Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen waterbedden

Gaat een waterbed gemakkelijk lek?

 
Kan een waterbed makkelijk lekken? Je kan je bijna niet voorstellen hoe vraag ik deze vraag gesteld krijg. Zo vaak, dat ik besloten heb om mijn beste tips om lekken bij waterbedden te vermijden in een blog post te gieten. Volg deze 3 tips om zeker geen lek in je waterbed te krijgen!

Goed je waterbed schoonmaken helpt lekken voorkomen

Ja, je leest het goed. Je waterbed regelmatig schoonmaken is een van de factoren die bijdraagt tot het voorkomen van lekken in waterbedden. Hoe dat komt? Weet je nog hoe ik het eerder had over het belang van een goede hoes voor je waterbed en zweten in bed? Als je ’s nachts zweet, wordt je transpiratievocht opgenomen door de hoes, waarna het verdampt. Wat overblijft zijn huidschilfers en zoutkristalletjes. Die komen ook op het vinyl van je waterzak terecht en veroorzaken een wrijving op dat vinyl. Sterker nog, als je je waterbed onvoldoende verlucht en schoonmaakt, kunnen die zoutkristallen zelfs een soort korst op het vinyl gaan vormen. Dat klinkt niet alleen behoorlijk onaantrekkelijk, het kan op termijn ook mee aan de basis liggen voor lekken in je waterbed.
De oplossing is eenvoudig: haal de praktische Easy Life Vinylreinigingsdoekjes in huis om op regelmatige basis het oppervlak van de waterzak te reinigen. De doekjes zijn speciaal ontwikkeld voor extra hygiëne én voeden in één beweging ook mee het vinyl van je waterbed. Heb je het niet zo begrepen op poetsen? 🙂 Kies dan voor een hoes met een afritsbare cap liner. Die wasbare cap liner laat geen huidschilfers of zoutkristallen door. Af en toe eens afritsen en de wasmachine in volstaat om je bed schoon te houden. Ook dan raad ik aan om bij gelegenheid het vinyl van je waterbed eens schoon te maken en te verzorgen voor een langere levensduur.

Houd je waterbed op de juiste temperatuur tegen lekken

Vinyl is een warmtegevoelig materiaal. Mensen durven tijdens de warme zomermaanden weleens de stekker uit de verwarming van hun waterbed halen. Dat is geen goed idee. Het vinyl van je waterbed heeft een temperatuur van 25 à 26°C nodig om de soepelheid te behouden. Je waterbed nog meer laten afkoelen laat het vinyl hard worden. Ga je erop liggen, dan past dat vinyl zich wel weer aan je lichaam aan, maar loop je het risico op een harde plooi waar zich vouwen gaan vormen rond je lichaam. Zo krijg je breuken in je vinyl die leiden lekken in je waterbed. Laat de temperatuur van je waterbed dus nooit onder de 25°C zakken om koude-cracks in het vinyl te vermijden. Weet ook dat zelfs op warme dagen 25°C als heerlijk koel aanvoelt en het dus ook echt helemaal niet nodig is om op een koudere matras te gaan liggen om heerlijk fris te slapen op een zomernacht.

Geen scherpe voorwerpen in een waterbed

Dat klinkt een beetje als een open deur intrappen? Ja, zo lijkt het wel, maar toch komt het vaker voor dan je zou denken dat lekken in waterbedden worden veroorzaakt omdat er een scherp voorwerp een gaatje in het vinyl heeft gemaakt. Het gaat over alledaagse dingen zoals nagelschaartjes of nagelvijlen, maar ook spelende katten bijvoorbeeld. Vandaar mijn tip: laat je kat niet op je waterbed spelen terwijl de je de hoes aan het wassen bent. Krabbende katten met scherpe nageltjes zijn geen goede match met het waterbedden. 🙂
Wil je meer weten over de voordelen van waterbedden of zoek je naar tips voor het onderhouden van je waterbed? Download het gratis E-book over waterbedden waarin ik mijn jarenlange ervaring met waterbedden heb gebundeld. En kijk ook eens naar de vlog over dit artikel. Dan krijg je onder andere die fameuze cap liner waar ik het over had eens te zien. Heb je vragen? Stel ze! Ik beantwoord ze met plezier, want een goede slaap voor iedereen is mijn missie én mijn passie!
Misschien vind je dit ook interessant:
Zijde dekbed, goddelijk slapen en zonder rimpels?
Gezondheidskussen, geen nek of schouderklachten meer
Bron: Gaat een waterbed gemakkelijk lek?

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak