Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
aminozuren eten en slapen goed slapen voedingsstoffen

7 Superfoods om nog beter te slapen

Wij willen allemaal lekker slapen en de volgende dag uitgerust wakker worden. Toch heeft maar liefst een derde van de bevolking slaapproblemen. Vier op de tien mensen zeggen dat ze zelfs nagenoeg elke dag slaapproblemen hebben. Bovendien slapen we steeds minder per nacht. Al dat tekort aan slaap, merk je aan jezelf (Moe! Wallen!). Maar ook aan collega’s op je werk of aan je kinderen. Hoe kan het dat zoiets natuurlijks als lekker slapen, soms zo lastig kan zijn?
Veel mensen liggen te piekeren of hebben bepaalde gewoontes die ervoor zorgen dat ze niet goed kunnen slapen of ‘s nachts geregeld wakker worden en niet meer kunnen inslapen. Ik wil hierin verandering brengen en daarom ben ik Sleepwise gestart.

Ik ben verzot op slapen en heb de afgelopen jaren veel mensen geholpen om hun slaapkwaliteit naar het volgende niveau te tillen. Ik heb vrijwel alle middeltjes, oefeningen, meditaties en gadgets uitgeprobeerd om mijn eigen slaap naar de NEXT LEVEL te brengen.

Vandaag wil ik 7 Superfoods met je delen die een positief effect zullen hebben op jouw slaapkwaliteit en jouw slaap efficiency. Zie dit als een eerste stap om ook jouw slaap naar het volgende niveau te tillen.

Weet wel dat het effect van meeste Superfoods meestal pas merkbaar is als je dit consequent doet voor circa 2 weken. Per Superfood geef ik ook aan hoe je deze kunt inzetten om de beste resultaten te behalen.
Laten we maar direct beginnen !

SUPERFOOD 1: KERSENSAP

Toen ik mijn research deed naar slaapdrankjes, las ik iets heel interessant over kersensap. Kersensap van een bepaalde soort kers heeft zeer goede eigenschappen om vooral jouw slaapkwaliteit te verbeteren.

  • Voordelen van kersensap:
  • vermindert ontstekingen en spierschade
  • versnelt herstel na inspanningen
  • gebruik van zure kersen leidt tot gewichtsverlies en leidt tot vermindering van buikvet
  • is een belangrijke bron van melatonine, wat de slaap ten goede komt

Een onderzoek uit 2012 stelt dat zure kersen “de grootste ontstekingsremmende inhoud” van alle soorten voedsel kan hebben.

HET DRINKEN VAN KERSENSAP

Het drinken van kersensap voor het slapen gaan verbetert dus de slaapkwaliteit- en duur. Dit komt omdat kersensap de hoeveelheid melatonine in het lichaam verhoogt, een hormoon dat de slaap reguleert.

Het is al langer bekend dat onze voedselinname van invloed is op onze slaap. Koffie houdt ons wakker, wijn of bier maakt ons in de 2e helft van de nacht wakker en warme melk of yoghurt helpt bij het inslapen.

Onderzoek van de Northumbria University heeft nu ontdekt dat geconcentreerd kersensap van de ‘Montmoncery kers’ als een effectieve slaapdrank fungeert. Door het drinken van het kersensap wordt de hoeveelheid melatonine in het lichaam verhoogt. Melatonine is het hormoon dat de slaap reguleert: de stof geeft het lichaam een signaal dat het tijd is om zich klaar te maken voor de nachtelijke slaap.

UITKOMST ONDERZOEK

In het onderzoek dronken proefpersonen zeven dagen lang tweemaal per dag 30 milliliter geconcentreerd kersensap of een placebo (je weet wel zo’n ‘nep’-drankje). Aan de hand van de melatonine-concentratie in het lichaam en de registratie van de slaap- en waakcyclus van de proefpersonen kon het effect van het kersensap worden onderzocht. Bij de proefpersonen die het kersensap dronken werd 15 tot 16 procent meer melatonine geconstateerd in de urine. Deze proefpersonen brachten gemiddeld 15 minuten langer in bed door en sliepen in totaal 25 minuten langer, waarmee de slaapefficiëntie toenam met 5 tot 6 procent. Overdag besteedden de proefpersonen die kersensap dronken nu ook minder tijd aan slapen in vergelijking tot de controlegroep en tot hun eigen slaapgewoonten vóór het onderzoek. Kortom, niet alleen de slaapduur maar ook de kwaliteit ervan nam toe bij proefpersonen die kersensap dronken.
Kersensap biedt ook uitkomst voor personen die:

  • last hebben van een jetlag
  • moeite heeft om in slaap te vallen (insomnie)
  • of werken in nachtdiensten

Dit onderzoek toont aan dat ons dieet van grote invloed is op onze gezondheid. Voldoende slaap en een goede slaapkwaliteit dragen bij aan het herstel van het lichaam en voorkomen uitval van hersenfuncties zoals concentratie en geheugen.

GEBRUIK

Los circa 2g (theelepel) op in ca. 50ml water en doe dit elke avond voor het slapen gaan gedurende tenminste 2 weken. Ik heb gemerkt dat het kersensap in combinatie met de aminozuren zeer goede resultaten oplevert. Je kunt het ook combineren met de andere Superfoods en omdat iedereen anders is, kan het zijn dat jij de beste resultaten behaald met het kersensap en bijvoorbeeld bananen of enkel met het kersensap of elke andere combinatie. Experimenteer hier naar hartelust mee om je slaap naar het volgende niveau te tillen.

Op deze website kan je de zure Montmoncery in poedervorm als voedingssupplement kopen : http://www.bulkpowders.nl/zure-montmorency-kersenextract. html

SUPERFOOD 2: VLOEIBARE AMINOZUREN

Aminozuren zijn essentieel voor ons bestaan, want ze vormen de basis in elk stofwisselingsproces. Ze helpen bij de aanmaak van eiwitten, die op hun beurt ervoor zorgen dat voedingstoffen zoals water, koolhydraten, proteïnen en mineralen worden vervoerd en opgeslagen in ons lichaam. Aminozuren moeten daarom in voldoende mate in ons lichaam aanwezig zijn, anders wordt de stofwisseling verstoord met als gevolg overgewicht, hoog cholesterol, diabetes, maar ook slaapstoornissen. Sommige aminozuren maakt het lichaam zelf aan, maar andere moet het lichaam binnenkrijgen uit voeding.

AMINOZUREN HELPEN BIJ EEN BETERE NACHTRUST

Als je je hebt verdiept in wat aminozuren zijn, zul je je realiseren dat er een aantal aminozuren zijn die je helpen om beter te slapen. Glutamine, ornithine en arginine stimuleren de nachtrust, doordat ze één heel belangrijke eigenschap hebben: ze zetten de stoorfactor ammoniak uit . Een hoge ammoniak spiegel zorgt voor slapeloosheid, zo is gebleken. Ammoniak, dat in feite een celgif is, ontstaat bij de afbouw van eiwitten. Als je extra glutamine, ornithine en arginine in neemt, stimuleer je hiermee het ontgiften van het lichaam. Kies voor vloeibare aminozuren in de juiste verhouding. Vloeibare aminozuren (ampulen) neemt het lichaam namelijk veel sneller op. Kijk ook goed naar de samenstelling van de vloeibare aminozuren omdat deze vaak op basis van gelatine zijn. Gelatine is een eiwit product dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsel (onder andere huid, botten en kraakbeen) van vooral zoogdieren. Nu weet je ook waarom vegetariërs en veganisten zich vaak van producten onthouden waar gelatine in voorkomt.

GEBRUIK

Neem gedurende tenminste 2 weken 1 ampule van 25ml aangelengd met water ‘s avonds voor het slapen gaan. Ik behaal fantastische resultaten met Viamino 19 en is volledig biologisch.

SUPERFOOD 3: BANANEN

In bananen zit de voedingsstof tryptofaan. Tryptofaan wordt niet door het lichaam aangemaakt. Omdat het angst en depressie vermindert, migraine tegengaat en helpt bij slapeloosheid, is het van essentieel belang om deze stof via je voeding binnen te krijgen. Tryptofaan in combinatie met de vitamines B1, B3, B6 en foliumzuur zorgt voor serotonine. Serotonine is een kalmerende neurotransmitter, die verantwoordelijk is voor een gezond slaappatroon. Het is daarom extreem belangrijk om goed te weten wat je wel en niet eet om de aanmaak van serotonine te bevorderen. Een ander voordeel van het eten van een banaan voor het slapen gaan, is dat bananen rijk zijn aan kalium en magnesium. Hierdoor ontspannen vermoeide spieren zich en heb je minder last van mogelijke spierpijn.

GEBRUIK

Neem 1 of 2 bananen voor het slapen gaan. Geef de voorkeur aan biologische bananen.

SUPERFOOD 4: AMANDELEN

Hetzelfde positieve effect dat bananen hebben op je slaap, geldt ook voor amandelen. Amandelen en lekker slapen. Toen ik over amandelen ben gaan lezen, kwam ik uit op allerlei stoffen die helpen om ons lichaam te ontspannen, zoals magnesium, vitamine E, tryptofaan en B-vitamines.

HET ZAAD AMANDEL

De amandel is een veelzijdige zaad. Het bevat naast vitaminen ook vezels, mineralen en onverzadigde vetten. Amandelen hebben een gunstig effect op onze gezondheid. Denk hierbij aan je bloedsuikerspiegel en cholesterol. Het is écht een alternatieve superfood.

En nu? Hoe kan je zelf kijken of het wat voor je doet? Ik geef meestal aan om ’s avonds (elke dag in het begin) voor het slapen gaan bijvoorbeeld 5 amandelen te eten en dat je daarna zelf voorzichtig zoekt welke hoeveelheid bij jou past. Iets meer of iets minder.

LET OP!

Let op dat je amandelen eet die hun bruine vliesje nog bevatten, want daarin zit ook een deel van de nuttige voedingsstoffen.. En ga bij voorkeur voor biologisch amandelen. Dus voor zo puur mogelijk. Dit omdat ongebrande en onbewerkte amandelen bevatten de meeste voedingsstoffen.

SUPERFOOD 5: HIMALAYA ZOUT

Uit onderzoek is gebleken dat mensen slechter slapen wanneer er een verminderde hoeveelheid natuurlijk natrium in het bloed aanwezig is. Men slaapt minder regelmatig en word vaker wakker. Ter compensatie van het tekort aan natuurlijk natrium vindt er namelijk een verhoogde activiteit plaats in het sympathische zenuwstelsel. Himalaya zout is denkbaar de beste en gezondste bron van natuurlijk natrium en daarom een perfecte ondersteuning voor een goede nachtrust.

GEBRUIK

Vervang vanaf nu gewoon je keukzenzout door Himalaya zout

SUPERFOOD 6: MUCUNA PRURIENS

Dit superfood heeft een geweldige positieve invloed op het herstel van ons natuurlijke slaappatroon. Onze hersenen maken ‘s avonds de stofjes serotonine en melatonine aan om de slaap te regelen. Mucuna Pruriens bevat onder andere serotonine, en serotonine is op zijn beurt weer nodig voor de aanmaak van melatonine. Daarnaast bevat Mucuna Pruriens de benodigde 5-HTP, en B5 en B6 vitaminen die in dit fysiologische proces nodig zijn voor de aanmaak van melatonine en dit is het slaaphormoon waardoor je lekker slaapt !


Je kunt Mucuna Pruriens extract door elk gewenst gerecht en door koude en warme dranken roeren, net zoals gewone keukenkruiden. Maar het beste kun je ‘s avonds van Mucuna Pruriens extract thee maken. Doe daartoe 1⁄2 tot 1 theelepel van het extract in een mok of theeglas en schenk hier kokend water op. Om je thee op smaak te brengen kun je eventueel nog een natuurlijke zoetstof en/of vers geperst citroensap toevoegen.

GEBRUIK

Mix het Mucuna extract gewoon lekker door je salades, müsli, smoothies of zet er ‘s avonds een lekkere kop thee mee. Als zoetstof gebruik ik altijd een beetje Agave. Heerlijk !


avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak