Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
eten en slapen goed slapen

7 superfoods om nog beter te slapen

Goed slapen is belangrijk. Het is zelfs levensnoodzakelijk. Ik geloof zo sterk in het belang en de kracht van een gezonde slaap, dat ik er mijn beroep van heb gemaakt. Mijn missie: iedereen een zo goed mogelijke slaap bezorgen. Dat doe ik door kwalitatief slaapcomfort te selecteren voor House of Sleep, maar ook met waardevol slaapadvies, bijvoorbeeld over superfoods die je helpen om beter te slapen.

TIL JE SLAAP NAAR HET VOLGENDE NIVEAU

Het is geen geheim dat wat je eet of drinkt een grote invloed heeft op hoe goed je slaapt. Klassieke voorbeelden hiervan zijn de effecten van koffie die je wakker houdt, of alcohol waardoor je onrustig slaapt en in de 2e helft van de nacht wakker wordt. Een glaasje warme melk is dan weer een veel toegepaste truc om kinderen (en volwassenen :-)) te helpen inslapen. Maar van de volgende 7 superfoods wist je vermoedelijk niet hoe goed ze zijn om je beter te helpen slapen.

 1. Kersensap

Jawel, kersensap is meer dan gewoon een lekker drankje. Zure kersen kunnen de grootste ontstekingsremmende inhoud van alle soorten voedsel hebben. Kersensap is goed om:

 • Ontstekingen en spierschade te verminderen
 • Herstel na inspanningen te versnellen
 • Buikvet te verliezen
 • Te herstellen van een jetlag
 • Makkelijker in slaap te vallen

Dat laatste komt omdat kersensap een belangrijke bron van melatonine is. Dat is het hormoon dat de slaap reguleert. Geconcentreerd kersensap van de Montmoncery kers is daarom een effectieve slaapdrank. Dat werd aangetoond door onderzoek aan de Northumbria University. Je gaat er beter én langer door slapen.

 1. Vloeibare aminozuren

Dit 2e superfood klinkt vast minder vertrouwd dan kersensap, toch zijn aminozuren volop in je lichaam aanwezig want ze vormen de basis voor elk stofwisselingsproces. Sommige aminozuren maakt je lichaam zelf aan, andere komen uit je voeding. Je hebt er voldoende van nodig wil je vermijden dat je stofwisseling verstoord raakt met overgewicht, verhoogde cholesterol, diabetes en ook slaapstoornissen tot gevolg. Een aantal specifieke aminozuren schakelt ammoniak als stoorfactor uit. Dat is goed omdat ammoniak – dat een celgif is dat ontstaat bij de afbouw van eiwitten – zorgt voor slapeloosheid. Om je lichaam te helpen ontgiften en beter te slapen, bestaan er vloeibare aminozuren in de juiste dosissen glutamine, ornithine en arginine.

 1. Bananen

Niks zo makkelijk als voor het slapengaan nog even een banaan eten, toch? Bananen zijn lekker, maar dat is niet waarom je er beter van gaat slapen. Ze bevatten tryptofaan, een voedingsstof die angst en depressie vermindert, migraine tegengaat en helpt bij slapeloosheid. Als je die stof bovendien combineert met de vitamines B1, B3, B6 en foliumzuur, zorgt ze ook nog eens voor serotonine. Dat is een kalmerende neurotransmitter die een gezond slaappatroon regelt. En bananen zijn ook nog eens een uitstekende bron van kalium en magnesium. Dat helpt om vermoeide spieren te ontspannen. Ben je al een banaan aan het eten? 🙂 Het lijkt namelijk wel alsof bananen goed zijn voor alles.

 1. Amandelen

Ook amandelen bevatten erg veel stoffen die je lichaam helpen te ontspannen. Prima dus om je te helpen om makkelijker in te slapen en beter te slapen. Amandelen zijn een bron van magnesium, vitamine E, tryptofaan en B-vitamines. Kies voor biologische amandelen met het bruine vliesje er nog rond en test welke hoeveelheid het beste werkt voor jou. Je kan bijvoorbeeld starten met 5 noten voor het slapengaan.

 1. Himalaya zout

Dit is een erg makkelijke methode om je beter te helpen slapen. Vervang je keukenzout door Himalaya zout. Waarom? Omdat je slechter slaapt als je te weinig natuurlijk natrium in je bloed hebt. Dan wordt je sympathisch zenuwstelsel te actief en word je regelmatig wakker. En Himalaya zout is de beste en gezondste bron van natuurlijk natrium!

 1. Mucuna Pruriens

Mucuna Pruriens of fluweelboon bevat serotonine én de benodigde 5-HTP, B5 en B6 vitaminen voor de aanmaak van melatonine. Te veel moeilijke woorden? Melatonine is het slaaphormoon dat je lekker laat slapen. Je koopt fluweelboon extract makkelijk online of in je natuurvoedingswinkel. Zet er voor het slapengaan thee mee of roer het door je salades, muesli of smoothie.

 1. Yogi Soothing Caramel Bedtime tea

Op zich misschien niet echt een superfood, maar toch een supertip om je slaapkwaliteit te helpen verhogen. Deze anti-stress thee zorgt dat je ontspant voor je gaat slapen. Dat is nodig, want wie last heeft van te veel stress heeft te veel cortisol in zijn lichaam. Dat is een waakhormoon dat je wakker houdt. En dat creëert nog meer stress want dan ga je piekeren. Deze thee-mix met biologische kamille, skullcap (keppel), California Poppy en L-theanine is speciaal samengesteld om een goede nachtrust te bevorderen.

GEEN INSTANT EFFECT

Superfoods mogen dan wel super eigenschappen bezitten die bevorderlijk zijn voor je gezondheid in het algemeen en in dit geval ook voor een betere slaap, het zijn geen wondermiddeltjes die instant resultaat geven. Laat de natuur haar werk doen en houd dit minstens een tweetal weken vol voordat je een resultaat begint te merken. Combineer verschillende superfoods en experimenteer om te kijken wat voor jou het beste werkt. Wat je eet en drinkt heeft erg veel invloed op je gezondheid. Door die wetenschap ook toe te passen op je slaap – en ook de kwaliteit van die slaap – zorg je ervoor dat je lichaam beter herstelt ’s nachts zodat je overdag beter functioneert.


avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak