Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen hygiëne en slapen

Met hypnose zijn je slaapproblemen verleden tijd

 

Wie denkt dat slaapproblemen vooral bestaan uit niet in slaap kunnen vallen, komt bedrogen uit. Er bestaan namelijk allerlei soorten slaapproblemen. Inderdaad wordt niet in slaap kunnen vallen beschouwd als een probleem. Maar daarnaast zijn er ook problemen met dromen of nachtmerries, en problemen met doorslapen. En wat dacht je van slaapproblemen als bedplassen, ‘eten’ gedurende je slaap, slaapwandelen, knarsetanden en het krijgen van een verward gevoel tijdens het wakker worden? Allemaal slaapproblemen.

Meditatie kan nuttig zijn om beter te slapen, dat is bekend. Maar laten we nog een stapje dieper gaan door in te zoomen op wat hypnose kan doen tegen slaapproblemen.

In deze blogpost bespreekt Edwin wat het effect is van hypnotherapie op slaapproblemen. Maar voordat hij verder gaat, wil ik Edwin eerst even voorstellen. Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en hypnosetrainer. Daarnaast is hij schrijver van het boek ‘Hoe leef je het langst zonder angst.’ Edwin kreeg landelijke bekendheid toen hij live voor Radio Veronica een vrouw van haar fobie afhielp. Waar ik zeer blij mee ben is dat Edwin  af en toe een gastblog zal  verzorgen voor Sleepwise, waarvan dit de eerste is.

PROBLEMEN MET INSLAPEN

Mensen met chronische insomnia liggen vaak lang wakker, ze maken zich zorgen of ze zijn juist allerlei plannen aan het uitdenken. Als er dan ook nog een externe stoorzender optreedt, zoals een vogel die niet ophoudt met fluiten of een lampje dat knippert, kunnen ze daar heftig op reageren. Wetenschappers noemen dit fenomeen ‘hyperarausal’. Een symptoom van hyperausal is slapeloosheid. Wie voor traumatisch stressvolle situaties heeft gestaan kan hyperarausal ontwikkelen, maar het kan ook optreden als je er genetische aanleg voor hebt.

Hierdoor vind je het lastiger om te ontspannen en de slaap te vatten. Het wordt helemaal ingewikkeld als je een poos niet hebt geslapen na een stressvol moment. Dan ga je ervan uit dat je niet in slaap zal vallen, waardoor je nervositeit ontwikkeld. En van een nerveus gevoel kun je uiteraard niet slapen. Een gekke vicieuze cirkel.

Wie moeite heeft met in slaap vallen heeft waarschijnlijk te kampen met overactiviteit van de hersenen. Of er zijn gewoontes ontstaan in zijn of haar leven die niet verenigbaar zijn met slaap. Tel daarbij op de onbewuste angsten, die als gevolg hebben dat je niet goed kunt inslapen of dat je ’s nachts wakker wordt. Vind je dit herkenbaar? Dan kan hypnotherapie je weer in de goede richting helpen.
 
Om die reden is het van belang om niet alleen te kijken naar slapeloosheid, maar ook de onderliggende oorzaken in beschouwing te nemen. Pas dan heeft het echt effect op het slaapritme. Acute en chronische insomniapatiënten reageren doorgaans uitstekend op instructies voor een goede slaaphygiëne en hypnotherapie. Van de mensen met slapeloosheid die hypnotherapie krijgen blijkt de helft 16 maanden later nog steeds een verbeterd slaappatroon te hebben, zo blijkt uit onderzoek. Met slechts twee hypnosesessies!
Ook is zelf-hypnose een uitstekende methode om in slaap te vallen.

PROBLEMEN MET DOORSLAPEN

Ik heb een vriend met slaapproblemen, die zich sinds een paar weken groen en geel ergert aan het geluid van een specht die ’s ochtends om 6 uur voor zichzelf een nestje probeert te maken in een boom in de buurt. Zijn partner draait zich dan nog eens om, want die hoort de specht niet eens. Mijn vriend kan niet doorslapen, omdat externe geluiden hem dat nagenoeg onmogelijk maken.

Als je lijdt aan hyperarausal ontwikkel je een excessieve reactie op dingen die je een gestrest gevoel geven, zo luidt een theorie. Het kloppen van een specht kan lijken alsof er iemand op de deur klopt. Vanzelfsprekend is je natuurlijke reactie om de deur open te doen, net zoals je reactie op een rinkelende telefoon is om hem op te nemen. Dit valt te beschouwen als een kort stressmoment, waardoor je een stuk alerter reageert dan mensen die niet lijden aan hyperarausal.


[sleeptest_button]
Dan is hypnotherapie tegen slapeloosheid en hypnotherapie tegen stress een oplossing om weer door te kunnen slapen.
Wie problemen heeft met in slaap vallen of als je niet door kunt slapen, kan gebruik maken van visualisaties. Er bestaan drie verschillende soorten visualisaties waarmee, volgens onderzoek, patiënten een slaagkans van 85 procent hebben. Dat betekent 9 op de 10 mensen! De visualisaties staan altijd onder begeleiding van een hypnotherapeut.
De gordijn-visualisatie. Bij de visualisatie van een zacht gordijn met een warm gevoel, mogen patiënten zich focussen op het gordijn. Vervolgens gaan ze door het gordijn heen naar de andere kant en kunnen ze nadenken over het gordijn.
De trap-visualisatie. Bij deze visualisatie sta je op  een veranda van een groot landhuis met 10 traptreden naar beneden. Bij elke traptrede die je aanraakt op je weg naar beneden, kun je jezelf steeds meer vrij laten. Beneden aan de trap wacht je een gevoel van overweldigende ontspanning en het genot van een grote tuin vol exotische kleuren, de geur van bloemen en het geluid van knisperende bladeren door een briesje.
De vakantie-visualisatie. Bij deze visualisatie ga je onder begeleiding naar een plek waar je jezelf heel prettig voelt. Dat hoeft natuurlijk niet per se een vakantie te zijn, maar het kan ook je favoriete kamer zijn.

NACHTMERRIES

Wie in het speciaal erg vatbaar zijn voor hypnotische suggesties, zijn kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud. In het speciaal vlak vóór ze in slaap vallen of wanneer ze zojuist uit hun slaap zijn ontwaakt. Heeft je kind vaak last van nachtmerries? Blijf dan even bij hem en geef een positieve hypnotische suggestie als je ziet dat hij bijna in slaap valt. Bij een positieve hypnotische suggestie kun je denken aan dat jij je kind altijd beschermt en veilig houdt.
Door zelf-hypnose en ontspanningstechnieken kunnen kinderen slapen weer aangenaam gaan vinden. Je kunt daarbij ook een dromenvanger ophangen boven het bed van je kind. De Indianen zeggen daarover dat ze nachtmerries tegenhouden, maar alleen prettige dromen door laten gaan. Wanneer je kind daarin gaat geloven, dan wordt de kans op nachtmerries een stuk kleiner.

Maar zouden volwassenen moeten doen? De therapeut kan een volwassene met nachtmerries in een soort droom laten verkeren met een therapeutisch doel. Zo weet de hypnotherapeut waar die persoon waarde aan hecht, welke problemen er zijn in zijn of haar leven en of er conflicten zijn. Dit kan de hypnotherapeut duidelijkheid geven waarom de nachtmerries ontstaan. Het onderliggende probleem kan vervolgens worden aangepakt.

Wat de hypnotherapeut nog meer kan doen, is het geven van een hypnotische suggestie dat als de nachtmerrie begint, hij dit keer een ander, positief einde gaat hebben. Denk aan dat je bijvoorbeeld de held van je droom wordt. Maar hij kan je natuurlijk ook laten ‘overstappen’ op een andere, prettigere droom. Bij het laten verdwijnen van nachtmerries hebben volwassenen dus ook baat bij zelf-hypnose.

PARASOMNIE EN HYPNOSE

Parasomnie, wat is dat? Dat is een logische vraag. Denk bij parasomnie aan het vertonen van afwijkend gedrag tijdens je nachtrust: slaapwandelen, bedplassen e.d. Hypnose kan een hele goede manier zijn om je zelfcontrole te verbeteren wanneer je parasomnieklachten ervaart. Het effect van hypnose op de klachten is nog niet onomstotelijk bewezen in grote onderzoeken, maar er zijn wel kleinere onderzoeken die ons interessante informatie geven.
Tijdens een onderzoek waaraan 27 mensen met parasomnie deelnamen, werd de deelnemers gevraagd om tijdens de hypnose te visualiseren hoe ze op een aangename plek een scherm bestudeerden waarop ze zagen hoe ze zelf op een ontspannen manier lagen te slapen. Dit natuurlijk in contrast met de realiteit.

Hierna werd hen een post-hypnotische suggestie aangereikt, die hun veiligheidsgevoel moest vergroten en onzekerheid moest wegnemen. Tevens werd hen de suggestie aangereikt dat ze ontspannen konden gaan slapen zonder teveel te bewegen. Ze moesten vervolgens deze suggesties aan zichzelf repeteren tijdens de zelf-hypnose in hun eigen bed. De therapie duurde in totaal twintig minuten.

De deelnemers kregen de inductie die hen had geholpen om in hypnose te komen mee naar huis, zodat ze die thuis konden gebruiken voor zelf-hypnose.

Liefst 74 procent van de deelnemers gaf aan veel beter te slapen dan vóór de hypnotherapie. De meerderheid van de deelnemers had 1 tot 6 sessies nodig om dit resultaat te bereiken.
 

ADVIEZEN VOOR SLAAPHYGIËNE

Het is gebleken dat hypnotherapie met tips voor slaaphygiëne het beste resultaat geeft tegen slaapproblemen. Daarom geef ik tevens een aantal adviezen voor een goede slaaphygiëne.


Geef jezelf de tijd om te ontspannen
Je hebt een drukke dag achter de rug, je komt thuis en je valt direct in slaap. Kan dat? Ja, maar voor de meeste mensen werkt het niet zo. Die hebben eerst tijd nodig om te ontspannen voordat ze in slaap vallen. Daarom: gun jezelf de tijd om te ontspannen alvorens je in slaap valt.

Sporten voor het slapengaan is geen goed idee
Je ziet nog helemaal vol energie als je net gesport hebt. Daarom zal je lichaam nog lang niet klaar zijn om de slap te vatten. Ik raad om die reden aan om ’s ochtends te sporten. Sport in ieder geval niet meer na 20.00 uur ’s avonds.

Werken doe je buiten je slaapkamer
Maak van je slaapkamer een plek om te ontspannen. Daarom: als je een bureau hebt in je slaapkamer waaraan je werkt, kun je dat het beste verplaatsen naar een andere locatie in je huis. Je slaapkamer is zo een veilige plek die je niet voortdurend herinnert aan de klussen die je morgen nog af moet maken.

Beperk het licht voor het slapengaan
Ik raad aan om ’s avonds het licht in je huis te dimmen, want zo geef je een teken aan je lichaam dat het tijd is om relaxed te worden en dat het niet lang meer duurt voor je naar bed gaat. Je lichaam stelt zich daar dan op in. Je slaapkamer blijft bij voorkeur helemaal donker. Overweeg daarom speciale verduisteringsgordijnen die je voor het raam kunt plaatsen.

Wil je meer ontdekken over de voordelen van hypnose. Ga dan even naar de website van het Hypnose Instituut Nederland en bekijk de evenementen en opleidingen.
 
Bio Edwin Selij
Deze blogpost is geschreven door Edwin Selij. Edwin is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en hypnosetrainer. Daarnaast is hij schrijver van het boek ‘Hoe leef je het langst zonder angst.’ Edwin kreeg landelijke bekendheid toen hij live voor Radio Veronica een vrouw van haar fobie afhielp.

Edwin worstelde zelf lange tijd met depressies, drank en cocaïnegebruik en ontdekte dat de oplossing voor zijn problemen niet lag in het zoeken naar de oorzaak hiervan, maar in het veranderen van zijn stemming. Die conclusie trok hij na een groot aantal succesvolle mensen, zoals Richard Bandler, Pieter Frijters, Tony Robbins en Ben Tichelaar, te hebben bestudeerd. Edwin wordt gezien als een expert op het gebied van angstvrij zijn en hij wordt met regelmaat gevraagd om zijn kennis te delen in de media. Ik ben enorm blij om Edwin als ‘gastblogger’ voor te mogen stellen. Dit zal de kwaliteit van de Sleepwise blog verder verhogen.

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak