Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedden dekbedden goed slapen hoofdkussens Matrassen

4 belangrijke stappen om veel beter te slapen (stap 1 van the next level of sleep)

Denk je dat je ooit had geloofd dat de aarde rond was?
Denk je dat je ooit had geloofd dat er een mens op de maan rond zou lopen?
Denk je dat je ooit had geloofd in zoiets als een World Wide Web?
De kans is groot van niet. Jij niet, maar ik ook niet. Waarschijnlijk hadden we beide dezelfde overtuiging: dat de aarde plat was, dat we niet konden vliegen, laat staan een andere planeet bereiken. En via iets als een computerscherm een warme maaltijd bestellen die vervolgens binnen een half uur afgeleverd zou worden? Daarover hadden we nog niet eens nagedacht.

Een ronde aarde, een mens op de maan en de uitvinding van het internet zijn interessante voorbeelden van hoe de mensheid zijn overtuigingen drastisch moest aanpassen.

That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind.

ERGENS VAN OVERTUIGD ZIJN IS SOMS BEST TRICKY

Wat zijn jouw overtuigingen op het gebied van slapen?
Zie jij slapen als iets vanzelfsprekends?
Aan de ene kant: hopelijk wel. Want anders behoor je tot de 10 procent van alle Nederlanders of zelfs 19 procent van alle Belgen die lijdt aan slapeloosheid.

Maar aan de andere kant: als je naar je eigen idee altijd ‘wel goed’ of ‘prima’ slaapt, is het vrij onwaarschijnlijk dat je gaat zoeken naar een nóg betere manier om te slapen. Je slaapt immers al prima. Maar je laat wel kansen liggen.
Of je slaap nu als iets vanzelfsprekends ziet of als iets lastigs, zoals bij slapeloosheid: er is (veel) ruimte voor verbetering.

ER IS EEN NEXT LEVEL OF SLEEP!

En dat is goed nieuws! Want beter slapen is geen rocket science. Het is vooral een kwestie van de juiste zaken weten over:

  • Je slaapcomfort
  • Je beweging
  • Je voeding
  • Je supplementen

Zelfs als je slapen als iets vanzelfsprekends ziet, dan ben ik ervan overtuigd dat je enkele simpele aanpassingen achteraf iets zult zeggen dat lijkt op:

“Als ik dit eerder hadden geweten, dan …”
“Als ik toen had geweten wat ik nu weet dan..”
“Ik wou dat ik dit 10 jaar geleden al wist…”

DE BESTE VERSIE VAN JEZELF

In dit artikel vertel ik je mijn persoonlijke verhaal over hoe ik er in geslaagd ben om mijn slaap naar een volgend niveau te brengen. Dat was een proces van trial and error. Maar ik ben achteraf erg blij dat ik slapen niet heb geaccepteerd als iets vanzelfsprekends, waardoor ik nu structureel:

  • Fitter ben
  • Productiever ben
  • Vrolijker ben
  • Geen rug- en nekklachten meer heb

Een goede nachtrust kan je leven veranderen. Het is mij gelukt, dus het kan jou ook lukken. Ik hoop dat mijn verhaal je op weg helpt om de beste versie van jezelf te worden.

IK WAS EEN BUIKSLAPER DUS KOCHT IK EEN WATERBED

In vorige artikelen sprak ik al over de voorkeurslighouding. Nog even kort samengevat. Je bent hoofdzakelijk een:

  • Zijslaper
  • Rugslaper
  • Buikslaper
  • Of een combinatie van de 3

Ik was een buikslaper, wat feitelijk gezien de minst voordelige slaaphouding is. Ik had nekklachten en lage rugklachten. Bovendien lag ik als buikslaper op mijn organen. Hierdoor werd het belangrijke werk wat de organen ’s nachts doen, bemoeilijkt. Toen ik ontdekte dat mijn slaaphouding me niet veel goed deed, heb ik een waterbed aangeschaft. Hierdoor word je ertoe gedwongen om een andere houding te kiezen dan de buikligging, omdat slapen op je buik op een waterbed buitengewoon onaangenaam is. Dat was één van de belangrijkste ontdekkingen die ik deed over slapen.

WAT WORDT JOUW BELANGRIJKSTE ONTDEKKING OVER SLAPEN?

Natuurlijk is een waterbed niet per se de oplossing voor iedereen en/of voor alle klachten. Maar belangrijke inzichten, zoals het ontdekken van een waterbed als oplossing voor rug- en nekproblemen, staan vaak wel aan de basis van de oplossing van je probleem. Of, als je zoals velen geen direct probleem ervaart, kan een belangrijk inzicht je wel helpen om verbetering aan te brengen in de situatie die je voor jezelf al lang had geaccepteerd. Kijk maar eens of het volgende voorbeeld je bekend voorkomt.

Niet zelden krijg je zo’n inzicht tijdens een nachtje weg, bijvoorbeeld in een hotel. Je bent weg van je natuurlijke habitat en je slaapt als een roos. Doordat mensen beter slapen dan thuis, beseffen ze dat er kennelijk een ‘NEXT LEVEL’ is. Of dat er thuis iets móet veranderen.

Helaas moet ik je direct uit een illusie helpen: die betere nacht heb je waarschijnlijk niet te danken aan de geweldige matrassen in het hotel. Het komt zelden voor dat een hotel écht investeert in de matrassen en dat is begrijpelijk vanuit het optiek van het hotel. Harde matrassen gaan simpelweg veel langer mee dan zachtere, ergonomische matrassen. Veel waarschijnlijker is het dat je goede nachtrust toe te schrijven aan een glaasje wijn, ontspannen zijn en een verandering van omgeving.

Maar ik durf te stellen dat je altijd zo kunt slapen als in een hotel. En daar heb je geen glaasje wijn voor nodig 😉

WELKE 4 BELANGRIJKE STAPPEN KAN JE ZETTEN OM VEEL BETER TE SLAPEN?

Nog een keer op een rijtje. Je zult beter slapen als je let op:

  • Je slaapcomfort
  • Je beweging
  • Je voeding
  • Je supplementen

We beginnen deze serie van 4 blogposts bij het slaapcomfort. Want, boy o boy, wat hebben de volgende materialen een cruciale invloed op de kwaliteit van je slaap:

  • Je matras
  • Je lattenbodem of boxspring
  • Je kussen
  • Je dekbed

JE MATRAS

Een goed matras bevordert je slaap. Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Maar wat voor jou en goed matras is, is wel een belangrijk aandachtspunt. Wat voor jou een goed matras is hangt af van:

  • Je gewicht
  • Je lengte
  • Je voorkeursslaaphouding
  • De mate waarin je transpireert tijdens je slaap
  • Je gevoelsbeleving

50 KEER MINDER DRAAIEN ‘S NACHTS

Als je onze blogposts een beetje hebt gevolgd, dan zal het je niet vreemd voorkomen dat we enorm enthousiast zijn over drukverlagende matrassen. Een drukverlagend matras zorgt ervoor dat je veel minder draait en keert in bed. Op een klassiek matras draai en keer je gemiddeld 60-80 keer per nacht, maar op een drukverlagend matras is dit slechts 20-30 keer. Het resultaat? Je blijft langer in je diepslaapfase en je wordt uitgerust wakker ’s ochtends.

MINDER SNEL ZIEK

Je diepslaap is één op één verbonden met je immuunsysteem. Liefst 75 procent van je witte bloedlichaampjes worden aangemaakt in je diepslaap. Dus veel minder draaien en woelen komt niet alleen ten goede aan je slaapkwaliteit, maar ook aan je immuunsysteem. En dat heeft weer positieve gevolgen voor je weerstand. Je wordt dus minder snel ziek.

DRUKVERLAGENDE MATRASSEN ZIJN:

  • Visco-elastische matrassen (traagschuim) zoals bijv. Tempurmatrassen
  • Natuurlatex matrassen
  • Hoogwaardige koudschuim matrassen
  • Watermatrassen

Je spieren komen helemaal tot rust op een drukverlagend matras. De matrassen bieden steun waar het nodig is en zijn zacht waar dat prettiger ligt. Je voelt je gewichtloos in je eigen bed door de vormende werking van het water, de latex, de hoogwaardige koudschuim en het traagschuim. Je rug blijft in een goede vorm liggen en je nek en bekken zijn goed ondersteund. Ook belangrijk is, dat je zenuwbanen niet bekneld raken, waardoor je minder drukpunten hebt. En dat is de reden waarom je minder draait en woelt.

WAT IS HET VERSCHIL MET JE POCKETVEREN MATRAS?

Bij de meeste matrassen met pocketveren wordt eerder druk opgebouwd dan weggenomen. Vergelijk het met een veer in een pen. Als je die indrukt, dan springt hij logischerwijs meteen weer weg. Zo is het ook als jij gaat liggen op je pocketveren matras. Beter is dan te werken met interactieve pocketveren of soft touch pocket veren. Hierover meer in een andere blogpost.

Mocht je de mogelijkheden willen onderzoeken om je slaap naar een NEXT LEVEL te tillen door een nieuw matras, dan is het verstandig om bijvoorbeeld langs een Platinum-dealer van Tempur te gaan. De Platinum-dealer heeft een Space Cabin staan, waar je lekker in kunt gaan liggen en ongeveer tien minuten uitleg krijgt over Tempur. Op basis van bovengenoemde persoonlijke criteria, advies van de dealer en je eigen gebruikerservaring, kun je dan een keuze maken.

JE LATTENBODEM OF BOXSPRING

Er zijn drie types van bedbodems:

  • De lattenbodem
  • De schotelbodem
  • De boxspring

De perfecte slaapervaring zul je hebben met een drukverlagend matras in combinatie met een goede lattenbodem of schotelbodem. Ook de combinatie met een boxspring met multi pocketveren is overigens een erg succesvolle.

EEN BEDBODEM IS BELANGRIJK

Vaak onderschatten mensen het belang van een bedbodem, maar als je je met zorg uitgezochte matras een nachtje op de grond legt, dan merk je wel degelijk het verschil. Lattenbodems met een betere of zelfs onbegrensde veerweg zijn aan te raden, omdat die de bewegingen van het matras beter volgen. Wil je dat je matras – en daarmee – je lichaam zowel horizontaal als verticaal gevolgd wordt? Dan kan! Met een schotelbodem, waarop schoteltjes gemonteerd zijn die in alle richtingen meebewegen. Het zelfde resultaat behaal je als je kiest voor een boxspring met multi pocketveren.

JE HOOFDKUSSEN

Ook je kussen kan je helpen om je slaap naar een volgend niveau te brengen. Welk kussen je kiest, hangt af van het type matras dat je hebt gekozen en je voorkeurslighouding. Op een zachter matras wordt je schouder meer opgenomen door het matras in zijligging, waardoor een minder hoog kussen logischer is. Andersom geldt hetzelfde: hoe harder je matras, hoe hoger meestal je kussen. Het is ontzettend belangrijk dat de houding van je nek goed blijft.
Er zijn ook (ergonomische) kussens van drukverlagend materiaal. Deze zijn vaak gemaakt voor slapers met een duidelijke voorkeur voor een bepaalde slaaphouding. Het visco-elastische schuim waarvan ze gemaakt zijn, verdeelt de druk van hoofd, hals en nekwervels, waardoor die tijdens de nacht goed ondersteund worden.

Voor buikslapers die nog geen maatregelen hebben getroffen om anders te slapen is één kussen speciaal aan te raden: het Ombracio-kussen van Tempur. Dit kussen heeft slimme uitsparingen aan alle zijdes, zodat je je hoofd minder ver hoeft te draaien bij het ademhalen, waardoor je nek minder wordt belast.

JE DEKBED

Dus je wilt weten hoe een dekbed ervoor kan zorgen dat je beter slaapt? Om te beginnen is het goed om de bekendste materialen door te nemen:

  • Dons

Dons is licht, ademend, isolerend, vormbaar en vochtregulerend. Sommige mensen vinden dons te warm, zeker in de zomer. Tegenwoordig zijn er donzen dekbedden met ventilatiestroken, waardoor de warmte beter weg kan en er minder snel een broeierig effect ontstaat. Een donzen dekbed gaat als je een goede kwaliteit dons hebt wel tot 40 jaar mee. Je moet het dekbed dan natuurlijk wel goed onderhouden. De tijk, waar we straks op terug komen, zul je wel om de tien jaar moeten vervangen. Als je de dons goed wil onderhouden, is het aan te raden om elke vijf jaar je dons professioneel te laten reinigen.

  • Kameelhaar en kasjmier

Nog relatief onbekend, maar daarom door ons niet onbemind: kameelhaar of kasjmier. Sterker nog, dit materiaal is absoluut aan te bevelen. Kamelen en Kasjmier geiten leven namelijk in gebieden waar er enorme temperatuurschommelingen zijn. Het kan er 10 graden vriezen, maar het kan er ook 40 graden boven nul zijn. Het kameelhaar en de kasjmier vezel zijn daardoor bijzonder temperatuurregulerend. Slapen onder een dekbed van kameelhaar of Kasjmier is een lekker koele ervaring in de zomer, maar heerlijk warm in de winter. Ook zijn ze aangenaam licht.

De dekbedden van kameelhaar en Kasjmier lossen ook een ander belangrijk probleem op. Als je met je partner onder één dekbed slaap, komt het je vast bekend voor dat jij het te koud of te warm hebt, maar je partner juist het tegenovergestelde ervaart. Doordat ze zo licht zijn, zijn de dekbedden van kameelhaar en Kasjmier dan een uitkomst. De temperatuur wordt namelijk per persoon geregeld.

Kasjmier is afgeleid van de kasjmier geit, waarvan wolvezel verzameld wordt door zijn haar te kammen. Vooral voor mensen die veel transpireren ’s nachts is het Kasjmier-dekbed enorm aangenaam. Zowel kameelhaar als Kasjmier-vezels ademen uitstekend, waardoor ze enorm vochtregulerend zijn.

Het ene dekbed van kameelhaar of kasjmier is het andere natuurlijk niet: daarom is het altijd belangrijk om altijd voor kwaliteit te gaan.

  • Synthetisch materiaal

Synthetische dekbedden hebben van alles een beetje. Maar of het synthetisch materiaal van jouw dekbed goed ademt of goed vocht opneemt, hangt af van de kwaliteit van het materiaal. Wil je zeker weten dat jouw synthetisch dekbed van kwalitatief hoogstaand materiaal is, overweeg dan een dekbed waarin Thinsulate verwerkt is.

Thinsulate dekbedden zijn gemaakt uit hightech vezels die erg sterk en duurzaam zijn. Thinsulate is uitstekend isolatiemateriaal. Om die reden wordt het ook gebruikt in wintersportkleding. Toch, en dat zul je weten als je een winterjas hebt van Thinsulate, is het materiaal alles behalve zwaar. Met een Thinsulate-dekbed lig je dus onder een warm, maar ook een vederlicht dekbed. Ook in de zomer, herfst of lente kun je je Thinsulate-dekbed uitstekend gebruiken, want het materiaal regelt het warmtegevoel perfect.

Een groot voordeel van synthetische dekbedden is, dat ze makkelijk in de wasmachine kunnen (op 60 graden) en snel drogen, zodat je dezelfde dag weer kunt gebruiken. Dat is een groot voordeel voor mensen met een allergie.

  • Wol

Wol is zwaarder dan dons en ademt zelfs beter. Ook staat het bekend als het best vochtregulerend materiaal. Het gewicht van een wollen dekbed moet passen bij wat je prettig vindt. Uiteraard is wol zwaarder dan dons. Een wollen dekbed gaat heel lang mee, maar kan niet in de wasmachine. Hij moet chemisch worden gereinigd. Wollen dekens worden bijna niet meer verkocht.

  • Katoen

Katoen wordt vooral gebruikt in de zomer. Het materiaal is licht, koel en comfortabel. Doordat het weinig isolerende kracht heeft, zal het je alleen niet warm houden tijdens een koude nacht. Daarom is het vooral bij hogere temperaturen uitermate geschikt.

Welke je kiest is een kwestie van je eigen smaak. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je het in de zomer niet te warm hebt en in de winter niet te koud. Dat hangt dus af van het materiaal.

DE TIJK OF HUIS VAN JE DEKBED

Minstens zo belangrijk als het materiaal is het textiel van het tijk. Dat is het hoes van het dekbed. Hoe dichter dit geweven is, hoe minder veertjes of vezels naar buiten kunnen en hoe minder huismijt naar binnen kan. Huismijt is namelijk de grote boosdoener als het gaat om allergische reacties. Vooral bij een natuurlijke dekbedden is het belangrijk dat de tijk goed afgesloten is.

We hebben je nu alle opties van de dekbedden op een rijtje gegeven. Op basis hiervan kun je met zekerheid een verstandige keuze maken. Een boost in je nachtrust kan soms echt komen door dingen die je voorheen nog niet kende. The Next Level of Sleep kan bijvoorbeeld voor jou betekenen dat je je dons de deur uitdoet en een een dekbed van kameelhaar aanschaft.

SAMENVATTING

Dit artikel is de eerste uit een serie van 3 over ‘The Next Level of Sleep’. Ik heb het gehad over hoe je in 4 belangrijke stappen je slaap kunt verbeteren door goed naar je slaapcomfort te kijken:

  • je matras
  • je lattenbodem
  • je kussen
  • je dekbed

Ik ben ervan overtuigd dat dit artikel je aan het denken heeft gezet. Misschien ben je zelfs wel een beetje aan je overtuigingen gaan twijfelen. Want wist jij voor dit artikel iets af van:

  • drukverlagend materiaal?
  • schotelbodems?
  • dekbedden van kameelhaar of Kasjmier?

Tot een paar jaar geleden ik ook niet. Maar het ontdekken van onder andere deze materialen en het in de praktijk brengen ervan, hebben mijn leven veranderd. En dat gun ik jou ook. Het is wellicht wat extreem om die ontdekkingen te vergelijken met zoiets revolutionairs als ‘de eerste man op de maan’, maar aan de andere kant: er is écht nog een wereld te winnen op het gebied van slapen. Ik wil je ook graag laten kennismaken met de Next Level of Sleep!
De volgende keer: 8 belangrijke stappen op nog beter te slapen door beweging (Stap 2 van THE NEXT LEVEL OF SLEEP)
Welterusten!
[sleeptest_button]
 
Bronvermelding

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak