Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedden goed slapen lattenbodems Matrassen

21 Swissflex matras tips: Makkelijker kiezen en meteen beter te slapen op je nieuwe Swissflex matras en lattenbodem

De aanschaf van een nieuw bed is een van de belangrijkste aankopen die je kunt maken. Als je bedenkt dat we gemiddeld een derde van ons leven slapend doorbrengen, is het belang van een comfortabele en vertrouwde slaapplek niet te onderschatten.

Net zoals de aanschaf van een nieuwe woning, is een investering in nachtrust dan ook letterlijk bepalend voor de kwaliteit van uw leven. De keuze bepaalt niet alleen of je de nacht comfortabel door kunt brengen, maar vooral met welk gevoel je ’s ochtends de nieuwe dag zal betreden. Begin je de dag met een energiek en uitgerust gevoel, wetende dat hetzelfde comfort in de slaapkamer op je wacht tot je ’s avonds weer terugkeert? Of met het besef dat je zelfs slapend compromissen hebt moeten sluiten en jezelf niet de verdiende rust gegund hebt? De keuze van het juiste bed kan zelfs direct de fysieke gezondheid bepalen. En niemand verdient het om de dagen te moeten beginnen met pijn in de rug, of een geïrriteerde huid.

De vraag of een bed past bij je wensen en behoeftes, bepaalt dan ook niet alleen het comfort in de slaapkamer. Een goed bed is een onmisbaar onderdeel om ook het maximale uit het wakkere leven te halen. Gemiddeld slapen mensen zo’n tien jaar lang in hetzelfde bed, elke dag opnieuw, voor zo’n zes tot tien uur lang. Kortom: er is geen enkel ander meubelstuk waarmee we zo’n intieme en langdurige relatie aangaan. Het kiezen van een bed dat vertrouwd, comfortabel en veilig voelt, verdient dan ook dezelfde afweging als het kiezen van een huis of levenspartner. Want hoe je de dagen ook doorbrengt; de mooiste momenten ontstaan wanneer iemand met het juiste been uit het juiste bed stapt.

De kunst is dan ook om het bed te kiezen dat perfect aansluit op je slaapgedrag en persoonlijkheid. Dat verklaart waarom Swissflex zoveel mogelijkheden biedt om zelf je ideale bed samen te stellen. Iedereen kan zelf vrijelijk combineren uit het uitgebreide assortiment van afzonderlijke onderdelen, materialen en accessoires. Zelfs de meest veeleisende slaper kan zo de slaapplaats van zijn dromen samenstellen: zwevend op het voor hem perfecte kussen en het perfecte matras, gemaakt van zijn favoriete materialen en rustend op de best passende lattenbodem. Dankzij de vele extra accessoires en toebehoren biedt Swissflex ook de mogelijkheid om gewekt te worden door je favoriete muziek via de ingebouwde soundbar, of langzaam in slaap te zakken in het zachte dimlicht op het hoofdbord.

Maar hoe vind je tussen al die keuzes de weg naar het voor jou perfecte bed? Daar kan dit blog een handje bij helpen. We zetten de belangrijkste overwegingen bij de aanschaf op een rij, met enkele nuttige tips om tot de juiste keuze komen. Uiteraard ken je de persoonlijke eisen en wensen zelf het beste, dus laten we eens verkennen hoe het ruime assortiment van Swissflex hier het beste op aan te sluiten is.

WAT MOET JE WETEN OVER JEZELF VOOR DE JUIST AANSCHAF?

Net zoals bij de keuze voor een nieuw huis, een nieuwe auto of een nieuwe levenspartner, bestaat er voor een nieuw bed geen ‘beste optie’ die voor iedereen werkt. Het gaat erom dat de keuze aansluit op jouw persoonlijkheid en persoonlijke behoeftes. Die keuze is dus alleen te maken als je jezelf kent: je slaapgedrag, je wensen en behoeftes, maar ook eventuele fysieke eigenaardigheden en kwetsbaarheden. Voordat je kunt herkennen welk bed ideaal is voor jou, is het daarom belangrijk om eerst een goed beeld te hebben van jezelf. Het assortiment van Swissflex is dan ook een stuk beter op waarde te schatten nadat je de volgende vragen aan jezelf hebt gesteld:

 • Hoe lang slaap je per nacht?
 • In welke houding slaap je?
 • Ben je een avondmens of een ochtendmens?
 • Ben je een rustige slaper, of erg beweeglijk ’s nachts?
 • Slaap je alleen, of met een (vaste) partner?
 • Heb je bijzondere eigenschappen, zoals rug- of gewrichtsklachten, huidallergieën of andere fysieke kenmerken die de keuze van een bed bepalen?
 • Is het bed vooral een plaats om te slapen, of ook voor televisiekijken, lezen of andere ontspannende activiteiten?
 • Hoeveel ben je bereid te investeren in goede nachtrust?

Met deze algemene vragen wordt het een stuk eenvoudiger om een weg te vinden in de vele opties.
swissflex2

WAT MOET JE WETEN OVER SWISSFLEX?

Swissflex is al meer dan zestig jaar toonaangevend in het ontwerpen van hoogwaardige bedsystemen en accessoires. Het merk is vooral beroemd vanwege de jarenlange traditie van maatwerk en vakmanschap, gecombineerd met een hoog niveau van innovatie. Zowel in productiemethoden, materialen en het ontwerpen van comfortabele bedsystemen is deze Zwitserse fabrikant een van de technologische leiders.

Alle bedden van Swissflex worden grotendeels met de hand vervaardigd volgens het typisch Zwitserse vakmanschap. Door onophoudelijk te zoeken naar betere materialen en ontwerpen, staan de producten van Swissflex inmiddels bekend om hun lange levensduur en het zeer hoogwaardige slaapcomfort. Het merk staat vooral bekend als de producent van de beste en meest innovatieve lattenbodems ter wereld. Traditioneel worden deze gemaakt van hoogwaardig beukenhout, dat via een speciale verwerkingsmethode extra gehard wordt. In de laatste jaren is Swissflex er echter in geslaagd om voor elk matrastype de bijbehorende lattenbodem te bieden, die perfect aansluit qua dikte en breedte. Per lichaamstype kunnen zo verschillende matrastypes worden gepaard aan de ideale bijbehorende lattenbodem. Die combinatie zorgt voor een perfecte aanpassing op alle lichaamsbewegingen, waarbij de druk zeer geleidelijk door het matras wordt geabsorbeerd en verdeeld over de lattenbodem.

Een andere concrete innovatie is het door Swissflex gepatenteerde GELTEX: een matrasvulling die de drukverlaging en ondersteuning van hoogelastische gel combineert met de optimale temperatuurventilatie van open schuim. Door deze en andere vernieuwingen op materiaalgebied heeft Swissflex in de afgelopen decennia merkbare vooruitgang gebracht in ons slaapcomfort, gevoelstemperatuur en nachtelijke hygiëne.

Daarnaast zijn de natuurlatex matrassen van Swissflex zeer bekend. Deze zogenaamde Versa 24 heeft een kern duurzaam milieuvriendelijk materiaal en is te combineren met verschillende matrashoezen. De Merino Natural matrashoes is bijvoorbeeld heerlijk warm en zacht is, terwijl de Care & Clean extra hygiëne biedt: gemakkelijk te wassen en met een antibacteriële werking. Deze varianten zijn ook uit te rusten met het innovatieve SEP-systeem, waarbij extra elastische banden in de schouderzone zorgen dat de schouders beter in het matras worden opgenomen.

Maar wat Swissflex het meest onderscheidt van onze overige merken, is de flexibiliteit van mogelijke combinaties. Waar veel topmerken zich specialiseren in complete hoogwaardige bedsystemen, biedt Swissflex juist vele mogelijkheden om deze geheel zelf samen te stellen. Wie zich niet comfortabel voelt in het bestaande aanbod van volledige bedsystemen, kan bij Swissflex rondshoppen in het assortiment om zelf een bed op maat samen te stellen. Een notenhouten bed, met twee GELTEX-matrassen van verschillende diktes en elk een ergonomisch vormgegeven kussens met aan beide kanten een glazen nachttafel? Swissflex biedt alle mogelijke onderdelen, die gegarandeerd naadloos op elkaar aansluiten.

SWISSFLEX-ASSORTIMENT: BEDCOLLECTIE

HOE MAAK JE EEN KEUZE UIT DE SWISSFLEX OMRANDING?

Het samenstellen van je eigen Swissflex-bed begint bij de keuze voor de bedomranding. Val je voor de strakke minimalistische uitstraling van de Swissflex Ambiente? Of passen de robuuste vormen en stoffen bekleding van de boxspring-achtige Expression beter in je slaapkamer? De keuze hangt vooral af van je persoonlijke smaak op het gebied van uiterlijk en design, en het type sfeer dat je in de slaapkamer wil creëren. Zo is bijvoorbeeld het pretentieloze design van de Swissbed Classic, met zijn warme notenhouten tonen, ideaal wanneer het bed zelf niet te veel mag opvallen. Wie vooral praktisch is ingesteld en uiterlijk minder belangrijk vindt, zal vooral blij worden van het innovatie Side Moving System. Hiermee schuif je een tweepersoonsbed moeiteloos uiteen, voor het gemakkelijk schoonmaken van de vloer en de matrassen.

Swissflex legt in de samenstelling van je bed weinig beperkingen op. Alle lattenbodems kunnen in ieder willekeurig bedkader ingebouwd worden. Ook interessant is de Stand Alone versie: deze lattenbodem kan op eigen benen staan en heeft dus helemaal geen bedkader nodig.

WAT ZIJN DE JUISTE AFMETINGEN VOOR MIJN BED?

Het kiezen van de juiste lengte is zeer bepalend voor het slaapcomfort. De vuistregel is dat er aan het voeteneinde zo’n 20 centimeter over moet blijven. Wie een lengte heeft van 1.80, heeft dus een bed van twee meter nodig. Wie kiest voor de extra luxe van een elektrisch verstelbare lattenboden, doet er goed aan om de speling te verhogen naar 30 centimeter.

Tot slot is ook de uitstaphoogte van belang. Hoewel de hoogte minder invloed heeft op het slaapcomfort dan de breedte en lengte, bepaalt deze keuze wel hoeveel inspanning het kost om het bed te verlaten. Een hoogte van 50 centimeter is de vuistregel, maar dit kan afwijken wanneer je lichaamslengte aanzienlijk hoger of lager dan gemiddeld is. Wie op leeftijd is, slecht ter been is of gewrichtsproblemen heeft, zal gemakkelijker uit een bed kunnen stappen dat iets hoger is. Daarnaast is vooral de hardheid van het matras belangrijk: in een zachter matras zak je dieper weg, wat vraagt om een hoger uitstapniveau. Gelukkig is er een simpele test: ga op het matras zitten met de voeten op de grond. Maken je knieën een hoek van negentig graden? Dan heb je de juiste hoogte.

swissflex3

VERFIJN HET GEMAK EN UITERLIJK MET EXTRA DETAILS

Bij het samenstellen van een Swissflex bed zijn vele combinaties mogelijk. Oftewel: de lattenbodems en matrassen zijn te combineren met elke omranding. Daarna zijn er nog enkele aanvullende accessoires te kiezen waarmee je deze basiskeuze verder kunt verfijnen. Zo biedt ieder Swissbed de optie van een hoofdbord, in verschillende uitvoeringen en afmetingen, eventueel met siernaden voor een extra elegante uitstraling. Ook de omranding zelf biedt meerdere materiaalopties: van eiken- of bamboehout of zelfs doorzichtig veiligheidsglas, met vele opties voor stoffen bekleding. Welke keuzes daarin de beste zijn, is puur een kwestie van smaak en het gewenste uiterlijk.

SWISSFLEX-ASSORTIMENT: LATTENBODEMS

BESEF HET EFFECT VAN DE LATTENBODEM OP JE SLAAPCOMFORT

Tenzij je nog nooit in een bed hebt geslapen, moge het bekend zijn dat een matras zeer bepalend is voor de kwaliteit van je nachtrust. Maar wat vaak wordt onderschat, is dat de lattenbodem vrijwel net zoveel invloed heeft op de kwaliteit van je bed. Een matras dat het gewicht en de bewegingen van je lichaam absorbeert, vraagt immers om een lattenbodem die deze krachten netjes en soepel kan opvangen. Leg voor de grap maar eens een topmatras een nachtje op de grond: het verschil zal je verbazen.

Swissflex heeft dat in ieder geval heel goed begrepen. Dit merk dankt zijn reputatie als innovatieve beddenmaker vooral aan de grensverleggende Bridge lattenbodems, waar meer dan een halve eeuw van onderzoek en perfectionering in verwerkt zit. Zowel het ontwerp van de lattenbodems als de productiemethoden zijn al met vele onderscheidingen bekroond. Kenmerkend voor de Bridge-technologie is dat de veermodules van elke lat horizontaal met elkaar verbonden worden. Dat resulteert in een zeer gelijkmatige verdeling van gewicht en beweging over de gehele lengte. Daardoor voelt het alsof men gewichtloos op het matras zweeft. En niet alleen in de middenzone van het bed: het draagvlak strekt zich uit de uiterste randen van het bed.

Swissflex maakt haar lattenbodems met een combinatie van moderne machines en traditioneel handwerk, waarbij elke lat afzonderlijk wordt bevestigd en tot in de puntjes perfect wordt afgesteld. Dat verklaart niet alleen de lange levensduur, maar draagt ook bij aan de zeer geleidelijke gewichtsverdeling. De stevigheid en vering van elke lat is nauwkeurig afgestemd op het lichaamsdeel dat deze ondersteunt. Zo bieden de middellaten maximale ondersteuning aan de rug, terwijl de schouder- en hoofdzones flexibeler zijn om beweging op te vangen. Je zou bijna vergeten dat er eerst nog een matras op moet voordat je erop kunt slapen…

HOE KIES JE UIT VERSCHILLENDE LATTENBODEMS DE BESTE VOOR JOU?

Swissflex biedt vier verschillende typen lattenbodems. De keuze hiertussen is eigenlijk niet moeilijk: elke optie biedt immers gegarandeerd een high-tech design met optimaal ligcomfort. Ook hoef je niet bang te zijn dat een bepaalde lattenbodem niet aansluit op je overige accessoires: dankzij het ambachtelijke handwerk sluiten alle Swissflex-onderdelen immers naadloos op elkaar aan. De kans op een miskoop is dus vrijwel uitgesloten. De belangrijkste voordelen die Swissflex’ lattenbodems te bieden hebben, vind je in elke optie terug. Voor tweepersoonsbedden geldt bijvoorbeeld dat deze standaard geen middenbalk hebben, die gewoonlijk door het matras heen voelbaar is. Ook is elke beschikbare lattenbodem optioneel uit te rusten met een elektronische versteller, of verkrijgbaar als zwevende constructie.

Ook het slaapgedrag of je favoriete ligging in bed is voor de lattenbodem niet zo belangrijk. Het grote voordeel van de Bridge-technologie is juist dat het bed zich hiermee aan elke beweging aanpast. Wat de beste lattenbodem is voor jou, hangt dan ook vooral af van de matraskeuze:
Met een Versa 24 of Versa Excellence matras kom je automatisch uit op de bijbehorende uni 20 lattenbodem. Dit is de ‘legendarische lattenbodem’ waar Swissflex haar succes oorspronkelijk aan te danken heeft. Deze is volledig afgestemd om het ligcomfort van deze hoogwaardige matrassen te optimaliseren.

Nog steeds is deze uni 20 razend populair, maar inmiddels is deze opgevolgd door de Bridge-lijn. Deze nieuwe innovatie is afgestemd op de GELTEX-matrassen, en verkrijgbaar in verschillende varianten. De Bridge is het instapmodel, maar wie graag meer comfort wil en meer mogelijkheid om de lattenbodem persoonlijk af te stemmen, kan kiezen voor de Bridge 14 of Bridge 22. De precieze verschillen heeft Swissflex overzichtelijk uiteengezet in dit schema.

swissflex4

Maar wat is er dan zo vernieuwend aan de Bridge-technologie? Het komt erop neer dat de afzonderlijke lattenbodems in de lengte aan elkaar verbonden zijn, met een keten van veermodules die heel precies reageren op druk en beweging. De latten werken dus met elkaar samen, door flexibel mee te bewegen met het lichaam en het gewicht over de lengte te verdelen. Het effect is dat het matras, en dus degene die erop ligt, lijkt te zweven. Bovendien bieden alle Bridge-modellen veel verschillende mogelijkheden om ze (elektrisch of handmatig) te verstellen. Ze zijn uit te rusten met één motor, zodat je alleen het hoofdeind kunt verstellen, maar ook met twee, drie of zelfs vier motoren, zodat het gehele bed op meerdere punten te verstellen is. Deze motoren zijn heel ingenieus in de lattenbodem verwerkt, zodat ze nauwelijks ruimte innemen en dus niet in de weg zitten.

SWISSFLEX-ASSORTIMENT: MATRASSEN

HOE KIES JE DE MATRAS DIE HET BESTE BIJ JOU PAST?

Voor een comfortabele ligging en optimale slaapkwaliteit, is de keuze van het matras veruit de belangrijkste. Samen met de bijpassende lattenbodem bepaalt deze keuze immers de drukverdeling en ondersteuning, evenals de temperatuur, die allen perfect moeten aansluiten op jouw lichaam en de gewenste beleving in bed. Hierbij is ten eerste de lighouding belangrijk: wie het liefst op zijn rug slaapt, heeft soms een ander matras nodig dan de zij- of buikslaper. Ten tweede is de voorkeur voor een hard of zacht matras bepalend.

Er is een brede keuze aan verschillende topfabrikanten, die elk een assortiment hebben van hoogwaardige matrassen. Carpe Diem, Tempur en Mline zijn enkele bekende merken, maar ook de matrassen van Swissflex kunnen zich meten met deze A-merken. Vooral de natuurlatex- en GELTEX-matrassen zijn populair, omdat zij net als Tempur uitblinken op het gebied van drukverdeling, drukverlaging en verkoeling.

De keuze tussen deze merken hangt vooral af van de persoonlijke beleving die je bij een bepaald type matras hebt. Twee punten zijn echter belangrijk bij de overweging voor een Swissflex-matras. Ten eerste zijn deze matrassen zeer nauwkeurig afgesteld op de bijbehorende Swissflex-lattenbodems. Wie kiest voor deze lattenbodems, doet er daarom goed aan ook voor een matras van Swissflex te kiezen. Ten tweede blinken de matrassen van Swissflex uit doordat zij zich aanpassen naar elke lichaamshouding en slaapgedrag.

KEN DE VERSCHILLEN TUSSEN DE BIJZONDERE GELTEX EN DE TOPKWALITEIT VAN NATUURLATEX

De GELTEX-matrassen bieden elk het hoogelastische en ondersteunende comfort van het door Swissflex gepatenteerde Geltex-materiaal. Ze verschillen onderling vooral in de dikte van de GELTEX-laag. Voor deze matrassen geldt een simpele regel: hoe dikker de GELTEX-laag, hoe meer steun en comfort je op het matras beleeft.

Bovenstaande matrassen zijn vooral aantrekkelijk omdat ze zeer verkoelend werken en zich heel precies aan het lichaam aanpassen, waardoor het materiaal gelijktijdig zowel ondersteunt als ontlast. Bovendien is het materiaal hygiënisch door de antibacteriële werking en zeer slijtvast. Geltex voelt in de regel vaster aan dan natuurlatex, wat door vele slapers als aangenaam wordt ervaren. Wie echter de nodige investering over heeft voor zijn slaapcomfort, kan ook de natuurlatex-matrassen van Swissflex overwegen. Deze zijn gemaakt van verschillende lagen die (volgens de Zwitserse norm) bestaan uit minstens 85% natuurlatex, dat nóg beter de druk verdeelt. Ook natuurlatex biedt optimale duurzaamheid en hygiëne, vanwege de resistentie tegen bacteriën, microben en schimmels. Denk echter goed na voordat je aan de verleiding toegeeft om een Versa Excellence met de bijbehorende uni 20 lattenbodem aan te schaffen. Wanneer je daar enkele jaren op geslapen hebt, zal het heel moeilijk zijn om ooit nog met minder comfort genoegen te nemen.

OPTIMALISEER HET COMFORT VAN JE MATRAS MET EEN PASSENDE MATRASHOES

Om te zorgen dat je nieuwe matras prettig aanvoelt, is het ook belangrijk dat je lichaam contact maakt met een warme en zachte matrashoes. De GELTEX-matrassen worden standaard geleverd met de huidvriendelijke Jersey-hoes, die bovendien gemakkelijk afneembaar en wasbaar zijn. Voor een extra warm en behaaglijk gevoel, is de optionele merino natural hoes het overwegen waard. De zuivere merino wol is vooral aanbevolen als je liever kiest voor natuurlijke materialen. Wol heeft bovendien een zeer hoog vochtopnemend vermogen en kan aangenaam zijn als je het snel koud hebt in bed.

De luxere Versa 24 en Versa Excellence zijn standaard verrijkt met deze merino wol, maar bieden daarnaast een uitgebreide reeks speciale opties. Als je gevoelig bent voor huisstof en hoge hygiënische eisen stelt, biedt de antibacteriële care & clean hoes ongetwijfeld uitkomst. Ook zijn er hoezen die speciaal zijn ontworpen voor een optimale warmte- en vochtregulering, of om juist extra verkoeling te bieden in de warme zomermaanden. Of deze het overwegen waard zijn, hangt vooral af van het klimaat in de slaapkamer en de temperatuur die je zelf in bed het fijnste vindt.

swissflex5

SWISSFLEX-ASSORTIMENT: TOPPERS EN KUSSENS

KIES HET KUSSEN DAT PAST BIJ JOU EN JE MATRAS

Wanneer je eenmaal de ideale lattenbodem en het bijbehorende matras hebt gekozen, maak je de gewenste slaapbeleving compleet met het perfecte bijpassende kussen. Zonder goede ondersteuning van de nekwervels en ontspannen schouders, krijgt je lichaam niet de verdiende rust. De kwaliteit van je kussen is dan ook voelbaar bij het wakker worden. Maar wat is dan het beste kussen? Dat hangt vooral af van de gevoelige plekken in je halswervels en de houding waarin je slaapt. De ergonomisch gevormde kussen bieden doorgaans het meeste comfort, maar de precieze keuze is vooral een kwestie van zelf uitproberen en aanvoelen. Probeer het kussen altijd samen met het matras, want de precieze houding van je nek en schouders hangen af van de vering en drukverdeling van je matras. Een zachter matras vraagt bijvoorbeeld om een lager kussen, omdat de schouders dieper inzakken.

Probeer een kussen altijd uit in de houding waarin je slaapt. De zijslaper wil immers ondersteuning van de uitstekende lichaamsdelen, oftewel een hoger kussen dat gelijk is aan de breedte van de schouder. De rugslaper wil juist een dunner kussen, dat de nek meer naar achter buigt en zo de spanning op de onderrug verlicht. Overigens is de belasting voor de nek en buik het grootst als je op de buik slaapt. Zonder hoofdkussen slapen is dan het beste, maar het zou eigenlijk nog beter zijn om langzaam een andere slaaphouding aan te nemen.

In totaal bestaat de keuze uit meer dan 65 verschillende hoofdkussens. Omdat de keuze nogal ruim is en het zeer belangrijk is dat het kussen goed combineert met zowel het matras als de slaper, is het mogelijk om een kussen binnen een week na de aanschaf kan ruilen. Deze dient dan wel in de originele verpakking teruggebracht te worden. In onze blogpost over hoofdkussens lees je meer over de verschillende kussens en hoe je tot de juiste keuze kunt komen.

HEEFT SWISSFLEX ALS LATTENBODEMSPECIALIST OOK EEN GOED AANBOD AAN HOOFDKUSSENS?

Swissflex heeft een gevarieerde reeks aan ergonomisch gevormde kussens in verschillende hoogten en materialen. Voor elke slaaphouding zou er daarom een passend Swissflex-kussen te vinden moeten zijn, eventueel met dezelfde ondersteunende GELTEX-vulling. Ook zijn er kussens die speciaal gemaakt zijn om vocht en/of warmte optimaal af te voeren. Deze kun je eventueel combineren met een GELTEX-hoes, om de voordelen van beide materialen te ervaren.
Dus nog even op een rij: de belangrijkste aspecten voor het kiezen van je ideale kussen:

 • Je slaappositie
 • De hardheid van je matras
 • De voorkeur voor ergonomisch gevormd of kneedbaar
 • Bijzondere wensen vanwege nek-,schouder-, of rugklachten
 • De mate van transpiratie
 • Eventuele allergieën voor huisstofmijt of materialen

swissflex6

MAAK JE SLAAPKAMER COMPLEET MET EEN HANDIG NACHTTAFELTJE EN RUSTGEVENDE SFEERELEMENTEN

Wanneer je eenmaal het ideale bed hebt gevonden, ben je nog maar één stap verwijderd van comfortabel slapen. De ideale slaapplaats hoort natuurlijk in een slaapkamer die al net zo’n rustgevende en veilige sfeer uitstraalt. Iedereen zal zijn eigen voorstelling hebben van de ideale slaapkamer, maar sommige elementen zijn toch moeilijk te missen. Zoals een handige nachttafel, die verwerkt is in het hoofdbord, bevestigd aan de zijkant van het bed, of geheel vrij staat in een afwijkende stijl van het beddesign. Ook met dimbare verlichting kun je heel exact de sfeer in de slaapkamer bepalen. Een LED-leeslamp dompelt je in een warme gloed in een verder donkere kamer. Bij de glazen of open bedconstructies biedt Swissflex bovendien de optie van vloerverlichting, die het bed laat zweven op een tapijt van zacht licht.

Ook muziek is voor sommigen onmisbaar in de slaapkamer. Als je graag langzaam in slaap glijdt op rustige klanken, of liever gewerkt wordt door een rockband dan door een piepende wekker, dan is een geïntegreerde soundboard in het hoofbord zeker het overwegen waard.

Met muziek, licht, stijlvolle tafeltjes en eventueel een fraaie coverplaid of handige sidebag, maak je van de slaapomgeving exact de plek waar je tot rust komt. De aanschaf van een nieuw bed kan natuurlijk ook zonder deze extraatjes. Wie tezamen met een nieuw bed echter gelijktijdig zijn slaapkamer opnieuw inricht, heeft het voordeel dat alles netjes op elkaar is af te stemmen qua stijl. Zo voelt je slaapkamer als een logisch geheel, waarin elk element van de zorgvuldig is gekozen ten dienste van je nachtrust.

ALGEMENE TIPS OM JEZELF GOED EN BETROUWBAAR TE INFORMEREN

ORIËNTEER JEZELF OP HET AANBOD VIA HET INTERNET

Hoewel het online aanschaffen van een bed niet direct wordt aanbevolen, is het internet wel de beste plek om een beeld te krijgen van het aanbod. Even testen hoe het bed aanvoelt en reageert op jouw lichaam is er online uiteraard niet bij, maar wel kun je alvast inschatten welke mogelijkheden jouw interesse verdienen. Daarna kun je veel efficiënter en meer doelgericht naar deze producten zoeken in de fysieke winkels. Ook heb je dan al enige basiskennis van de productinformatie, waarmee je de verkoopadviezen van de winkelmedewerker beter kunt beoordelen. Een goede plek om hiermee te beginnen, is uiteraard de website van Swissflex zelf. Hier vind je een uitgebreid overzicht van het assortiment, tezamen met de belangrijkste informatie over de afzonderlijke producten. Geheel objectief is deze informatie uiteraard niet.

WEES KRITISCH TEN OPZICHTE VAN DE GEVONDEN INFORMATIE

Aan online informatie is geen gebrek, maar de vraag is altijd van wie deze afkomstig is. Veel websites roepen dat hun adviezen en oordelen onafhankelijk zijn, maar in de praktijk zijn zij vaak gebonden aan een bepaalde fabrikant of leverancier. Raadpleeg daarom niet alleen de sites van fabrikanten en winkels, maar ook die van enkele onafhankelijke instanties zoals de Consumentenbond of Test-Aankoop. Ook op deze adviezen kun je helaas echter niet blind varen. In de praktijk zijn deze partijen lang niet altijd zo onafhankelijk als ze beweren en worden ze door leveranciers betaald om hun matrassen te laten testen. Ook worden er meer dan eens appels met peren vergeleken, waardoor hun adviezen deels met een korreltje zou genomen moeten worden.

Ook voor deze onafhankelijke producttests geldt echter dat elk bed een persoonlijke keuze is: wat de ene tester als een droombed ervaart, kan voor de ander een nachtmerrie zijn. Probeer daarom de oordelen over de persoonlijke beleving te scheiden van objectieve kritiek. Dat één kritische gebruiker nekpijn van een kussen krijgt, zegt dus minder over het feitelijke product dan klachten over een breekbare lattenbodem.

MAAK GEEN OVERHAASTE BESLISSINGEN MAAR NEEM DE TIJD OM TE TESTEN EN OVERWEGEN

Na de aanschaf van een bed, breng je al snel een kwart tot een derde van elke dag hierin door. En zeker bij een bed van topkwaliteit, zoals van Swissflex, geldt dat deze gewoonlijk minstens tien jaar lang in de slaapkamer zal staan. Daarom is het zeer belangrijk om verzekerd te zijn dat deze tot in de kleinste details voldoet aan al je wensen en behoeftes. Denk goed na over de aanschaf, probeer een matras of kussen altijd uit van tevoren en blijf andere opties overwegen nadat je een mogelijke winnaar hebt gevonden.

Let daarbij niet alleen op comfort, maar ook op andere praktische zaken zoals de instaphoogte en opbergruimte. Ook belangrijk: past het product qua stijl en kleur bij het overige interieur en de gewenste sfeer in uw slaapkamer? En voldoet de fabrikant aan je eisen voor duurzaamheid? Swissflex hecht bijvoorbeeld veel waarde aan een milieuvriendelijk productieproces, door zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken en strenge normen te hanteren voor cfk-vrije materialen.

swissflex7

DURF TE INVESTEREN IN JE SLAAPCOMFORT

Het bepalen van een realistisch en weloverwogen budget is een van de belangrijkste stappen bij het verkennen van het assortiment. Niet alleen voorkomt het dat je tijd verliest aan producten die uiteindelijk boven je begroting liggen. Ook kun je met een duidelijk besteedbaar bedrag beter inschatten welke kwaliteit haalbaar is. Dat voorkomt de valkuil van een budgetproduct dat een zeer aantrekkelijke prijs biedt, maar je uiteindelijk dwingt om jarenlang genoegen te nemen met minder kwaliteit dan je eigenlijk gewenst had.

BEZOEK ENKELE FYSIEKE WINKELS MAAR VOORAL NIET TE VEEL

Het aanbod van verschillende fabrikanten met elk hun specifieke producten is zo groot, dat je gemakkelijk kunt ‘verdwalen’ in al die eindeloze keuzes. Dat geldt al voor de zoektocht naar de ideale bedcombinatie, maar nog meer wanneer je gaat zoeken naar afzonderlijke kussens, matrassen, en accessoires – die ook nog mooi met elkaar moeten combineren. Wees daarom voorzichtig met de verleiding om té geïnformeerd te willen zijn: vaak kost dit onnodig veel tijd, leidt het tot keuzestress en meer dan eens wordt de aankoop hierdoor onnodig uitgesteld. Dit kun je voorkomen door een maximale periode te bepalen voor de oriëntatie, vooraf alleen de beste winkels te bezoeken en je daar enkel te beperken tot één of twee voorkeursproducten.

BEZUINIG NIET OP KWALITEIT

Wie vele jaren lang comfortabel wil slapen, ontkomt niet aan een wezenlijke investering in de kwaliteit van zijn nachtrust. Hoe verleidelijk een budget-oplossing op het moment van aanschaf ook mag lijken; vaak betekent dit dat er binnen vijf -oncomfortabele – jaren weer een nieuwe investering nodig is. Besef daarom dat de aankoopprijs in feite gedeeld moet worden door het aantal jaren en nachten dat het je nachtrust zal bepalen. Een investering van € 8.000,- in tien jaar comfortabel slapen, komt neer op € 2.19 per nacht.

Bovendien is de kwaliteit van nachtrust zeer bepalend voor zowel lichamelijk als mentaal en emotioneel welzijn. Wie ooit periodes van slapeloosheid heeft beleefd, weet dat de waarde van een goede nachtrust zich niet in termen van geld laat uitdrukken.

WEES KRITISCH TEN OPZICHTE VAN ADVIES VAN KENISSEN, VRIENDEN EN FAMILIE

Zoals we eerder al opmerkten: iedereen slaapt anders en geen enkel lichaam is hetzelfde. Die verschillen kunnen groot of klein zijn, maar uiteindelijk is er slechts één persoon die werkelijk kan beoordelen welke slaapomgeving voor jou de beste is. Hoewel de goed bedoelde adviezen van familie of vrienden je kunnen wijzen op mogelijk geschikte keuzes, is het daarom niet wijs om hier blind op te varen. Anders wordt het natuurlijk als deze raadgever elke nacht naast je kruipt, maar zelfs dan hoeven die adviezen (of eisen) niet te gelden beide kanten van het bed. Partners met verschillende wensen kunnen met afzonderlijke lattenbodems en duo-ritssluitingen immers alsnog zij aan zij in één Swissflex-bed.


swissflex8

SCHAF EEN BED PAS AAN ALS JE HET COMFORT ZELF ONDERVONDEN HEBT

Het moge inmiddels duidelijk zijn: er is geen enkele bedcombinatie voor ieder mens de beste is. Hoewel er uiteraard goede en slechte bedden zijn, is de beste keuze voor iedereen een persoonlijke afweging. Dat betekent dus ook dat het zeer is af te raden om een bed aan te schaffen waar je niet vooraf zelf enkele minuten op hebt gelegen. De informatie van een fabrikant of verkoper is uiteraard nuttig en goed slaapadvies van een expert kan zeer waardevol zijn, maar controleer altijd aan den lijve hoe een bed aanvoelt voor jouw lichaam. Houd daarbij ook rekening met de ‘gewenningsfactor’: wanneer je jarenlang een bepaald bed gewend bent, kost het altijd even tijd voordat de nieuwe vertrouwd aanvoelt en je opnieuw de juiste houding hebt gevonden.

HOUD REKENING MET DE GARANTIEVOORWAARDEN EN OMRUILMOGELIJKHEDEN

Juist omdat de keuze van een bed zo persoonlijk is, kost het vaak tijd om te wennen aan een nieuwe slaapbeleving. Daarom kan het voorkomen dat je pas na enkele weken, of zelfs maanden, erachter komt dat de aanschaf toch niet de juiste is. De betere merken en dealers bieden echter mogelijkheden om om ook na langere tijd alsnog op je keuze terug te komen.

Zelf biedt House of Sleep om die reden standaard een omruilgarantie. Mocht een aanschaf ondanks het uitgebreide advies toch niet de beloofde nachtrust bieden, dan kan deze binnen negentig dagen worden teruggenomen of omgeruild voor een betere keuze. Zo krijg je ruim de tijd om te wennen aan een nieuw bed en hoef je niet wakker te liggen over een verkeerde aanschaf.

Daarnaast biedt ook Swissflex zelf een leveranciersgarantie van tien jaar op alle matrassen en lattenbodems. Dit geldt echter alleen voor producten die worden aangeschaft bij een erkende dealer, zoals House of Sleep. In de eerste twee jaar worden alle beschadigingen die het gevolg zijn van materiaal- of fabricagefouten (wat overigens zelden voorkomt) volledig hersteld of vergoed. Vanaf het derde jaar wordt tachtig procent van de reparatie- of omruilkosten vergoed. Daarna wordt hier voor ieder jaar tien procent op de vergoeding in mindering gebracht. De totale garantieperiode ziet er dus als volgt uit:

Eerste twee jaar – volledige vergoeding
Derde jaar – 80% vergoeding
Vierde jaar – 70% vergoeding
Vijfde jaar – 60% vergoeding
Zesde jaar – 50% vergoeding
Zevende jaar – 40% vergoeding
Achtste jaar – 30% vergoeding
Negende jaar – 20% vergoeding
Tiende jaar – 10% vergoeding

Voor matrassen geldt deze garantie echter alleen wanneer deze in combinatie gebruikt worden met een Swissflex lattenbodem. Wanneer een Swissflex matras met een lattenbodem van andere merken wordt gebruikt, maak je dus geen aanspraak op deze garantie.

Voor andere producten van Swissflex, zoals kussens, bedbodems en -accessoires en elektrische onderdelen van verstelbare bedden, geldt alleen de twee jaar volledige garantie.
Meer details over de precieze garantievoorwaarden vind je op de website van Swissflex.


 
 

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak