Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen nieuws over slapen slaapkwaliteit

7 fabeltjes over hernia en rugklachten

HET KAN KNAP LASTIG ZIJN ALS JE RUGKLACHTEN OF EEN HERNIA HEBT

Het is een onderwerp dat veel mensen bezig houdt en oorzaak nummer 1 waarom medewerkers niet op hun werk verschijnen. En zoals dat met veel onderwerpen is, bestaan er veel broodje aap verhalen rond hernia’s en rugklachten. Zo heeft het vakblad ‘Spine’ 7 fabeltjes ontkracht die bestaan over dit onderwerp.

HIER DE 7 FABELTJES DIE GELUKKIG NIET WAAR BLIJKEN TE ZIJN:

 • Als er een hernia is vastgesteld is een operatie altijd noodzakelijk
  Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf ‘over’. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn. Het kan wel een jaar of langer duren voor de hernia helemaal is verdwenen en ook op de MRI niet meer is te zien. De grootte van de hernia of de mate waarin op MRI lijkt of de wortel in de knel zit hangt niet samen met de ernst van de klachten die de patiënt ervaart. Als er eenmaal een hernia is vastgesteld is het dus niet zinvol om na enkele maanden opnieuw een MRI te maken.
 • Op röntgenfoto’s, CT en MRI kun je altijd de oorzaak van de pijn zien
  Het komt vaak voor dat een patiënt veel last heeft in het been terwijl op de CT of MRI geen hernia of beknelling van de zenuw te zien is. We denken dan dat de zenuwwortel om andere redenen geïrriteerd is. Het heeft dan geen zin om de te opereren: er is immers geen zenuwwortel die uit de knel gehaald moet worden.
 • Bij rugpijn moet je het kalm aan doen tot de pijn over gaat
  Het is dus belangrijk om niets te forceren, maar ook om gewoon te blijven bewegen. Wel is het zo dat die bewegingen die extra pijnlijk zijn vermeden moeten worden. Pijnstillers slikken is aan te bevelen omdat daarmee wordt voorkomen dat de patiënt verkeerd gaat bewegen, wat op zich ook weer pijn kan geven.
 • Rugpijn komt meestal van een ongeval of zwaar tillen
  Rugpijn past meestal bij slijtage van de onderrug. Het kan ook wel eens komen van overbelasting.
 • Rugpijn leidt meestal tot invaliditeit
  Rugpijn gaat meestal vanzelf over.
 • Iedereen met rugpijn moet een röntgenfoto laten maken.
  Rugpijn gaat meestal vanzelf over en past bij slijtage. Er zijn maar heel weinig mensen bij wie de rugpijn wordt veroorzaakt door een echte afwijking.
 • De belangrijkste behandeling is bedrust
  Rugpijn komt heel vaak voor en is vaak een teken van slijtage en/of overbelasting. Het is dus belangrijk om niets te forceren, maar ook om gewoon te blijven bewegen. Wel is het zo dat die bewegingen die extra pijnlijk zijn vermeden moeten worden. Pijnstillers slikken is aan te bevelen omdat daarmee wordt voorkomen dat de patiënt verkeerd gaat bewegen, wat op zich ook weer pijn kan geven. 

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak