die reden is Kreamat een mooi merk, dat eigenlijk veel te bescheiden is met de marketing. Maar laten we eerst even kijken waarom Kreamat verkozen zou moeten worden boven topmerken als MLine of Tempur.

WAT IS ER ZO BIJZONDER AAN KREAMATS GEPATENTEERDE UNIEKE SCHOUDERZONE?

Samen met het flexibele à la carte keuzesysteem, is de gepatenteerde schouderzone een van Kreamats grootste troeven. Alle boxsprings van Kreamat beschikken over deze schouderzone, dat bestaat uit een extra flexibel en soepel onderdeel ter schouderhoogte. Dat geeft de schouders de ruimte om dieper in het matras weg te zakken dan gewoonlijk, om op een lager niveau alsnog de gewenste steun te vinden. Het gevolg hiervan is dat de rug- en nekwervels over de gehele lichaamshouding recht liggen en volledig tot ontspanning komen. Dat biedt niet alleen het fysieke comfort dat nodig is om in een diepe slaap te zakken, maar voorkomt ook fysieke ongemakken zoals stijve spieren of rugklachten.

Met een combinatie van algemeen wetenschappelijk onderzoek en persoonlijke aandacht kan Kreamat de boxspring optimaal afstemmen op de slaper. Voor mensen met bijzondere wensen is het mogelijk om bij het slapen à la carte systeem, de zones die steun bieden aan de heupen en lenden afzonderlijk aan te passen. Daarom sluiten het à la carte systeem en het ontwerp van de steunzones zo goed op elkaar aan: het bed wordt volledig om u heen gebouwd om exact de steun te bieden die uw lichaam specifiek nodig heeft.

Het samenstellen van de perfecte bed-en matrascombinatie begint dan ook met het kennen van de eigen slaapwensen en behoeftes. Daar kan dit blog een handje bij helpen. We zetten de belangrijkste overwegingen bij de aanschaf op een rij, met enkele nuttige tips om tot de juiste keuze te komen. Wanneer het persoonlijke slaapgedrag en de eisen die dit aan het bed stelt bekend zijn, wordt het een stuk gemakkelijk om te bepalen hoe het assortiment van Kreamat hier het beste op aan te sluiten is.

WAT HOUDT SLAPEN A LA CARTE IN EN HOE VERLOOPT DIT?

Het slapen à la carte is de manier waarop Kreamat het bed afstemt op de persoonlijke kenmerken van de slaper. De boxspring bestaat niet uit één geheel, maar uit losse modules die afgestemd worden op persoonlijke kenmerken als lengte en gewicht. Ook de matrassen zijn ingedeeld in zeven afzonderlijke zones. De meer veeleisende slaper kan dus de schouder, heup en lenden zones afzonderlijk aanpassen. Het maakt de selectie van het bed wellicht iets ingewikkelder, maar het voordeel is dat geen enkel ander merk een bed zo precies kan afstemmen op de individuele slaper. Met ongeveer vijftig mogelijke combinaties is er altijd een Kreamat oplossing die aanvoelt als maatwerk.

WAT WORDT ER VAN MIJ VERWACHT ALS IK A LA CARTE WIL SLAPEN?

Om het bed en de matras op de slaper af te kunnen stemmen, is het nodig om de lichaamsbouw, lengte, gewicht en slaapgedrag te weten. Welke informatie precies nodig is voor het bepalen van de beste keuze, is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door Kreamat en de afdeling Biomechanica van de Katholieke Universiteit Leuven. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar Kreamat en de meeste aanbieders, waaronder Sleepwise, bieden een eenvoudige procedure om heel snel de nodige gegevens te verzamelen. Medewerkers kunnen hierdoor assisteren bij de keuze en de juiste combinaties gemakkelijk bepalen. Uiteraard is het belangrijk altijd de proef op de som te nemen en de combinatie ter plekke in de winkel uit te proberen. Bij Sleepwise spreekt dit alleen maar voor zich.

WAT MOET IK WETEN OVER MIJZELF VOOR DE JUISTE AANKOOP?

Net zoals bij de keuze voor een nieuw huis, een nieuwe auto of een nieuwe levenspartner, bestaat er voor een nieuw bed geen ‘beste optie’. Het gaat erom dat de keuze aansluit op jouw persoonlijkheid en persoonlijke behoeftes. Iedereen slaapt anders, dus het perfecte bed moet passen bij het individuele slaapgedrag, de wensen en behoeftes van de slaper, maar ook eventuele fysieke eigenaardigheden en kwetsbaarheden. Het is dan ook aanbevolen om voorafgaand aan het à la Carte programma eerst de volgende vragen te stellen:

 • Hoe lang slaap je per nacht?
 • In welke houding slaap je?
 • Ben je een avondmens of een ochtendmens?
 • Ben je een rustige slaper, of erg beweeglijk ’s nachts?
 • Slaap je alleen, of met een (vaste) partner?
 • Heb je bijzondere eigenschappen, zoals rug- of gewrichtsklachten, huidallergieën of andere fysieke kenmerken die de keuze van een bed bepalen?
 • Is het bed vooral een plaats om te slapen, of ook voor televisiekijken, lezen of andere ontspannende activiteiten?
 • Hoeveel ben je bereid te investeren in goede nachtrust?

WAT ZIJN DE JUISTE AFMETINGEN VOOR MIJN BED?

Ongeacht de combinatie is het natuurlijk ook van belang dat het bed de juiste lengte heeft. Slapen op een bed dat te kort is zal de nachtrust niet bevorderen, maar ook een te lang bed zal nooit de perfecte steun kunnen bieden. Daarom is ook het bepalen van de juiste lengte eerst een afzonderlijke tip waard.

De vuistregel is dat er aan het voeteneinde zo’n 20 centimeter over moet blijven. Wie een lengte heeft van je 1.80, zou dus een omranding van twee meter kiezen. Wie kiest voor de extra luxe van een elektrisch verstelbare lattenboden, doet er goed aan om deze speling te verhogen naar dertig centimeter.

Voor de breedte is uiteraard de keuze tussen een één- of tweepersoonsbed de voornaamste, maar beslist niet de enige afweging. Wie beweeglijk of breeduit slaapt, doet er goed aan een ‘twijfelaar’ van 1.60 meter te overwegen in plaats van de standaard breedte van 1.40.

Tot slot is ook de uitstaphoogte van belang. Hoewel de hoogte minder invloed heeft op het slaapcomfort dan de breedte en lengte, bepaalt deze keuze wel hoeveel inspanning het kost om het bed te verlaten. Een hoogte van 50 centimeter is de vuistregel, maar dit kan afwijken wanneer je lichaamslengte aanzienlijk hoger of lager dan gemiddeld is.

Wie op leeftijd is, slecht ter been is of gewrichtsproblemen heeft, zal gemakkelijker uit een bed kunnen stappen dat iets hoger is. Daarnaast is vooral de hardheid van het matras belangrijk: in een zachter matras zak je dieper weg, wat vraagt om een hoger uitstapniveau. Gelukkig is er een simpele test: ga op het matras zitten met de voeten op de grond. Maken je knieën een hoek van negentig graden? Dan heb je de juiste hoogte.

EEN KEUZE VOOR KREAMAT IS BIJNA ALTIJD EEN KEUZE VOOR EEN BOXSPRING, MAAR WAT HOUDT DIT IN?

Een keuze voor Kreamat betekent automatisch een keuze voor een boxspring design, dus wat houdt dit nu precies in? Een boxspring is dus een bed dat niet is opgebouwd met een lattenbodem, bestaat uit een onderstel, met daarboven een boxspring matras en een topdekmatras. In feite slaap je dus op twee gestapelde matrassen. De combinatie is vooral bekend vanuit hotels, omdat ze comfortabel voor de bezoeker zijn en duurzaam in gebruik. Bovendien maakt het ontbreken van een ledikant het verschonen van de lakens veel eenvoudiger.

Het wordt ‘boxspring’ genoemd omdat het ondermatras in feite bestaat uit lege ruimte met enkel spiraalveren. De spiraalveren ondersteunen het topdekmatras, terwijl de lege ruimte de ventilatie en afvoer van vocht bevordert. Omdat je in een boxspring op twee gestapelde matrassen slaapt, is de ondersteuning van het lichaam beter te reguleren dan met een standaard lattenbodem. Ook wordt de instaphoogte van een boxspring vaak als prettiger ervaren.

Hoewel het natuurlijk een kwestie van smaak is, voelen veel mensen zich bovendien tot de boxspring aangetrokken vanwege het design. Het afgedekte onderstel oogt vaak eleganter dan een zwarte ruimte, zeker in combinatie met de juiste bekleding en een bijpassend headboard.

WAAROM ZOU IK VOOR EEN BOXSPRING VAN KREAMAT GAAN EN NIET VAN EEN ANDER MERK?

Ook het aanbod van andere merken is het overwegen waard bij de aanschaf van een boxsprings. MLine en Carpe Diem bieden boxsprings die qua kwaliteit en design vergelijkbaar zijn met Kreamat. Carpe Diem bevindt zich echter in een beduidend hogere prijsklasse. De voordelige prijs is dan ook een belangrijke troef van Kreamat. Ook is dit een van de weinige beddenfabrikanten in het topsegment van Belgische afkomst, wat voor sommigen extra vertrouwd voelt.

Andere redenen om toch voor een boxspring voor Kreamat te kiezen is uiteraard het niveau van persoonlijke aandacht, maar ook het design. Kreamat steekt niet alleen meer aandacht in het uiterlijk en de materialen van de boxspring, maar neemt ook de taak op zich om de gehele slaapkamer in te richten. Dat interieurconcept is gebaseerd rond de 24-uurs slaapkamer: een assortiment is breed genoeg om het gehele interieur samen te kunnen stellen, met het bed als stralende middelpunt.

Het design ervan is direct herkenbaar door de moderne, strakke en minimalistische sfeer. Dat veel mensen dit een fijne uitstraling vinden voor een kamer om te slapen en rusten, is een belangrijke reden voor de groeiende populariteit van het merk.

KREAMAT HEEFT VERSCHILLENDE BOXSPRINGS, HOE VERSCHILLEN DEZE?

Kreamat biedt inderdaad meerdere keuzes, maar het voordeel is juist dat dit nooit kant-en-klare modellen zijn. Ook hier gaat het merk minimalistisch en persoonlijk te werk: het onderstel en een (bepaald) matras zijn de enige vaste waarden. De overige onderdelen kunnen zeer precies worden samengesteld, van een of meerdere hoofdborden, tot opbergruimte en nachtkastjes. In plaats van het verkennen van een vaste collectie, gaat het samenstellen dus vooral over welke functionele en uiterlijke eisen je zelf aan het bed stelt.

Daarmee is per afzonderlijk onderdeel het ideale Kreamat bed samen te stellen. In feite hanteert Kreamat met de bedcombinaties dus hetzelfde idee als met de matrassen: de eigenschappen van de slaper zelf vormen het uitgangspunt, om daar het ideale bed vervolgens omheen te bouwen.

VRAAGT EEN KREAMAT BOXSPRING OOK OM EEN ANDER MATRASTYPE?

De keuze voor een Kreamat boxspring heeft inderdaad ook gevolgen voor het matrastype. Niet alle matrassen die goede ondersteuning bieden met een lattenbodem, zullen dit ook doen op een boxspring. Het is dan ook aanbevolen om bed en matras gelijktijdig aan te schaffen, omdat zij samen dienen te werken om optimale steun te bieden.

Een boxspring voelt steviger aan met pocketvering matras, maar kan ook perfect gecombineerd worden met natuur- of pulse latex. De meeste matrastypes kunnen in feite gecombineerd worden met een boxspring, maar het is aanbevolen om je goed te laten adviseren over welke combinaties het gewenste slaapcomfort bieden.

WAT MOET IK NOG MEER WETEN OVER DE MATRASSEN VAN KREAMAT?

Het belangrijkste om te weten is dat de hardheid van de matrassen is aan te passen. Verder zijn er enkele belangrijke algemene eigenschappen van de matrassen. Zo zijn de boven- en onderkant van alle matrassen gemaakt van het innovatieve latex+ materiaal, dat zowel zeer elastisch is als comfortabel en ademend aanvoelt. Het latex is een bijzonder materiaal: hoewel het aanvankelijk zacht aanvoelt, neemt de tegendruk zeer geleidelijk toe naarmate de belasting toeneemt. Voor extra hygiëne worden deze buitenlagen bovendien behandeld met antibacteriële en schimmelwerende stoffen.

HOE KIES IK DE MATRAS DIE HET BESTE BIJ MIJ PAST?

Voor een comfortabele ligging en optimale slaapkwaliteit, is de keuze van het matras veruit de belangrijkste. Er is een brede keuze aan verschillende topfabrikanten, die elk een assortiment hebben van hoogwaardige matrassen. Swissflex en Tempur zijn enkele bekende alternatieven. Vooral de natuurlatex- en GELTEX-matrassen zijn populair, omdat zij uitblinken op het gebied van drukverdeling, drukverlaging en verkoeling.

KAN IK MET EEN TOPMATRAS VAN KREAMAT BEZUINIGEN OP MIJN HOOFDKUSSEN?

Nog steeds wordt vaak onderschat hoe bepalend het hoofdkussen is voor het slaapcomfort. Veel slaapproblemen, maar ook fysieke klachten zoals nek- of rugpijn, worden veroorzaakt door een verkeerd of kwalitatief onvoldoende hoofdkussen. Gelukkig zijn deze problemen daarmee dus ook op te lossen!

Wanneer je eenmaal het perfecte matras hebt samengesteld, is het perfecte bijpassende kussen de volgende stap naar een optimale slaap. Zonder goede ondersteuning van de nekwervels en ontspannen schouders, krijgt het lichaam niet de verdiende rust. De kwaliteit van het kussen is dan ook voelbaar bij het wakker worden. Maar wat is dan het beste kussen? Dat hangt vooral af van de gevoelige plekken in je halswervels en de houding waarin je slaapt. De ergonomisch gevormde kussen bieden doorgaans het meeste comfort, en ook hierin biedt Kreamat kwaliteit op maat.

WELKE KUSSENS BIEDT KREAMAT AAN EN HOE WEET IK WELKE BIJ MIJ PAST?

Kreamat biedt ook een brede reeks ergonomisch gevormde kussens. Voor elke slaaphouding is daarom het bijbehorende perfecte kussen beschikbaar. De voornaamste modellen zijn de Kreamat Supporter en de Kreamat Happy Dreamer, die net zoals de matrassen vooral uitblinken in veerkracht (dankzij de natuurlatex materialen) en wederom hetzelfde persoonlijke maatwerk bieden. De Supporter is een ergonomisch hoofdkussen dat zich vormt naar je hoofd en nek, terwijl de Happy Dreamer zeer precies is af te stellen op de neklengte en schouderbreedte. Wie eenmaal gaat voor een ergonomisch afgestemd bed, doet er goed aan om dezelfde eisen aan het hoofdkussen te stellen.

ENKELE ALGEMENE ADVIEZEN VOOR DE KEUZE VAN HET KUSSEN

De precieze keuze is vooral een kwestie van zelf uitproberen en aanvoelen. Het wordt altijd afgeraden om een kussen aan te schaffen zonder deze aan den lijve te hebben gevoeld, bijvoorbeeld op basis van advies of een aanbieding. Probeer het kussen altijd samen met het matras, want de precieze houding van de nek en schouders hangen af van de vering en drukverdeling van het matras. De keuze van het kussen hangt dan ook volledig samen met de gepatenteerde schouderzonde van Kreamat.

Probeer het kussen ook altijd uit in de houding waarin je slaapt. De zijslaper wil immers ondersteuning van de uitstekende lichaamsdelen, oftewel een hoger kussen dat gelijk is aan de breedte van de schouder. De rugslaper wil juist een dunner kussen, dat de nek meer naar achter buigt en zo de spanning op de onderrug verlicht. Overigens is de belasting voor de nek en buik het grootst als je op de buik slaapt. Zonder hoofdkussen slapen is dan het beste, maar het zou eigenlijk nog beter zijn om langzaam een andere slaaphouding aan te nemen.

De keuze voor het kussen hangt dus vooral samen met :

 • Je slaappositie
 • De hardheid van je matras
 • De voorkeur voor ergonomisch gevormd of kneedbaar
 • Bijzondere wensen vanwege nek-,schouder-, of rugklachten
 • De mate van transpiratie
 • Eventuele allergieën voor huisstofmijt of materialen

KAN KREAMAT OOK UITKOMST BIEDEN ALS IK LATTENBODEMS OF ANDERE PRODUCTEN ZOEK?

Kreamat heeft ook een ruime collectie aan lattenbodems. Vooral de Lumbaflex-reeks is geliefd, omdat ze van hoogwaardig beukenhout zijn gemaakt en de hardheid en afstand van de steunlatten gemakkelijk aangepast kan worden. Net als de matrassen Kreamat zijn ook deze lattenbodems verdeeld in verschillende steunzones.

Wat dat betreft is Kreamat te zien als all-round beddenspecialist, maar toch vinden we dit merk vooral waardevol op het gebied van boxsprings. Wie de voorkeur geeft voor een bedcombinatie met lattenbodems kan uiteraard bij Kreamat terecht, maar het is aanbevolen om voor een ware specialist te gaan, zoals Swissflex.

WAT HEEFT KREAMAT TE BIEDEN OP GEBIED VAN INTERIEUR EN DESIGN?

Zoals gezegd is de ruime aandacht voor het design samen met het maatwerk de grootste troef van Kreamat. Het merk biedt niet alleen een bed, maar betrekt de gehele slaapkamerinrichting bij het bieden van optimaal slaapcomfort. Deze interieurlijn is vooral geliefd voor wie graag slaapt in een elegante en stijlvolle slaapkamer, zonder een overdaad aan luxe of overbodige franje.

Daarvoor is onlangs de nieuwste collectie geïntroduceerd: Sparta by Kreamat. Dat betekent dat niet alleen de boxspring zelf is te personaliseren met een ruim aanbod van accessoires en bekledingen. Daar omheen biedt Kreamat een ruim aanbod aan slaapkamermeubels. Zo kan het gehele interieur worden opgetrokken in dezelfde stijl, die zeer strak en functioneel oogt. Voor velen is de aanschaf van een Kreamat-bed dan ook aanleiding voor een complete (her)inrichting van de slaapkamer. Kreamat biedt bijvoorbeeld fauteuils in dezelfde bekleding als het bed, of bureautafels die exact aansluiten op de hoogte van het bed.

ALGEMENE TIPS OM JEZELF GOED EN BETROUWBAAR TE INFORMEREN VOOR DE AANSCHAF VAN EEN NIEUW BED

ORIËNTEER JEZELF OP HET AANBOD VIA HET INTERNET

Hoewel het online aanschaffen van een bed niet direct wordt aanbevolen, is het internet wel de beste plek om een beeld te krijgen van het aanbod. Even testen hoe het bed aanvoelt en reageert op jouw lichaam is er online uiteraard niet bij, maar wel kun je alvast inschatten welke mogelijkheden jouw interesse verdienen. Daarna kun je veel efficiënter en meer doelgericht naar deze producten zoeken in de fysieke winkels. Ook heb je dan al enige basiskennis van de productinformatie, waarmee je de verkoopadviezen van de winkelmedewerker beter kunt beoordelen.

WEES KRITISCH OP DE GEVONDEN INFORMATIE

Aan online informatie is geen gebrek, maar de vraag is altijd van wie deze afkomstig is. Veel websites roepen dat hun adviezen en oordelen onafhankelijk zijn, maar in de praktijk zijn zij vaak gebonden aan een bepaalde fabrikant of leverancier. Raadpleeg daarom niet alleen de sites van fabrikanten en winkels, maar ook die van enkele onafhankelijke instanties zoals de Consumentenbond.

Ook voor deze onafhankelijke producttests geldt echter dat elk bed een persoonlijke keuze is: wat de ene tester als een droombed ervaart, kan voor de ander een nachtmerrie zijn. Probeer daarom de oordelen over de persoonlijke beleving te scheiden van objectieve kritiek. Dat één kritische gebruiker nekpijn van een kussen krijgt, zegt minder over het feitelijke product dan klachten over een breekbare lattenbodem.

MAAK GEEN OVERHAASTE BESLISSINGEN MAAR NEEM DE TIJD OM TE TESTEN EN OVERWEGEN

Na de aanschaf van een bed, breng je al snel een kwart tot een derde van elke dag hierin door. En zeker bij een bed van topkwaliteit geldt dat deze gewoonlijk minstens tien jaar lang in de slaapkamer zal staan. Daarom is het zeer belangrijk om verzekerd te zijn dat deze tot in de kleinste details voldoet aan alle wensen en behoeftes. Denk goed na over de aanschaf, probeer een matras of kussen altijd uit van tevoren en blijf andere opties overwegen nadat je een mogelijke winnaar hebt gevonden.

Let daarbij niet alleen op comfort, maar ook op andere praktische zaken zoals de instaphoogte en opbergruimte. En voldoet de fabrikant aan je eisen voor duurzaamheid? Ook belangrijk: past het product qua stijl en kleur bij het overige interieur en de gewenste sfeer in uw slaapkamer? Kreamat is daarbij een voor de hand liggende keuze als een nieuwe slaapkamer nog ingericht moet worden, of het gehele interieur aan vervanging toe is.

DURF TE INVESTEREN IN JE SLAAPCOMFORT

Het bepalen van een realistisch en weloverwogen budget is een van de belangrijkste stappen bij het verkennen van het assortiment. Niet alleen voorkomt het dat je tijd verliest aan producten die uiteindelijk boven je begroting liggen. Ook kun je met een duidelijk besteedbaar bedrag beter inschatten welke kwaliteit haalbaar is. Dat voorkomt de valkuil van een budgetproduct dat een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding biedt, maar je uiteindelijk dwingt om jarenlang genoegen te nemen met minder kwaliteit dan je eigenlijk gewenst had.

BEZOEK ENKELE FYSIEKE WINKELS MAAR VOORAL NIET TE VEEL

Het aanbod van verschillende fabrikanten met elk hun specifieke producten is zo groot, dat je gemakkelijk kunt ‘verdwalen’ in al die eindeloze keuzes. Dat geldt al voor de zoektocht naar de ideale bedcombinatie, maar nog meer wanneer je gaat zoeken naar afzonderlijke kussens, matrassen, en accessoires – die ook nog mooi met elkaar moeten combineren. Wees daarom voorzichtig met de verleiding om té geïnformeerd te willen zijn: vaak kost dit onnodig veel tijd, leidt het tot keuzestress en meer dan eens wordt de aankoop hierdoor onnodig uitgesteld. Dit kun je voorkomen door een maximale periode te bepalen voor de oriëntatie, vooraf alleen de beste winkels te bezoeken en je daar enkel te beperken tot één of twee voorkeursproducten.

BEZUINIG NIET OP KWALITEIT

Wie vele jaren lang comfortabel wil slapen, ontkomt niet aan een wezenlijke investering in de kwaliteit van zijn nachtrust. Hoe verleidelijk een budget-oplossing op het moment van aanschaf ook mag lijken; vaak betekent dit dat er binnen vijf -oncomfortabele – jaren weer een nieuwe investering nodig is. Besef daarom dat de aankoopprijs in feite gedeeld moet worden door het aantal jaren en nachten dat het je nachtrust zal bepalen. Een investering van € 8.000,- in tien jaar comfortabel slapen, komt neer op € 2.19 per nacht.

Bovendien is de kwaliteit van nachtrust zeer bepalend voor zowel lichamelijk als mentaal en emotioneel welzijn. Wie ooit periodes van slapeloosheid heeft beleefd, weet dat de waarde van een goede nachtrust zich niet in termen van geld laat uitdrukken.

LUISTER KRITISCH NAAR DE ADVIESEN VAN KENISSEN, FAMILIE EN VRIENDEN

Zoals we eerder al opmerkten: iedereen slaapt anders en geen enkel lichaam is hetzelfde. Die verschillen kunnen groot of klein zijn, maar uiteindelijk is er slechts één persoon die werkelijk kan beoordelen welke slaapomgeving voor jou de beste is. Hoewel de goedbedoelde adviezen van familie of vrienden je kunnen wijzen op mogelijk geschikte keuzes, is het daarom niet wijs om hier blind op te varen.

SCHAF EEN BED PAS AAN ALS JE ZELF HET COMFORT HEBT ONDERVONDEN

Het moge inmiddels duidelijk zijn: er bestaat geen enkel bed dat voor ieder mens de beste is. Hoewel er uiteraard goede en slechte bedden zijn, is de beste keuze voor iedereen een persoonlijke afweging. Dat betekent dus ook dat het zeer is af te raden om een bed aan te schaffen waar je niet vooraf zelf enkele minuten in hebt gelegen. Hoe overtuigend de informatie van een fabrikant of verkoper ook is; controleer altijd aan den lijve of dit ook geldt voor jouw lichaam.

Bronvermelding:
Officiële sites (Nederlands & engelstalig, incl. downloadbare brochures e.d.)
http://nl.tempur.com/
https://www.auping.com/nl
http://www.swissflex.com/nl/
http://www.kreamat.be/intro/en
www.kreamatslaapstudio.nl
www.mline.nl
www.sleepwise.be (+ e-books & brochures)
Overig:
http://deboxspringspecialist.nl/
www.consumentenbond.nl
http://www.matras.info/matras-merken.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Traagschuim
https://en.wikipedia.org/wiki/Memory_foam

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak