Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedden goed slapen Matrassen

Hoe voorkom je de 6 meest gemaakte fouten bij aankoop van een matras of bed?

Is het bijna tijd voor een nieuw bed? Of een nieuwe matras? Dan wil je straks goed slapen op je nieuwe aanwinst. De beste garantie voor een goede nachtrust is een slaapcombinatie die is afgestemd op jouw slaaphouding en jouw lichaamsbouw. Hoe kies je de juiste matras? Of het juiste bed? Door deze fouten te vermijden en rekening te houden met mijn tips!

TIP 1: BESTEED VOLDOENDE AANDACHT AAN DE JUISTE HARDHEID VAN JE MATRAS IN COMBINATIE MET JE VOORKEURSHOUDING

Veel mensen denken dat je de hardheid van je matras kan ‘kiezen’ op basis van je persoonlijke voorkeur. Dat is slechts ten dele waar. Uiteraard speelt je voorkeur een rol, maar belangrijker bij de keuze van de juiste hardheid van je matras is je voorkeurslighouding. Heeft je matras niet de juiste hardheid? Dan ga je ’s nachts niet lekker doorslapen. Je leest hier waarom.

  • De rol van je lighouding:

Onafhankelijk van de houding waarin je slaapt, moet je matras in staat zijn om je lichaam overal een perfecte ondersteuning en ontspanning te bieden. Ben je bijvoorbeeld een zijslaper? Dan moet je heup in de juiste positie kunnen blijven en je schouder voldoende kunnen wegzakken in je matras. Je matras zal dus iets zachter moeten zijn dan bijvoorbeeld voor een buikslaper die juist niet mag wegzakken om een holle rug te voorkomen. Tijdens de nacht moet je ruggenwervel mooi ontspannen liggen en je tussenwervelschijven goed kunnen hydrateren. Dat is de beste garantie om rug- en nekklachten te vermijden.

  • De relatie tussen je matras en je lichaam:

De relatie tussen je matras en je lichaam moet je goed verzorgen. Je huid hangt namelijk – als je grootste orgaan – erg nauw samen met je bloedcirculatie en je zenuwbanen. Dat betekent dat je meer gaat woelen in bed naarmate je huid meer druk ervaart. Want dat prikkelt je zenuwbanen en het is nefast voor een goede doorbloeding. Sta je ’s morgens zonder aanwijsbare reden op met stramme spieren? Of word je al eens wakker met een slapende hand? Dan zorgt je matras voor te veel drukpunten op je huid en moet je voor een andere hardheid kiezen.

TIP 2: ZORG DAT JE BEDTEXTIEL DE WERKING EN HET LIGCOMFORT VAN JE MATRAS NIET NEGATIEF BEÏNVLOEDT

Alsof lakens een invloed hebben op de werking van mijn matras, hoor ik je denken… Toch is dat zo. Je bedtextiel speelt een belangrijker rol dan je zou denken in de werking van je matras. Op zich is dat begrijpelijk, vergelijk het met dat mooie, lekker veerkrachtige sierkussen van op je sofa. Stel dat je dat zo veel als mogelijk opvult met een heerlijk zacht materiaal. Het resultaat is een kussen dat amper nog veert, want de hoes is te klein voor de vulling en drukt al dat zachte materiaal bijeen tot een harde massa. Hetzelfde gebeurt met de werking van je matras als je bedtextiel onvoldoende elastisch is of niet dezelfde hoekhoogte als je matras heeft. Kwalitatief bedtextiel dat elastisch is en niet te strak zit zorgt ervoor dat je matras en hoofdkussen in staat zijn optimaal te werken en de contouren van je lichaam volgen. Zo geniet je van maximaal ligcomfort en verleng je de levensduur van je matras en hoofdkussen.

TIP 3: ONDERSCHAT HET BELANG VAN EEN GOED HOOFDKUSSEN NIET

Hadden we het hier niet over matrassen en bedden? Inderdaad! Maar je slaapcomfort is een totaalpakket. Je hoofdkussen moet perfect bij jou, je slaaphouding én je matras passen. Het is letterlijk het verlengstuk van je matras voor een goede nachtrust. Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat het bovenste deel van je wervelkolom recht en in een natuurlijke houding blijft tijdens het slapen. En zoiets kan je alleen bepalen als je er op gaat liggen op de juiste matras. Een hoofdkussen is na ongeveer 3 à 4 jaar aan vervanging toe en is vaak een oplossing tegen nek- of rugklachten. Zelfs als je € 100 betaalt voor je ideale hoofdkussen, is dat een te verwaarlozen bedrag om uitgerust en pijnvrij wakker te worden.

TIP 4: KIJK VERDER DAN DE PRIJS; NEEM DE MOEITE OM EFFECTIEF DE KWALITEIT TE VERGELIJKEN

Het is soms om moedeloos van te worden. Een knallende slogan en een ogenschijnlijk gigantische korting is soms voldoende om je te laten verleiden tot een miskoop. Kwalitatieve bedden en matrassen koop je niet voor een prikje. Dat hoeft ook niet. Het is een investering waar je 10 à 12 jaar mee doet en waar je energieke dagen mee koopt. Een goede nachtrust is bepalend voor je gezondheid. Dat is toch iets waard? Het probleem is dat je niet altijd kan zien waarom een bed of een matras duurder uitvalt. Een groot deel van de elementen die de kwaliteit van je bed bepalen, zit binnenin. Vraag je maar eens af of jij ziet welke kwaliteit hout er werd verwerkt in je lattenbodem? En of je weet of jouw boxspring gelijmd, geschroefd of gezwaluwstaart in elkaar is gezet. Of wat het verschil is tussen een matras met Bonell veren of met echte thermisch geharde pocketveren van hoge kwaliteit? De kans is groot dat je het antwoord schuldig moet blijven. Toch zijn dat elementen die de kwaliteit – en dus ook de prijs – zullen bepalen. Laat je daarover informeren. Een goede, onafhankelijke slaapspeciaalzaak maakt er een erezaak van om klanten een zo optimaal mogelijke nachtrust te bezorgen.

TIP 5: WEET WAT JE MOET DOEN OM EEN OPTIMAAL SLAAPKLIMAAT IN BED TE CREËREN

Heb je het snel te warm of te koud in bed? Houd daar dan rekening mee tijdens je zoektocht naar een nieuwe matras of nieuw bed. Wat je eerst en vooral moet weten is dat je matras – in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen – slechts voor 20% verantwoordelijk voor het warmtegevoel in bed. 80% van het warmtegevoel komt van je dekbed. Kies voor een dekbed met temperatuurregeling, bijvoorbeeld een dekbed van kasjmier of kameelhaar. Of als je de voorkeur geeft aan een synthetisch alternatief dat makkelijker wasbaar is, opteer dan voor Thinsulate. Aanvullend kan je ook nog gebruik maken van klimaat regulerend bedtextiel. Hoe dan ook vermeld je zoiets het beste aan je slaapadviseur.

TIP 6: ONDERSCHAT DE ESSENTIËLE FUNCTIE VAN EEN LATTENBODEM OF BEDBODEM NIET

Je lattenbodem of bedbodem is meer dan ‘het vlak waar je je matras kan op leggen’. Naast een ventilerende functie, heeft je lattenbodem een grote invloed op je slaapkwaliteit, net als de rest van de componenten van je bed. Waar een schotelbodem of boxspring met thermisch geharde pocketveren je in elke positie perfect ondersteund, is dat bij een klassieke lattenbodem veel minder het geval. Waarom? Een klassieke bodem is niet punt-elastisch en kan dus niet in elke richting bewegen. Omdat zo’n klassieke lattenbodem enkel verticaal beweegt, volgt die minder goed de contouren van je lichaam. Hetzelfde probleem heb je met een boxspring met Bonell veren.


MORAAL VAN HET VERHAAL?

Bekijk je slaapcombinatie als een geheel. Ga je op zoek naar een nieuwe matras of een nieuw bed? Dan is de kans groot dat ook je lattenbodem aan vernieuwing toe is. Idealiter vervang je die ongeveer elke 10 jaar. Kijk naar het volledige plaatje en combineer de juiste elementen op basis van gefundeerd slaapadvies van een specialist. Als je bedenkt dat je 1/3 van je leven in bed doorbrengt en een goede, lange diepslaap je immuniteit versterkt, dan begrijp je dat slaapcomfort geen luxe is. Het is een investering in je gezondheid.

Bron: E-book: Hoe voorkom je de 6 meest gemaakte fouten bij aankoop van een matras of bed?

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak