EEN EFFECTIEVE KUUR OM TE ONTGIFTEN EN EEN NATUURLIJK SLAAPPATROON TE HERSTELLEN
Veel mensen lopen rond met darmproblemen zonder dat ze de symptomen herkennen. Ze hebben klachten die hun oorsprong in de darmen hebben, zonder dat er naar de darmen wordt gekeken. Darmklachten zijn inmiddels zo algemeen geaccepteerd dat ze niet direct in verband worden gebracht met allerlei gezondheidsklachten, en al helemaal niet met slaapklachten.
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu [01.] waren er in 2017 naar schatting 3,7 miljoen Nederlanders bekend bij de huisarts met een maag- lever- of darmaandoening. We kunnen dus gerust stellen dat meer dan 20 procent van de bevolking lijdt aan een chronische vorm van maag- en darmklachten zoals oprispend maagzuur, diarree, constipatie, winderigheid, opgeblazen gevoel of bijvoorbeeld buikpijn. De meeste onder ons rapporteren deze klachten niet aan hun huisarts omdat ze deze ‘kwaaltjes’ als normaal beschouwen. Maar ze zijn niet ‘normaal’. Het is een signaal dat je spijsvertering niet goed functioneert. Maar het is helemaal niet nodig om met deze problemen te leven. Door een paar simpele aanpassingen in je leefstijl en door meer aandacht te besteden aan je bioritme (slaap-waakritme) kan je deze problemen meestal volledig oplossen.
Als je weet dat de belangrijkste hormonen om goed te slapen in de darmen worden aangemaakt: serotonine en melatonine, dan wordt meteen duidelijk hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan je darmgezondheid. De juiste bacteriën in de darmen transformeren namelijk jouw voedsel in neurotransmitters die onze hersenen nodig hebben om goed te functioneren zoals dopamine, gamma aminoboterzuur (GABA), histamine en bijvoorbeeld acetylcholine. GABA is bijvoorbeeld essentieel voor een goede en rustgevende slaap. Melatonine zorgt ervoor dat je goed kunt in- én doorslapen. Melatonine komt overigens vierhonderd keer meer voor in onze darmen dan in de pijnappelklier in onze hersenen. En serotonine is weer het voorbereidend hormoon voor de aanmaak van melatonine en heeft een grote invloed op hoe jij je voelt.
Daarom reinigt de SlaapDetox het volledige darmkanaal. De dood huist in de darm en ziekte zetelt in de buik, zijn eeuwenoude volkswijsheden. Maar het tegenovergestelde is ook waar: onze vitaliteit en ons immuunsysteem zitten ook in de darmen.

Een goede werking van de darmen met een gezonde darmwand en actieve darmslijmhuid (glycocalyx) zijn daarbij essentieel. Dit ondersteund een goed slaap-waakritme en een goede werking van de hersenen.
Bij veel andere darm kuren zoals de hydro colon therapie (klysma therapie) of soortgelijke reinigingsmethoden worden enkel delen van de dikke darm bereikt. De SlaapDetox werkt daarentegen direct in op de schadelijke biofilm en worden zowel de dikke als de dunne darm gereinigd. Bij een volwassen persoon heeft onze volledige darm een lengte van maar liefst 6 tot 8 meter! Andere darmreinigingskuren werken vaak met slijmoplossende of schurende ingrediënten en beschadigen hiermee de darmslijmhuid die als deze niet is uitgedroogd ervoor zorgt dat de goede darmbacteriën beschermd blijven.

SCHADELIJKE SLIJMLAAG (BIOFILM)
De meeste onder ons weten wel iets van darmgezondheid en hoe belangrijk de darmen zijn voor bijvoorbeeld een sterk immuunsysteem. Maar waar veel artsen, diëtisten, homeopaten of therapeuten nog weinig van afweten is het begrip biofilm. Het lijkt een onschuldig woord omdat het woord ‘bio’ erin voorkomt, maar het is verre van onschuldig. Biofilms ontwikkelen zich op natuurlijke wijze, maar ze zijn voor het menselijk lichaam niet gezond.
De ontwikkeling van een biofilm is net zo schadelijk als de ontwikkeling van bijvoorbeeld schimmels zoals Candida albicans of zwarte schimmel (Aspergillus niger) en kunnen zelfs levensbedreigend zijn voor de gezondheid. De meest bekende vorm van een biofilm is overigens tandplak.
Micro-organismen camoufleren en beschermen zich tegen aanvallen van goede bacteriën door het vormen van deze biofilm. Denk hierbij aan aanvallen van het menselijk immuunsysteem en medicijnen zoals antibiotica en natuurlijke geneesmiddelen. De slijmlaag van de biofilm is zeer hardnekkig en geeft bacteriën, schimmels, parasieten, algen en protozoa onderdak en verzekeren daarmee het overleven van deze microben. Vanuit hun verstopplaats (biofilm) zijn deze microben in staat om hun ziekmakende werking te laten gelden en zorgen ze bijvoorbeeld voor ontstekingen, allergieën en intoleranties.
De biofilm is dus voor velen nog een grote onbekende, alhoewel bij sommige medische disciplines zoals bij de wondzorg of tandheelkunde hier wel aandacht voor is. Als een veneus ulcus of een andere gecompliceerde wond niet geneest, dan is de oorzaak altijd de aanwezigheid van een schadelijke biofilm. En bij tandplak kunnen we ons afvragen of dit natuurlijk is? Is het bevorderlijk voor onze gezondheid? En blijven onze tanden langer gezond als we de aanwezige tandplak niet regelmatig door de tandarts laten verwijderen? De antwoorden op deze vragen zijn natuurlijk voor de hand liggend. Onze tanden blijven langer gezond door bijvoorbeeld eenmaal per jaar de tandplak te laten verwijderen.
Het fenomeen van tandplak is een op een van toepassing op onze darmen, daar bevindt zich ook een schadelijke biofilm die een herstel- of genezingsproces sterk kan frustreren net zoals bij een open wond. Dus de aanwezigheid van een schadelijke biofilm in de darmen is net zo zeker als Amen in de kerk. Een biofilm is ook vaak de oorzaak van chronische blaasontsteking bij vrouwen. Antibiotica of andere geneesmiddelen zoals tincturen werken vaak niet meer totdat deze schadelijke biofilm is verwijderd.
Nog niet overtuigd? Neem dan eens een kijkje bij de voedingsindustrie. Hier spreken ze zelfs over het gevaar van de biofilm. Nog even een klein stukje theorie: wanneer een groep van micro-organismen samenkoekt op een oppervlak, dan is er sprake van een biofilm. De micro-organismen zijn daarbij gewoonlijk ingebed in een zogenaamde matrix van polymeren (suikers, eiwitten of uronzuren) die ze zelf produceren. Dit noemen ze extracellular polymeric substance of EPS, waardoor ze erg kleverig zijn en moeilijk te verwijderen van oppervlakken.
In een productieomgeving [02.] van levensmiddelen is de aanwezigheid van biofilms funest en het verhoogt de kans op microbiële contaminatie van de levensmiddelen. Dit wil zeggen dat de houdbaarheid, maar ook de smaak en context van de levensmiddelen veranderd. Niet wenselijk voor producenten die bijvoorbeeld chocola of spaghettisaus maken. Maar doordat ze zo hardnekkig zijn, en ook niet altijd visueel waarneembaar, kan een biofilm ook voor een contaminatie zorgen na reiniging van een schijnbaar schoon oppervlak.Ook valt op de website van bijvoorbeeld Flanders’ Food [03.] te lezen: ‘Helaas blijven de biofilms nooit lang weg. Bij een her-opkweek van 24 uur werd voor alle geteste reinigings- en desinfectieproducten een significante stijging in kiemgetal waargenomen. Een herhaalde reiniging en desinfectie is dus zeer belangrijk.’ Dit geeft ook aan waarom het belangrijk is om regelmatig naar de tandarts te gaan om tandplak te laten verwijderen. Evenals het regelmatig verwijderen van de biofilm uit de darmen.
In 2006 werd overigens wetenschappelijk bewezen wat het effect is van biofilms op onze gezondheid. In een studie [04. 05.] bij 26 kinderen die chronische oorontsteking hadden, werden bij de analyse van de effusie (lichaamsvloeistof) van deze kinderen op onverklaarbare wijze geen ziekteverwekkers ontdekt. Vervolgens werd de effusie met een speciale microscoop onderzocht (CLSM – confocal laser scanning microscope), waarbij duidelijk wel ziekteverwekkers werden aangetoond. Deze ziekteverwekkers hebben dus de eigenschap zich zo goed in de biofilm te verstoppen, dat ze met de normale onderzoeksmethodes niet vastgesteld kunnen worden. Met dit onderzoek is bewezen dat ziekteverwekkers de biofilm gebruiken om zich te verstoppen en zich gelijktijdig te beschermen waardoor ze niet door het immuunsysteem of medicatie vernietigd kunnen worden!
Bovendien is er een duidelijke wisselwerking tussen de darmen en ons circadiaan ritme. Bij slaapklachten of gebrekkige slaap verslechterd de kwaliteit van de darmflora en dit verstoord vervolgens de werking van het circadiaan ritme: de masterklok in onze hersenen die onder andere het waak-slaapritme regelt. Hierdoor slapen we slechter en beïnvloed het gelijktijdig in negatieve zin weer de darmflora. Een onwenselijke situatie.
- Dat een beperkt slaaptekort al in no time de samenstelling van onze darmflora (microbioom) veranderd, werd aangetoond in een studie [06.] uit 2016 bij jonge mannen. Er werd een significante daling waargenomen van de goede darmbacteriën na twee nachten van te weinig slaap.
- Onze darmen spelen dus een sterke rol bij ons circadiaan ritme. Iedereen heeft een biologische klok van circa 24 uur die bepaalt wanneer we slapen en wanneer we wakker zijn. In een recent onderzoek [07.] werd aangetoond dat onze darmbacteriën een grote rol spelen bij de regulering (werking) van onze biologische klok en daarmee een directe uitwerking hebben op onze slaap. Ons microbioom heeft een specifiek dag-nacht ritme en beïnvloedt hiermee het circadiaan ritme van alle andere organen.
- Uit onderzoek [08.] bij ratten is gebleken dat prebiotica een goed nacht slaap ondersteund. De ratten kregen prebiotica toegediend nadat ze waren blootgesteld aan stress. Prebiotica zijn vezels die de darmbacteriën voeden. De prebiotica hielp de ratten om na stress weer een normaal slaappatroon te herstellen en bovendien hadden ze meer remslaap, wat vooral belangrijk is voor cognitief herstel.
- We weten allemaal dat stress een grote invloed heeft op onze slaapkwaliteit. Maar we leren ook steeds meer over de sterke relatie tussen stress en onze darmbacteriën. En dit werkt wederom twee kanten op: stress heeft een negatieve invloed op onze darmflora en een ongezonde darmflora verergert onze stressreactie. Een recent onderzoek [09.] toont aan dat goede darmbacteriën helpen om de negatieve effecten van stress op slaap te verminderen. In dit geval ging het over het toedienen van probiotica op dagelijkse basis via een drankje aan een groep studenten die aan het blokken waren voor hun examens. De ene groep kreeg acht weken voor het examen en drie weken na het examen een placebo te drinken. De andere groep kreeg L. casei Shirota te drinken. Deze bacterie zit ook in bijvoorbeeld yogurt en gefermenteerd voedsel. Beide groepen studenten hadden kort voor de examens te maken met een verhoogt stessniveau. Bij de placebogroep veranderde ook de slaap. Het duurde langer voordat ze in slaap vielen en verbleven minder lang in hun diep slaap, waarbij bovendien hun angstniveau toenam als de examens dichterbij kwamen. De probiotica groep had minder last om in te slapen tijdens de voorbereidingen van hun examen, ze behielden hun diepe slaap (deze was zelfs verbeterd) en werden ‘s morgens meer uitgerust en fris wakker.
LICHAAMSVREEMDE MOLECULEN
De darmen zijn dus zeer bepalend voor het immuunsysteem en de hormoonproductie. En daarmee dus ook een belangrijk startpunt als iemand beter wilt gaan slapen. De eerste stap om onze darmen gezond te maken en te houden is de juiste voeding. Een tweede, minstens zo belangrijke stap is het regelmatig reinigen van het lichaam om het te ontdoen van allerlei gifstoffen. Denk bij gifstoffen niet alleen aan wat we letterlijk binnen krijgen, maar ook aan het gebruik van deodorant, parfum, aftershave en shampoo.
Dagelijks worden we blootgesteld aan circa 500 lichaamsvreemde moleculen [10.]. Deze moleculen komen allemaal in contact met de huid en worden zo of via de ademhaling opgenomen in het lichaam. Als we snel resultaat willen behalen met onze slaap én onze gezondheid, dan zitten we in 80 procent van de gevallen goed als we starten met onze darmgezondheid. Het zou een standaard procedure moeten zijn bij artsen om hun cliënten als eerste te helpen met hun darmgezondheid.
SLAAPDETOX
Helaas verdwijnt de biofilm in de darmen niet vanzelf. Dus net als bij tandplak is het belangrijk deze regelmatig te verwijderen. De vraag die we kunnen stellen is natuurlijk of een biofilm altijd schadelijk is? Dit hangt er natuurlijk vanaf welke bacteriën en schimmels zich in biofilm hebben genesteld en in welke mate. Maar omdat dit via de klassieke onderzoeksmethoden zo moeilijk te bepalen is, kunnen we beter het zekere voor het onzekere nemen en een SlaapDetox kuur aanbevelen. Sommige bacteriën zijn namelijk erg agressief, zoals de Clostridium bacteriën en bijvoorbeeld de Pseudomonas aeruginosa. De ene biofilm is de andere dus niet. Maar ook de Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes kunnen schade aanrichten en infecties en ontstekingen veroorzaken en bevorderen.
Er zijn veel darmreinigingsproducten op de markt die meestal veel beloven, maar helaas niet het gewenste effect opleveren. Zo zijn er veel kuren die slijmoplossend (enzymatisch) werken en daarmee ook de gezonde slijmhuid oplossen. Dit zorgt onder andere voor irritatie van de darmwand en zorgt er ook voor dat de epitheelcellen (dekweefsel van de darmen) bloot komen te liggen wat onwenselijk is. Dan zijn er ook nog biofilm verwijderaars die een schurende werking hebben (fibers). Hierbij worden bijvoorbeeld Psyllium vezels gebruikt. Dit is ook onwenselijk omdat hierbij de biofilm kan openbreken en zich verspreid in de darmen en daarmee ook in de bloedbaan kan komen. Dus ook deze methode is niet aan te bevelen.
De slaapdetox heeft geen slijmoplossende ingrediënten
De SlaapDetox is een speciaal preparaat dat geen enkele slijmoplossende ingrediënten heeft. Het werkt vooral bevochtigend wat ervoor zorgt dat de darmwand weer opleeft.Dit is belangrijk omdat de biofilm ervoor gezorgd heeft, dat de gezonde slijmhuid (glycocalyx) in de darmen is uitgedroogd. Maar dat is niet het enige positieve effect, want door de speciale samenstelling zijn er nog meer voordelen verbonden aan dit preparaat.
Door de hoogwaardige ingrediënten is het redelijk eenvoudig om de schadelijke biofilm te verwijderen. De unieke werking is gebaseerd op een mengsel van de bast van de palmolie boom samen met fijngemalen Okra vrucht. De vezels van de palmolie boom zijn in staat om binnen te dringen in de harde structuur van de biofilm in de darmen, zonder deze open te breken.
“De biofilm wordt verwijderd zonder de gezonde darmslijmhuid te beschadigen”
Daarbij wordt de gezonde slijmhuid in de darmen niet beschadigd. Bij het binnendringen van de vezels van de palmolie boom komt ook de fijngemalen Okra vrucht in de biofilm terecht. Okra is overigens een vrucht (maar wordt gek genoeg gezien als een groente) die lijkt op een kleine courgette die vol zit met waardevolle slijmstoffen. De fijngemalen Okra vrucht heeft de eigenschap om tot honderdmaal zijn eigen gewicht in water op te nemen. Hiermee zwelt de biofilm op en wordt deze met vocht gevuld. Door dit opzwellen komt de biofilm los die voorheen nog aan de darmwand vast zat. De biofilm wordt vervolgens door de normale peristaltiek (knijpende beweging) afgevoerd uit de darmen. Dit gebeurt tijdens de normale stoelgang. Het verwijderen van de biofilm is dus op deze manier zeer eenvoudig en weinig spectaculair. Veel mensen zien het verwijderen van de biofilm als een normale stoelgang. In Azië is deze werkwijze al veel langer bekend en de meeste producten op dit gebied komen dan ook hier vandaan.
WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE SLAAPDETOX KUUR
De productie van de SlaapDetox is uniek en gegarandeerd effectief om de schadelijke biofilm uit de darmen te verwijderen. De bast van de palmolie boom heeft de eigenschap om diep in de kern van de biofilm (aanslag) door te dringen. Dit is belangrijk omdat deze aanslag zich sterk aan de darmslijmhuid hecht en helaas op een andere manier niet goed verwijderd kan worden. Andere darmreinigingen met bijvoorbeeld schurende middelen ‘reinigen’ enkel de oppervlakte van de biofilm en werken daardoor veel minder goed.
Ook bij mensen die al jarenlang hun darmen regelmatig reinigen met bijvoorbeeld Psyllium (vlozaad), Zeolith of speciale kruiden komen er bij de SlaapDetox altijd nog grote hoeveelheden biofilm tevoorschijn. Dit omdat de vezels van de palmolie boom diep doordringen in de structuur van de biofilm en hiermee de mogelijkheid ontstaat om deze van binnenuit te bevochtigen. Hierdoor kan de biofilm met al zijn giftige substanties losgeweekt worden, waarna ze op een natuurlijke wijze naar buiten komt, zonder pijn of krampen.
Een van de andere ingrediënten van de SlaapDetox kuur is het Okra mengsel, dat ervoor zorgt dat de darmslijmhuid weer goed bevochtigd wordt. Dit is belangrijk omdat de darmslijmhuid vaak door jarenlange ophoping van aanslag in de darm uitgedroogd en ontstoken is.
VERVANGENDE MAALTIJDEN
Gedurende de SlaapDetox kuur worden de gewone maaltijden vervangen. Dit is belangrijk om de darmen tijdens de kuur tot rust te brengen. Enkel op deze manier is het mogelijk om goed te ontgiften. Als de darmen ook nog de normale maaltijden zoals ontbijt, lunch of avondeten zouden moeten verwerken, dan is een goede ontgifting niet mogelijk. De SlaapDetox bevat alle essentiële ingrediënten zodat er tijdens de kuur geen tekorten of ondervoeding optreedt.
Voetnoten:
[01.] Overzicht maag-, darm en leveraandoeningen
[02.] Flanders’ FOOD – Realco – Z Food Aflevering 7
[03.] Biofilms: Beter voorkomen dan genezen
[04.] Bulky biofilms found in kids’ ears
[05.] Dr. Garth Ehrlich – Twenty Years of Biofilm Research
[06.] Gut microbiota and glucometabolic alterations in response to recurrent partial sleep deprivation in normal-weight young individuals
[07.] Microbiota Diurnal Rhythmicity Programs Host Transcriptome Oscillations
[08.] Dietary Prebiotics and Bioactive Milk Fractions Improve NREM Sleep, Enhance REM Sleep Rebound and Attenuate the Stress-Induced Decrease in Diurnal Temperature and Gut Microbial Alpha Diversity
[09.] Beneficial effects of Lactobacillus casei strain Shirota on academic stress-induced sleep disturbance in healthy adults: a double-blind, randomised, placebo-controlled trial
[10.] We come into contact with more than 500 chemicals and toxic substances every day