Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen waterbedden

Wat je altijd al had willen weten over waterbedden!

Dit is echt een heel belangrijk artikel. Want als er 1 slaapcomfortartikel is waarover eindeloos veel misvattingen bestaan, dan is het wel een waterbed. Tijd om komaf te maken met de mythes en broodje aap verhalen en de zin en onzin van waterbedden op een rijtje te zetten.

DE 3 BELANGRIJKSTE REDENEN DAT JE EEN WATERBED NODIG HEBT

Er zijn erg veel redenen waarom je prima slaapt op een waterbed en waarom je moet overwegen om een waterbed te kopen. Maar ik vertel je om te beginnen graag de 3 belangrijkste redenen om voor een waterbed te kiezen.

  • Een waterbed is hygiënisch. De reden hiervoor is erg eenvoudig: je matras is een goed afgesloten geheel dat beschermd wordt door een afneembare en wasbare hoes. In tegenstelling tot klassieke matrassen, waar het transpiratievocht dat je ’s nachts verliest kan binnendringen, is dat bij een waterbed onmogelijk. Het vinyloppervlak van je matras is ondoordringbaar. Daardoor blijven de zoutkristallen en huidschilfers – die na verdamping van je transpiratie overblijven – hooguit achter in de hoes van je waterbed. Het zijn net die schilfers waar huismijt (waar mensen allergisch aan zijn) zo dol op is. Naast het feit dat de matras van je waterbed ondoordringbaar is, is je waterbed ook erg makkelijk te reinigen. Voor een optimale hygiëne gaat je matrashoes 3 à 4 keer per jaar op 60° in de was. Gelijktijdig maak je de tijk en het vinyl van je matras schoon met een vochtige doek en vinylreiniger. Zo heb je niet alleen een kraaknet waterbed, maar het verlengt ook meteen de levensduur van je matras omdat het haarscheurtjes helpt te voorkomen.
  • Een waterbed is erg drukverlagend. Slapen op een waterbed verdeelt de druk perfect over je lichaam. Dat is het voornaamste verschil tussen op een matras slapen en in een waterbed. In een waterbed behoudt je wervelkolom altijd haar natuurlijke vorm en wordt je lichaam perfect ondersteund, ongeacht je slaaphouding. Je wordt gedragen door het water en lijkt te ontsnappen aan de zwaartekracht. Een heerlijk ontspannen gevoel dat je tussenwervelschijven en je ruggenwervel tijdens de nacht goed laat herstellen.
  • Een waterbed zorgt voor een goede doorbloeding. Dat komt omdat je een waterbed verwarmt en het dus altijd de ideale temperatuur heeft. In de winter lekker warm, in de zomer afkoelend. Een goede doorbloeding zorgt mee voor spierontspanning. Omdat je in een verwarmd waterbed geen eigen lichaamsenergie gebruikt om je bed en dekens op te warmen zullen je ademhaling en je hartslag lager zijn en geniet je van een gezonde en diepe slaap.

ONZIN OVER WATERBEDDEN

Ik verklapte het al in de intro, in dit artikel wil ik een aantal cowboyverhalen over waterbedden ontkrachten. Tenslotte is het zonde als je zou besluiten om geen waterbed te kopen op basis van verkeerde informatie.

  • In een waterbed word je zeeziek. Eerlijk? Ik vind het hallucinant dat zo’n gerucht ook op vandaag nog steeds rondgaat. Uiteraard word je niet zeeziek in een waterbed. Dat er in de pioniersdagen van de waterbedden al weleens een modelletje met een te lage stabiliteit werd verkocht klopt. Maar de huidige generatie waterbedden is perfect uitgebalanceerd dankzij fiberlagen. Je hebt overigens de keuze of je graag wil dat je matras even beweegt als je in bed stapt, of juist niet. Wat mij betreft hoort zo’n kleine beweging juist bij de charme van een waterbed.
  • Mannen die in een waterbed slapen worden onvruchtbaar. Dat fabeltje vindt zijn oorsprong in het feit dat waterbedden verwarmd worden. Maar feit is dat de temperatuur van een waterbed nooit boven de 30°C ligt. En dat is een pak lager dan onze lichaamstemperatuur. Er is dus geen risico dat spermacellen hun kwaliteit verliezen door een verwarmd waterbed. Een waterbed is met andere woorden geen goed anticonceptiemiddel. 🙂 Dat brengt ons meteen bij de volgende nonsens.
  • Vrijen op een waterbed is moeilijk. Neen, vrijen op een waterbed voelt echt niet aan als een evenwichtsoefening op een wilde zee. Een waterbed is stabiel. Je zakt er ietsje in weg en lijkt te zweven, maar een nadeel bij het vrijen is dat zeker niet. Een voordeel is er wel: met een waterbed loop je geen risico op een piepend of krakend bed.
  • In een waterbed kan je moeilijk draaien of keren. Dat hangt helemaal af van de stabilisatie van je waterbed. Enkel waterbedden met een lage stabilisatie kunnen de indruk geven dat draaien en keren wat moeilijker is. In principe, voel je geen verschil met andere bedden.
  • Een waterbed vereist veel onderhoud. Dat klopt als je vindt dat ook je vaatwasser erg onderhoudsintensief is. 🙂 Het enige wat je met een waterbed moet doen is af en toe wat water bijvullen of ontluchten. Daarnaast voeg je halfjaarlijks wat conditioner bij. Valt wel mee als je daar de vele voordelen tegenover stelt.
  • Een waterbed kost een fortuin aan stroom. Voor het stroomverbruik mag je je verwachten aan een kost op jaarbasis van ongeveer 45 € per ligplaats. Dat betekent dat een koppel 90 € stroom betaalt per jaar. Een fortuin lijkt me dat niet te zijn.
  • Een waterbed zorgt voor elektromagnetische straling. Elektromagnetische straling is inderdaad erg ongezond. Kies voor een waterbed met een Carbon Classic Heater en een IQ-thermostaat. Daarmee stel je digitaal in wanneer je bed verwarmd wordt en wanneer niet.

WAT MOET JE ZEKER WETEN VOOR JE EEN WATERBED KOOPT?

Er zijn een aantal erg belangrijke criteria waarop je moet letten bij de aankoop van een waterbed. Die elementen bepalen of je een kwalitatief waterbed in huis haalt of niet. Waaraan herken je een goed waterbed?

  • Een wasbare en deelbare hoes: Kies voor een op 60°C wasbare hoes uit twee delen. Dat is veel makkelijker en past in elke wastrommel.
  • Hoogwaardig vinyl zonder schadelijke stoffen en topafwerking: Koop enkel een waterbed waarbij in het vinyl geen ftalaten verwerkt zijn. Er bestaan biologisch afbreekbare alternatieven waarbij bijvoorbeeld Mesamoll als weekmaker gebruikt wordt.
  • Hoogwaardige en thermisch geharde fiberlagen: De fiberlagen zijn een cruciaal onderdeel van het waterbed en zorgen voor een goede stabiliteit in het waterbed. Thermisch geharde fiberlagen zijn gebonden door warmte. Een duurzamer procedé dan de gelijmde versie die op termijn zijn vorm verliest doordat de conditioner die je halfjaarlijks toevoegt de lijm laat oplossen.
  • Hoogwaardige plaatsing en afwerking van de lasnaden: Idealiter zitten de lasnaden van je waterbed onderaan en zijn ze 3-voudig gelast. Zo is er veel minder druk of spanning op de lasnaden en worden druk- en treklasten van het water veel beter opgevangen.

Klinkt het wat overweldigend? Dat is omdat je er niet mee vertrouwd bent. En dat brengt me bij de volgende tip: koop je waterbed bij een slaapspecialist met een excellente service en met een diepgaande kennis over waterbedden. Die geeft je het juiste advies, ook na verkoop. Want een litertje water meer of minder zorgt voor een totaal ander slaapgevoel. Dan helpt het als je te maken hebt met iemand die weet waar het om draait.

IS EEN WATERBED IETS VOOR JOU?

Zoals bij alle bedden en matrassen, is dat een persoonlijk verhaal. Maar neem het aan van iemand die zelf op een waterbed slaapt én gespecialiseerd is in gezond slapen: een waterbed is een echte aanrader. Ik wil nooit meer ruilen. Je hebt een erg hygiënisch en drukverlagend bed dat je een prima slaap bezorgt omdat je veel minder gaat woelen, zodat je perfect uitgerust wakker wordt. Alleen aan klanten die heel erg veel reizen raad ik een waterbed af. Want eenmaal dat je er aan gewend bent, slaap je moeilijker op een ander bed en dat is vervelend als je constant onderweg bent.

Bron: E-book: Wat je altijd al had willen weten over waterbedden!

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak