Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
dekbedden goed slapen

Alles wat je moet weten over dekbedden

Onlangs had ik het in een blog nog over de 80/20 regel. Die zegt dat het warmtegevoel in je bed voor 80% wordt bepaald door je dekbed en slechts voor 20% door je matras. Reden genoeg dus om je alles wat je moet weten over dekbedden te vertellen.

SOORTEN DEKBEDDEN

In de regel bestaat een dekbed uit een tijk en een vulling. De tijk is in sommige gevallen doorstikt. Zo’n compartimenten zie je erg vaak bij donsdekens. Deze stiksels voorkomen dat het dons gaat verschuiven. Als vulling vind je steeds vaker alternatieven voor het alomtegenwoordige dons. Andere natuurlijke vullingen voor dekbedden zijn onder andere kameelhaar, kasjmier en zijde. Maar ook synthetische donsdekens zijn in opmars, zeker bij mensen die bijvoorbeeld last hebben van allergieën. Een kwalitatief synthetisch alternatief voor dons is Thinsulate.

HOE WARM IS JE DONSDEKEN? DE WARMTEKLASSEN

Een moeilijk onderdeel als je het mij vraagt, want helaas hanteren de verschillende fabrikanten van dekbedden niet hetzelfde systeem. Waar bij de ene leverancier warmteklasse 1 het warmste is, is dat bij een andere leverancier juist het minst warme dekbed. In de regel zijn er 4 warmteklassen en is warmteklasse 1 het warmste dekbed. Hoe weet je welke warmteklasse voor jou geschikt is? Dat hangt van je persoon af en de omgeving waar je in slaapt. 80% van de personen slaapt erg behaaglijk onder een dekbed van warmteklasse 2. Heb je het erg snel koud? Dan moet je misschien opteren voor een warmteklasse 1. Wie makkelijk transpireert ’s nachts kijkt beter richting klasse 3 of 4. Uiteraard speelt het al dan niet verwarmen van je slaapkamer ook een erg grote rol in dit verhaal. Speel je graag op zeker? Dan is een vierseizoenendekbed een goede oplossing! Dat is een combinatie van 2 dekbedden met een verschillende warmteklasse die je aan elkaar vastmaakt, of net apart gebruikt afhankelijk van het seizoen.

NATUURLIJKE DEKBEDDEN

Geef je de voorkeur aan een dekbed met een natuurlijke vulling? Ik zet graag de verschillende soorten natuurlijke dekbedvulling voor jou op een rijtje.

  • Kameelhaar: Kameelhaar heeft een uitstekend isolatievermogen en zorgt voor een optimale vochtafvoer. Dat is nodig willen kamelen de extreme temperatuurschommelingen in de woestijn overleven. Omdat kameelhaar beter warmte-regulerend is dan dons, is het overigens uitermate geschikt voor partners die een verschillende warmtebeleving hebben. Een dekbed van kameelhaar is eigenlijk voor zo goed als iedereen een goede keuze. Het is heerlijk licht, geeft de overtollige warmte af aan de buitenlucht en houdt het onder het dekbed behaaglijk warm. Opgepast als je overweegt om een kamelenhaar dekbed te kopen: Er zijn ook minder hoogwaardige versies in omloop waarbij kameelhaar wordt aangevuld met goedkopere wol-soorten. Zo verliest het dekbed al snel zijn unieke warmte-regulerende eigenschappen.
  • Kasjmier: Kasjmiergeiten leven – net als kamelen – in een klimaat met erg grote temperatuurschommelingen in het bergachtige gebied tussen India, Pakistan en China. Hun wol is 14 keer fijner dan lamswol en is de ideale vulling voor een dekbed dat je zowel in de zomer als in de winter een perfecte temperatuur biedt. De vezels zijn goed ademend en erg vochtregulerend. Net als een kamelenhaardekbed is ook kasjmier dus uitermate geschikt als je snel last hebt van transpireren ’s nachts. Kasjmier is nog zachter en soepeler dan kameelhaar en sluit heerlijk aan op je lichaam.
  • Zijde: Een dekbed met een vulling van zijde is luxueus, mooi, erg licht, uitzonderlijk isolerend en heeft een groot absorptievermogen. Zijde bestaat voornamelijk uit proteïnen en komt qua samenstelling voor zowat 70% overeen met onze eigen huid. Dat verklaart meteen waarom zijde zo vertrouwd en fijn aanvoelt. Een bijkomend voordeel van zijde is dat ongedierte er een echte afkeer voor heeft. Dat maakt een zijden dekbed erg geschikt voor wie last heeft van allergieën of astma. Maak als je zijden dekbedden gaat vergelijken een onderscheid tussen wildzijde en moerbeizijde. De draden van de moerbeirups zijn veel sterker en langer en leveren dus een duurzamer eindproduct op. Dat vertaalt zich weliswaar in de prijs, maar ook in de levensduur van je dekbed.
  • Dons: Veruit de bekendste natuurlijke dekbedvulling. Dons is een materiaal dat de warmte prima vasthoudt en toch vederlicht is (letterlijk in dit geval J). Mooi meegenomen is dat de opwarmtijd van dons tot 3 keer sneller is dan van bijvoorbeeld een wollen dekbed. Wel oppassen dat je je bij de aankoop van een nieuw donsdeken goed laat informeren over de kwaliteit. In een ideale wereld heeft je nieuwe dons dekbed een DIS TÜV-label dat onder andere gegevens bevat over de soort en de kwaliteit van de vulling. Het is belangrijk te weten hoeveel dons je nieuwe donsdeken bevat. Want er is een enorm verschil tussen veren en dons. Dons heeft geen harde schacht, wat bij veren wel het geval is. Bovendien vind je in de goedkope donsdekens dons van veel te jonge eenden of ganzen. Deze dons is klein, heeft onvoldoende volume en isoleert slecht. Niet de lekker warme en comfortabele vulling die je voor ogen had voor je dons dekbed! Wil je kwaliteit? Kies dan voor een donsdeken met een hoog percentage aan dons, een goed vulgewicht en bij voorkeur Europese of Siberische dons.

SYNTHETISCHE DEKBEDDEN

Bij de synthetische dekbedvulling is er 1 vulling die ik in dit artikel graag wat extra belicht: Thinsulate. Dit hightech synthetisch materiaal – bekend van onder andere het gebruik in skipakken – voelt aan alsof je slaapt onder een donsdeken. Thinsulate is echt de koploper onder de synthetische dekbedvullingen voor wat betreft opslag en afvoer van vocht en overtollige warmte. Je geniet van een optimaal isolatievermogen, gecombineerd met een licht gewicht. Het grote voordeel van dit kwalitatieve dekbed is dat je het kan wassen op 60°C. Meteen de reden dat vooral mensen die last hebben van allergieën sneller geneigd zijn om voor een synthetisch dekbed te kiezen. Pas daarmee op, want huisstofmijt geeft de voorkeur aan een plek die constant vochtig is zoals helaas bij een goedkoop synthetisch dekbed vaak het geval is, maar dus niet met Thinsulate.

JE DEKBED ONDERHOUDEN: DO’S AND DON’TS

Hoe onderhoud je je dekbed? Ik geef je een aantal essentiële tips voor een hygiënisch dekbed waaronder je heerlijk slaapt en dat ook lekker lang meegaat.
Do’s:

  • Dekbedden met een natuurlijke vulling regelmatig luchten is een prima wapen tegen huismijt.
  • Elke dag je dekbed even opschudden zodat de vulling zich weer gelijkmatig verdeelt over de deken.
  • Hang je dekbed eens een keertje buiten als het vriest, je doodt er in 1 klap alle bacterieën mee.
  • Laat je dons en je donzen hoofdkussen alleen professioneel reinigen bij firma’s die gespecialiseerd zijn in donsreiniging. Zoals je wasmiddel hebt voor wol of bonte was, zo zijn er ook speciale wasmiddelen voor dons.

Don’ts:

  • Breng een donsdeken nooit naar de droogkuis of stomerij. Dons en veren hebben een natuurlijk en heel dun vetlaagje op de haartjes dat ervoor zorgt dat vocht ervan af glijdt in plaats van erin te trekken. Essentieel voor een goede vochtafvoer van je dons dekbed. In de droogkuis gaat dat laagje verloren.
  • Hang een donsdeken nooit in de zon. Dat droogt de vezels te veel uit waardoor ze hun elasticiteit verliezen.
  • Was een dekbed met een natuurlijke vulling nooit in de wasmachine. Dat doet de donsjes of haren samenklitten waardoor ze gaan klonteren in de tijk. De vulling verliest hierdoor haar isolerende en vochtregulerende vermogen.

HOE JE NIEUW DEKBED KIEZEN?

Je bent al erg goed bezig met het lezen van dit artikel! Wil je graag meer weten? Download dan het uitgebreide E-book dat ik over dit onderwerp geschreven heb. Daarin vind je nog meer informatie en tips die je zullen helpen het juiste dekbed te kiezen. Of kom gewoon langs bij House of Sleep voor persoonlijk advies en om de dekbedden écht te kunnen voelen en testen. Ken je nog iemand die iets heeft aan professioneel advies over slapen en dekbedden? Deel dan dit artikel. Je helpt er echt mensen beter mee te slapen.

Bron: E-book: Alles wat je moet weten over dekbedden.

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak