Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen waterbedden

9 meest gestelde vragen over waterbedden

 
Bij Sleepwise krijg ik dagelijks vragen over waterbedden. Niet onlogisch, want slapen op een waterbed blijft een buitengewone ervaring. In deze blog lijst ik de 9 meest gestelde vragen over waterbedden op én geef ik er ook een antwoord op. 🙂

1 of 2 matrassen voor je waterbed kiezen?

Ik beveel altijd 2 aparte matrassen voor een waterbed aan. De reden? Geen 2 personen zijn hetzelfde. Iedereen is anders en heeft andere slaapbehoeftes. Door 2 aparte matrassen voor een waterbed te kiezen, creëer je voor jezelf de mogelijkheid om je waterbed optimaal af te stemmen op jouw slaapbehoeftes. Tenslotte is de kans groot dat er een gewichtsverschil is of dat de ene liever wat harder en de ander juist graag wat zachter ligt. En dan heb ik het nog niet gehad over het feit dat je op die manier ook de bewegingen van je partner zo goed als niet voelt. En… (voor mij de absolute bonus!) je kan de temperatuur van je bed individueel instellen door voor 2 aparte matrassen voor je waterbed te kiezen.
[sleeptest_button]

Welke stabilisatie voor je waterbed kies je?

Uiteraard is het aan te bevelen een goed gestabiliseerd bed te nemen dat ook goed aan de vormen van je lichaam aansluit. Zo geniet je van een goede ondersteuning, ook in de lenden en heupzone.

Is een waterbed niet te zwaar voor mijn vloer?

Een waterbed weegt veel en mogelijk vraag je je af hoeveel gewicht je vloer kan dragen? Een gemiddeld 2-persoons waterbed weegt zo’n 800kg. Weet dat een doorsnee vloer makkelijk 250kg/m² kan dragen. Ruim voldoende dus om veilig een waterbed te kunnen dragen.

Kan je goed vrijen in een waterbed?

Vrijen in een waterbed is net hetzelfde als vrijen in een gewoon bed. Niks om je zorgen over te maken dus!

Is een waterbed niet te warm?

Alweer een groot voordeel van waterbedden: je hebt het nooit te warm in een waterbed! Dat ligt aan het feit dat de temperatuur van je waterbed instelbaar is. De temperatuur van je huid is zo’n 26 à 27°C aan de buitenkant. Je bepaalt zelf of je je waterbed liever wat koeler houdt, pakweg 25°C of juist warmer. Zo vermijd je in de winter ook dat je het koud hebt in bed. De temperatuur van een waterbed is instelbaar tot 35°C.

Vergt een waterbed veel onderhoud?

Een waterbed vraagt wat onderhoud, maar dat beschouw ik als een voordeel. Zo heeft een waterbed een afneembare, wasbare hoes, perfect voor als je gesteld bent op hygiëne. Nog een voordeel voor wie graag in een schoon bed slaapt is dat je ook het vinyl van je waterbed kan reinigen. Vinyl dat overigens verder niks doorlaat. Bij een waterbed is er geen sprake van zweet of huidschilfers in je matras. Verder volstaat het om halfjaarlijks conditioner aan je waterbed toe te voegen, iets wat je amper 5 minuutjeskost. Al bij al vooral veel voordelen!
[sleeptest_button]

Wat kost een waterbed aan stroom?

Een 2-persoons waterbed kost je ongeveer 90€ aan elektriciteit per jaar aan de huidige energieprijzen, ofte 45€ per jaar per slaapplaats. Een kanttekening hierbij is dat je er wel moet op letten dat je energiezuinige verwarmingselementen gebruikt. Informeer hier dus zeker naar bij de aankoop van een waterbed.

Hoe lang gaat een waterbed mee?

Een hoogwaardig waterbed gaat zeker 12 jaar mee. Kies je voor een waterbed met zen schuim, dan kan dat zelfs oplopen tot een levensduur van 15 jaar voor de waterzakken. Ter vergelijking: een ‘gewone’ kwalitatieve matras is na 10 jaar aan vervanging toe, al was het maar uit hygiënische overwegingen. Ja, ook op vlak van levensduur is een waterbed een goede keuze!

Is een waterbed goed voor de rug?

Een waterbed met de juiste stabilisatie is ronduit prima voor je rug. Kiezen voor een waterbed is kiezen voor drukverlaging, punt-elasticiteit, goede stabilisatie en een goede temperatuur die je spieren ontspant en je doorbloeding bevordert. Kan het nog beter? Als je het mij vraagt niet! 🙂
Nu de 9 meest gestelde vragen over waterbedden beantwoord zijn, wil je er misschien graag nog meer over lezen? Dat kan in het gratis E-book over waterbedden dat ik heb geschreven. Of kijk eens naar de vlog die de ruggengraat vormde voor deze blog. Je zal merken dat ons YouTube-kanaal een onuitputtelijke bron van slaaptips is. Door dit artikel te delen help je mee de mythes over waterbedden de wereld uit en wie weet bezorg je een van je vrienden misschien wel die ultieme slaapervaring waar die al zo lang naar op zoek is. 🙂
Misschien vind je dit ook interessant:
Hoe was ik mijn hoofdkussen? 7 handige tips!
Donsdekens, dit moet je weten…
Bron: 9 meest gestelde vragen over waterbedden

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak