Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen nieuws over slapen slaaponderzoek

Bert, ik kan niet inslapen… dan ga je toch lekker schaapjes tellen

DE MYTHE VAN SCHAAPJES TELLEN ONTZENUWD

Tel jij ook wel eens schaapjes om in slaap te vallen? Dan heb ik goed nieuws: vanaf vandaag hoef je dit niet meer te doen. Helaas maar waar, schaapjes tellen doet je niet beter of sneller inslapen. Integendeel het zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt.

REDEN?

Ook dit is simpel, je geeft je hersenen zogenaamde cognitieve taken (tellen) en dat doet je niet inslapen. We moeten voor het slapen gaan dus geen informatie produceren maar informatie verwerken. En met schaapjes tellen doen we vooral het eerste.

Als je moeite hebt met inslapen, dan is het beter om ontspannende scenes voor de geest te halen dan om schaapjes te tellen. Dit is het resultaat van een Brits onderzoek (New Scientist, 2002). Zoals eerder gezegd volstaat schaapjes tellen niet om de geest te kalmeren en je zorgen te vergeten.


[sleeptest_button]

‘De onderzoekers vergeleken diverse relaxatietechnieken bij 50 mensen met slaapproblemen. Diegenen die probeerden te denken aan rustgevende situaties (een kabbelend beekje, rustige muziek, het ruisen van de wind op een mooie zomerdag) sliepen gemiddeld 20 minuten vroeger in dan diegenen die schaapjes telden.’

WAT MOET IK DAN WEL DOEN OM BETER IN TE SLAPEN?

Je kunt beter een ontspannend boek lezen of samen de liefde bedrijven. Of zoals hierboven geschetst aan ontspannende scenes denken, zoals luieren op het strand met de ruisende zee op de achtergrond. Hiervan is bewezen dat je sneller en beter zult inslapen.

Wil jij ook sneller en beter inslapen, denk dan eens aan een bed met massagefunctie. Dit zorgt voor ontspanning en het lichte ‘monotone’ geluid van de massagefunctie sust je vanzelf in slaap. Net zoals een ritje in de trein.

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak